Najvažniji komad opreme…

Share

_DSC0054S obzirom na moj posao, vrlo često me poznanici, rodbina i čitatelji pitaju što bi trebali kupiti od fotografske opreme, u prvom redu fotoaparata i objektiva. I mnogi se naneki način razočaraju ili naljute mojim odgovorima, jer tvrdim da sama oprema nije posebno važna, pogotovo početnicima u fotografiji. Jasno, napredni fotografi ili profesionalci niti ne trebaju moj savjet, oni već dobro znaju što žele. Odnosno, znaju što vole – jer kod skupljih aparata i objektiva više se ne radi toliko o tome koji je bolji ili lošiji, nego što fotograf želi, na što se navikao i što jednostavno voli…

Zašto tvrdim da fotoaparat i oprema nisu najvažniji za dobru fotografiju? Pa zato što imam pouzdane dokaze za to! Pogledajte malo naslovnice časopisa DigitalFoto ili bilo kojeg drugog našeg izdanja (Hausbau, Kuhinje&kupaonice, Bazeni&Saune, Katalog kuća) – u svim sam našim izdanjima urednik fotografije i član uredničkog kolegija, pa praktično svakodnevno biram fotografije za naslovnice, članke i za bilo što drugo za što nam zatrebaju. U DigitalFoto magazinu osim toga biram i fotografije za teme koje objavljujemo, te sudjelujem u izboru fotografija čitatelja za objavu u časopisu. OK, shvatili ste, svaki dan gledam hrpu kvalitetnih i manje kvalitetnih fotki, i pokušavam ih objektivno procijeniti.

Prije deset godina razlika je bila velika, na prvi pogled sam mogao razlučiti s kakvom je opremom pojedina fotografija napravljena, i to je često utjecalo na odluku o objavi fotografije – nije isto objaviti fotografiju od 2-3 MP ili 10 MP. Danas je situacija sasvim drugačija, pogotovo otkad su kompaktni fotoaparati postali rijetkost. Svi moderni fotoaparati imaju dovoljno megapiksela (10+), a i optika je kod svih vrlo solidna (čak i kit-objektivi danas u pravilu nisu loši).

Sad, nemojte moju prethodnu tvrdnju olako shvatitinisam niti rekao niti pomislio da nema smisla koristiti skuplje i bolje aparate i objektive. Samo sam rekao da i s lošijima možeš dobiti dobar ili odličan rezultat u vidu odlične fotke. Ponekad. A to je ono što početnicima i većini amatera treba – aparat s kojim MOGU snimiti dobre fotografije. Napredni fotografi i profesionalci žele i trebaju nešto drugo – opremu (fotoaparat, objektive, rasvjetu…) s kojom će UVIJEKU SVAKOJ PRILICI moći snimiti dobre fotografije.

Dakle, danas (i bar 5-6 godina unatrag) više na fotografijama u pravilu ne vidim odmah s kojim i kakvim fotoaparatom i objektivom je napravljena. Nego vidim ono što je važnije – zna li onaj tko je snimio fotografiju što radi ili ne. To se odmah vidi po kompoziciji, svjetlu, dubinskoj oštrini, posebnim dodacima uključenim u fotografiju i linijama vodiljama, ukratko po svemu što čini fotografiju dobrom, zanimljivom i privlačnom. I s te strane mi je posao mnogo lakši. I nema odmah uočljive razlike između full-frame, APS-C, MFT ili mirrorless aparata.

Ista stvar je s otisnutim fotografijama u časopisu, pa i na naslovnicama. Evo, tko od vas može pogoditi s kojim je aparatom (bar približno) Tiljak snimio Matildu za aktualnu naslovnicu DFM 81? Ja nisam imao pojma dok nisam pogledao EXIF! Vrijeme je za iznenađenje – Canon 40D! Ono, danas je aktualan Canon 70D, ponegdje se još može naći Canon 60D u prodaji, ali profesionalci koriste 7D ili bolje, zar ne? A Canon 40D je fotoaparat iz 2007. godine! Dosad su na našim naslovnicama bile fotografije snimljene različitim vrstama i modelima fotoaparata, i kad ih gledate nema vidljive razlike u kvaliteti. OK, razlika je u stilu i radu autora, ali to je upravo ono što govorim – kladim se da bi svatko od njih s praktično bilo kojim aparatom povremeno snimio podjednako dobre fotke kao i sa ‘svojim’ fotoaparatom.

I zato tvrdim da oprema nije najvažnija, pogotovo početnicima. Svaki put im govorim isto – kupite fotoaparat s izmjenjivim objektivima koji vam se sviđa i za onoliko novca koliko možete potrošiti. Početniku stvarno nema smisla trošiti desetke tisuća kuna na fotoaparat i objektive; početni SLR ili mirrorless s jednim ili maksimalno dva kit objektiva savršen je početak. Ako brzo odustanete, nikom ništa, nije previše koštalo – mnogi toliko novca potroše za jednu noć u kladionici, na primjer 🙂

S druge strane, što god na početku kupite, ako se zakačite na fotografiju, neće biti dovoljno dobro! Ako fotografija postane ozbiljan hobi ili dodatni posao, slijede beskrajne investicije u fotografsku opremu. I to doslovno – investicije. Dobar fotoaparat, 3-4 objektiva (recimo, 2 zuma i 2 prime objektiva), dvije bljeskalice, daljinski okidači, razni modifikatori svjetla… eto nas začas na 30, 40 ili više tisuća kuna. Pa vi recite da to nije prava investicija! OK, ako fotografija ostane hobi dio toga se ne mora kupiti (uvijek se može dio opreme posuditi ili unajmiti studio na par sati), a dio se može kupovati tijekom par godina, na rate ili kredit ili polovno. Da, polovna oprema je značajno jeftinija, a ako pažljivo kupujete može biti u odličnom stanju, pogotovo objektivi. Za fotoaparate je malo teže, jer kad čitate o svemu što novi aparati nude može biti teško odlučiti se za model star 3, 4 ili više godina. Ali objektivi su praktično isti, nove verzije ne izlaze često, a poboljšanja su obično bitno manja nego na fotoaparatima.

I za kraj, ono što nijedan početnik kojeg poznajem ne kupuje – knjige. Dobru knjigu o tehnici fotografiranja kupit ćete za stotinjak ili manje kuna. Knjige s fotografijama svjetski poznatih faca na Amazonu koštaju 50-tak eura. A u njima se krije znanje koje vrijedi desetke tisuća eura! Pa što čekate??? Samo treba naučiti osnove, i pažljivo gledati što i kako rade najbolji fotografi, jako puno se može naučiti od njih. Jer, fotografija nije znanost nego vrsta umjetnosti lako dostupna svima, a nije niti težak hobi – i svatko može naučiti snimati bar pristojne fotografije! Eto, shvatili ste koji je stvarno najvažniji dio fotografske opreme…

Goran Vrakela

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress