Uspješan fotograf

Share

_MVF6865Što znači biti uspješan fotograf? Je li uspješniji fotograf koji snima ‘brutalne’ fotografije kojima se svi dive na socijalnim mrežama ili onaj koji tek povremeno snimiti stvarno izvrsnu fotografiju, ali solidno živi od svog fotografskog rada? Prije dvadeset godina sve je bilo jasno – ako dobro živiš od fotografije, uspješan si fotograf, bez obzira kakve su ti fotografije u usporedbi s drugim fotografima. Danas je ipak situacija malo drugačija, čini mi se.

Glavni razlog tome je nevjerojatna raširenost fotografije. I to je, naravno, dobro. Osim ukoliko pokušavate osigurati svoju egzistenciju isključivo fotografiranjem. Evo, prije deset ili dvadeset godina mogli ste se bez problema predstaviti kao fotograf, i ljudi su to prihvaćali kao vaše zanimanje – baš kao što se i danas predstavljaju doktori, odvjetnici, profesori i mnogi drugi. U međuvremenu se sve okrenulo naopačke, pa ako se predstavite samo kao fotograf, nitko vas neće ozbiljno doživjeti. Jer, fotografi su svuda oko nas, svatko nešto snima na boljem ili lošijem fotoaparatu, mobitelu, tabletu, i svatko nešto objavljuje na društvenim mrežama ili negdje drugdje. Odnosno, danas je svatko tko ima telefon fotograf. Ili bar za sebe misli da je fotograf.

Iako mi je to ispočetka bilo pomalo neugodno i neobično, od prije par godina se potencijalnim klijentima predstavljam kao ‘profesionalni fotograf’. Danas je sveprisutna inflacija riječi ‘profesionalni’, ali tako naglašavam kako nisam netko tko tek ima dobar fotoaparat, već je fotografija moj svakodnevni posao. I to je djelomično uspješna taktika. Zašto samo djelomično? Pa zato što jako mnogo klijenata za sebe misli da su fotografi (pa imaju fotoaparat, zar ne?) i kad krene razgovor o cijeni mojih usluga i/ili vremenu, opremi i pripremi potrebnoj kako bi se neki projekt realizirao, dolazimo do sasvim drugačijih problema – potrebno je jasno klijentu objasniti što će dobiti i kako će mu to koristiti u poslu. Zato je potrebno imati što je moguće bolji portfelj slika, ali i znanje i iskustvo u pregovaranju i dogovaranju. Radi velike konkurencije tek poneki fotograf može stvarno dobro naplatiti svoj posao, svi mi ostali moramo plivati i cijene držati na razini koja nije podcjenjivačka i ekonomski nerazumna, ali niti pretjerano visoka s obzirom na konkurenciju.

Sad vam je već jasnije o čemu pričam – danas uspješan fotograf nikako ne može postati netko tko je ‘samo’ fotograf. Dobre fotografije, znanje i iskustvo u fotografiji su nešto što će vam značajno olakšati posao i ugovaranje novih poslova. Ali, uz to ide i jako puno ‘pozadinskog’ rada kako biste došli do plaćenih poslova. Ovisno o tome što fotografirate morate: ići na sajmove, zvati potencijalne klijente, slati gomile mejlova i ponuda, održavati svoj web i stranice na socijalnim mrežama, učiti nove tehnike i prilagođavati se zahtjevima tržišta, smišljati nove proizvode i strategije, uspješno pregovarati s klijentima, pažljivo računati svoje cijene (odnos troškova, utrošenog vremena, amortizaciju opreme i drugo), pratiti knjigovodstvo i zakone, pažljivo planirati nabavu nove opreme i prodaju stare, te još mnogo drugih sitnica. A fotografiranje? Da, profesionalni fotografi povremeno nešto i fotografiraju…

Zato kad me netko pita kako može postati profesionalni fotograf, svima nudim isti odgovor – prvo kao amater moraš odlično naučiti fotografiju (bar 2-3 polja kojima se namjeravaš baviti, jer kao profesionalni fotograf nećeš imati mnogo vremena za učenje, iako se uvijek mora učiti i napredovati), a nakon toga moraš osigurati novce za koliko-toliko normalan život tijekom jedne godine bez prihoda. I uz sve to moraš biti spreman na to da nećeš uspjeti – baš kao i u svakom drugom poslu. Zato su novi profesionalni fotografi u srednjim godinama rijetkost, nitko se normalan neće odlučiti na takav rizik, ako ima koliko-toliko pristojan posao. Mladima je, naravno, lakše – dok nemaju obitelj i imaju iza sebe roditelje koji će im pomoći, imaju priliku eksperimentirati i tražiti savršen posao za sebe. Zato, ako ste mlad fotograf bez obaveza (u prvom redu obitelji), samo naprijed!

Tko je dakle uspješan fotograf? Među amaterima, uspješni su svi oni koji snimaju lijepe fotografije i dobivaju pristojnu količinu lajkova na društvenim mrežama. Od profesionalaca, uspješni su svi oni koji dosad nisu promijenili zanimanje! Jer, fotografija je prekrasno zanimanje, ali istovremeno i težak posao kojeg nije nimalo lako održati i zadržati. Tako se bar meni čini…

Goran Vrakela

 

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress