FoCal – rezultati kalibracije

Share

CaptureFoCal – rezultati kalibracije objektiva i fotoaparata koje koristimo u redakciji, te od kolege s kojim surađujemo. Prije mjesec dana sam dobio FoCal softver za podešavanje AF sustava kod DSLR fotoaparata – za LiveView to nije potrebno jer se izoštravanje događa na senzoru, ali kod klasičnog snimanja gledajući kroz optičko tražilo AF sustav je na drugom mjestu (ispod senzora) i moguća su manja odstupanja. Zato i Canon i Nikon u posljednjih nekoliko generacija fotoaparata ugrađuju opciju mikropodešavanja AF sustava.

Dakle, kalibrirao sam 4 fotoaparata i ukupno preko 30 objektiva. I rezultati su meni pomalo iznenađujući. Prvo, već sam pisao o tome kako sam veliki pobornik kupnje off-brand objektiva. Volim Canon i Nikon objektive, ali često su mi jednostavno preskupi. Zato su 3/4 objektiva koje imam Sigma, Tokina i Tamron. I vrlo sam zadovoljan s njima. Da sam morao kupovati samo Canone i Nikone, imao bih upola manje objektiva.

Rezultati kalibracije me nisu pokolebali, iako pokazuju zanimljive trendove. Svi noviji Canon i Nikon objektivi koje sam testirao (2x 24-70, 80-200, 24-105, 24-120, 24, 35, 50, 70-200, 105, 60, 85) su odlično prošli kalibraciju i potrebno je podešavanje AF manje od +/-10, a većina je unutar granica +/-5. Iznimka je par starijih objektiva, koji su se dobacili i do +/-15. Off-Brand objektivi su u pravilu bili iznad +/-10 (s tek par izuzetaka neposredno unutar tih granica), a 2 objektiva su bila i izvan raspona mikro AF podešavanja od +/-20. Što to znači? To znači da imam dva objektiva kojima ne mogu savršeno podesiti izoštravanje, pa ću ili posjetiti servis ili prihvatiti da nisu savršeno oštri. Međutim, nakon što sam ih postavio na +20 (softver je procijenio +26 i +29), bitno su oštriji nego prije – kad ne bih znao da je potrebno napraviti još malo korekcije, mislio bih da su sad savršeno oštri (prije su bili na 0, sad na +20 i razlika je dramatična). Opet, riječ je o starijim generacijama off-brand objektiva – nove Sigme, Tokina i Tamroni su svi u granicama podešavanja AF sustava +/-20, dakle svi su dobri.

Capture2Zaključak? Mene ne čudi što su Canon i Nikon objektivi ‘bolje’ usklađeni s AF sustavima aparata, ni Canon ni Nikon ne dijele svoje znanje s drugim brendovima, pa se Sigma, Tokina, Tamron i ostali off-brand proizvođači moraju snalaziti kako znaju. Kad kupuješ off-brand objektiv znaš da povoljna cijena znači i neke kompromise, u prvom redu po brzini izoštravanja, premda su nove Sigme i Tamroni sad izvrsni. Ali i koštaju bitno više nego prije, iako su još uvijek osjetno jeftiniji od Canona i Nikona.

Što sam dobio kalibracijom pomoću Reikan FoCal softvera? Osjećaj sigurnosti – sad su mi svi objektivi i aparati kalibrirani, ako nešto nije u fokusu, ja sam pogriješio, nije problem u aparatu. kad radim u studiju, to nije problem, tu je uvijek računalo i mogućnost ponovljenog snimanja. Na terenu je druga situacija, imaš jednu-dvije prilike za snimak i treba ih iskoristiti. Ako znam da je izoštravanje pouzdano, osjećam se puno bolje! Ako radite na terenu i naplaćujete svoj rad, nemate se što misliti, FoCal je po meni nužan dio opreme, a kalibraciju treba obaviti dvaput godišnje, pa ste mirni 🙂

Goran Vrakela

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress