PortraitPro 15

Share

CaptureRetuširanje portreta je tehnički i vremenski zahtjevan posao, a postizanje profesionalnih rezultata zahtjeva dulje vrijeme učenja i mnogo prakse – zato dobar ‘retušer’ doslovno zlata vrijedi. Naravno, proizvođači softvera već dulje vrijeme pokušavaju kreirati softver koji bi, bar većim dijelom, mogao zamijeniti čovjeka. Prvi pokušaji su bili prilično neuspješni, ali posljednje 2-3 generacije takvih softvera omogućavaju postizanje dosta dobrih rezultata. PortraitPro 15 je najnovija i dosad svakako najbolja verzija softvera za retuširanje portreta tvrtke Anthtopics Technology.

ProtratiPro je moguće kupiti u tri različite verzije, a trenutno je novu verziju 15 moguće kupiti na sniženju – Standard (39.96 USD), Studio (59.95 USD) i Studio Max (119.95 USD). Isprobali smo verziju PortraitPro 15.5 Studio Max. Standard verzija ne omogućava korištenje RAW fotografija, dok Studio verzija nema naprednu opciju obrade više fotografija zaredom (Full Batch mod).

Capture2Moja iskustva sa sličnim programima (prije par godina) nisu bila posebno dobra, pogotovo kad je u pitanju ljudska koža – prilikom zaglađivanja kože često je dolazilo do pojave neželjenih artefakata. Drugi problem (s jednim konkurentskim programom) je bila brzina rada, te prilično nespretno određivanje područja na licu – očiju, obrva, trepavica, nosa, usta i drugih.

Određivanje područja lica je vrlo brzo i intuitivno, sam softver prepoznaje radi li se o ženskom, muškom ili dječjem licu, te grubo iscrta područja. Naravno, lako je moguće promijeniti vrstu lica, a iscrtana područja se brzo prilagode stvarnim područjima – svako područje je obrubljeno krivuljom s desetak kontrolnih točaka koje možete pomicati i prilagoditi krivulju. Brzo i jednostavno.

Capture3Nakon toga počinje prava stvar – zapravo je najveći problem ne zaigrati se previše. Mnoštvo opcija je logično posloženo u panele s desne strane. Klikom na željeni panel, otvaraju se raznovrsne opcije prilagođavanja – primjerice, klikom na Eyes otvaraju se opcije za izbjeljivanje očiju, promjenu boje šarenice, posvjetljivanje oka, potamnjivanje zjenice, dodavanje svjetla bljeskalice u zjenicu (catchlight) i još mnogo toga. Za prave majstore će posebno zanimljive biti opcije promjene i prilagodbe make-upa i kože – ponovo, najveći problem je kako ne pretjerati.

Opcija koja me posebno zainteresirala zove se Skin Lightning Controls, a omogućava brzo i jednostavno prilagođavanje svjetla na portretu. Ni više ni manje, nego svjetla! I to stvarno dobro radi – pomičući virtualni izbor svjetla oko glave modela trenutno mijenjate svjetlo i sjene na licu. Za tako nešto u Photoshopu trebam nekoliko layera i 15-tak minuta, a ovdje je gotovo u par sekundi. jasno, tu su i opcije skulpturiranja lica, tj. kreativnog korištenja svjetla i sjene kako biste istaknuli ili sakrili jagodice, obrate, bradu i slično.

Capture4Opcije Make-upa su nevjerojatno detaljne – meni doista previše. Rezultati koje je moguće postići izbezumit će svaku vizažisticu, premda svrha ovog softvera nije zamjena vizažista računalom, nego postizanje sveukupno najboljeg rezultata nakon snimanja. Kao što vidite na primjerima, moguće je i tek malo našminkanom modelu dodati ‘pravu’ šminku i umjetne trepavica – to je zabavno i ponekad korisno, ali prava namjena ovih opcija je dodatno poboljšavanje postojećeg profesionalnog make-upa.

U radu je PortraitPro Studio Max 15 vrlo brz, čak i na ne baš novom računalu sa SSD diskom. Iako je pokazani primjer kreiran iz neobrađenog RAW zapisa, najbolje rezultate ćete dobiti korištenjem već obrađenih fotografija iz, primjerice, Lightrooma. To se postiže eksportiranjem 16-bitnih TIFF-ova ili DNG zapisa s upisanim metapodacima – oba ova formata omogućavaju uspješno uređivanje u PortraitPro 15 softveru. I najbolje od svega, prilikom eksporta gotove obrade u JPEG ili TIFF format, dobit ćete fotografiju vrhunske kvalitete, bez digitalnih artefakata na čudnim mjestima ili neočekivanih boja – što vidite na ekranu, to ćete dobiti i na konačnoj slici.

Capture7Iako sam bio pomalo skeptičan, PortratiPro je na mala vrata ušao u moj radni proces i tu će i ostati. Oduševio me konačni rezultat – ma koliko se trudio, ne vidim bitne razlike između portreta koje sam obradio u kombinaciji Lightroom / PortraitPro u odnosu na portrete koje sam obrađivao samo u Photoshopu. Ali u Photoshopu potrošim bar 4-5 puta više vremena za sličan rezultat. Ne tvrdim da će svakom fotografu PortraitPro biti jednako dobar i zanimljiv kao meni (jer ja nisam posebno dobar i brz u Photoshopu), ali meni se sviđa – brz je, rezultat je (uz malo pažnje pri pomicanju klizača) profesionalan, a rad je jednostavan i zabavan. U Photoshopu nikad ne bih potrošio sat vremena samo kako bih isprobao neki efekt za koji mislim da bi mogao biti cool – u PortraitPro mi za to treba 5 minuta. Svakako preporučam isprobavanje – siguran sam da će se mnogim fotografima svidjeti!

Goran Vrakela

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress