Fuji X-H1 – prvi dojmovi

Share
Teksti i fotografije: Goran Vrakela
Na početku kratko upoznavanje i predstavljanje fotoaparata i objektiva

Fuji eXperience 2018 službeni je naziv predstavljanja novog Fujijevog profesionalnog fotoaparata, koje je organizirano je u Lisabonu, a osim Fuji X-H1 imali smo prilike vidjeti i nove Fujinon objektive iz Cinema serije, 18-55 m T2.9 i 50-135 mm T2.9. Ovdje donosimo prve dojmove s jednodnevnog snimanja novim Fujijem X-H1.

Prezentacija je bila savršeno organizirana – kratko uvodno predstavljanje fotoaparata i objektiva nastavljeno je 45-minutnim radionicama koje su vodili vrhunski fotografi i videografi iz čitave Europe. Radionice su organizirane za grupe po 10 polaznika, a mogućnosti fotoaparata su pokazane ma radionicama snimanja plesa, portreta, vjenčanja i videa. Svaki fotograf koji je bio na radionici dobio je na cjelodnevno korištenje Fuji X-H1 s battery gripom, tri pune baterije (jedna u tijelu i dvije u battery gripu), 16-55 mm f2.8 novi objektiv, te još jedan ili dva objektiva po izboru. Uspio sam uhvatiti još 10-24 f4 i 80 mm f2.8 makro.

Radionice i predstavljanje fotoaparata su savršeno organizirani, a nakon ručka je slijedilo snimanje po gradu, gdje i koliko je tko želio…

Prvo što sam primijetio su dimenzije i robusnost novog Fuji X-H1 fotoaparata – ja spadam pomalo u ‘staru gardu’ fotografa i nekako nisam pobornik fotoaparata minijaturnih dimenzija. OK, imaju oni svoju svrhu i publiku, posebno su zgodni na putu. Međutim, za posao mi se puno važnijom čini ergonomija i lakoća korištenja nego malene dimenzije. I tu, po mom mišljenju, X-H1 pogađa ‘u sridu’ – iako je osjetno lakši od top APS-C DLSR aparata, nije bitno manjih dimenzija.

Za one koji ipak žele relativno maleni fotoaparat, odmah moram reći – ne brinite, X-H1 nije mnogo veći niti teži od X-T2, iako je magnezijeva legura kućišta 2x čvršća (oko 25% je pojačana), te je još bolje zabrtvljen od modela X-T2. Jedino osjetno povećanje je doživio grip (hvatište) za ruku, koji je značajno povećan, i sad je usporediv s DSLR aparatima poput Nikona D750. Zato Fuji X-H1 savršeno leži u ruci, a posebno mi se svidio dodatak AF-ON tipke za back-button fokusiranje palcem, što koristim već godinama.

Izdvojene tipke su, prema tvrdnjama proizvođača, ponovo dizajnirane i djelomično premještene u odnosu na ostale Fuji fotoaparate. Meni se čine savršeno logično složenim, te jednostavnim za korištenje – sve je uglavnom na mjestima na kojima to i očekujem, slično kao i kod svih drugih profesionalnih fotoaparata. Da, moram jasno reći kako ne bi bilo zabune – Fuji X-H1 je u svakom pogledu profesionalni aparat namijenjen svakodnevnom intenzivnom snimanju, kako fotografija tako i videa. Oznaka H u imenu to i označava – High performance.

Nisam posebno oduševljen elektroničkim tražilom na fotoaparatima, pa me niti ovaj na Fujiju nije ostavio bez daha, ali priznajem da radio odlično i jasno mi je zašto se sviđa mnogima, pogotovo manje iskusnim fotografima koji odmah mogu vidjeti kako će izgledati snimljena fotografija. LCD ekran je pokretan u tri osi, što je neobično, ali prilično funkcionalno rješenje i omogućava snimanje iz neobičnih kutova. Mali LCD ekran na gornjoj ploči koji prikazuje postavke snimanja je savršeno rješenje (preuzeto s GFX-50s aparata) i odmah mi se svidio.

Svaki sudionik je dobio fotoaparat, jedan ili više objektiva po želji i torbu za nošenje – i cijeli dan vremena za fotkanje i snimanje 🙂

Dva utora za brze SDHC/SDXC kartice su očekivano rješenje, jednako kao i svi priključci – USB 3.0, HDMI, PC Sync, mirkofon i slušalice (u battery gripu). Bežično spajanje s mobitelom pomoću Fujijeve aplikacije je brzo i jednostavno, i sve funkcionira bez greške. Nakon radionica i ručka, krenuli smo na individualno fotkanje po staroj tvrđavi u Lisabonu. Do navečer sam šetao gradom i svašta snimao, te potrošio samo jednu bateriju – snimio sam približno 500 fotografija, 10-tak kratkih videa po minutu-dvije i sve to pregledavao više puta na aparatu. Dakle, s 3 baterije bez problema bi trebalo biti moguće obaviti bilo kakav cjelodnevni fotografski posao, uključujući i snimanje vjenčanja. Video ipak troši nešto više baterija, ali sustav potrošnje je logičan – prvo se potroši jedna baterija u gripu, onda druga, pa na kraju ona u tijelu, tako da nije preveliki problem naizmjenično ih puniti.

Kao što na donjim slikama možete vidjeti, snimao sam u različitim uvjetima i s različitim postavkama, prilikom snimanja ‘mladenaca’ u mraku namjerno sam koristio IBIS (stabilizaciju slike u tijelu aparata) kako bih isprobao efikasnost stabilizacije pri 1/20 sekunde ili sličnoj brzini okidanja, isprobao sam kako se ponaša u kontralichtu, kako snima sjene i koliki mu je dinamički raspon, te koliko je moguće ‘izvući’ iz RAW fajlova (koje aktualna verzija LR-a 7.2 bez problema čita i procesira).

Kao što sam rekao, ovo nije detaljan test fotoaparata, ali nakon cjelodnevnog snimanja i naknadne obrade fotografija, moj osobni dojam od novom fotoaparatu Fuji X-H1 je vrlo povoljan. Tko želi uvijek može pronaći zamjerke svakom fotoaparatu, ali činjenice su jasne – Fuji X-H1 je pravi profesionalni fotoaparat koji će se svidjeti mnogim fotografima i videografima. Kupit će ga onaj tko to želi i vidi njegove prednosti, ali i oni kojima se neće svidjeti moraju priznati da to nije radi toga što je ovo loš aparat, nego se isključivo radi o osobnim preferencijama. Fuji je s X-T2 napravio odličan posao, a X-H1 je aparat koji samo nastavlja taj niz – ne pada mi na pamet fotografska zadaća koju s ovim fotoaparatom ne bih mogao obaviti. Ako tražite profesionalni APS-C fotoaparat za fotografije i video, Fuji X-H1 je sigurno jedan od aparata koje morate pogledati.

Fuji X-H1 bit će dostupan od sredine ožujka 2018.
Distributer: Bratulić d.o.o., www.bratulic.hr

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA snimljenih 16.02.2018. u Lisabonu:

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress