Nikon Z – mirrorless era

Share

Uvjeren sam kako predstavljanje Nikon Z serije mirrorless fotoaparata (Nikon Hrvatska) predstavlja početak kraja DSLR aparata. Ne, neće brzo nestati i još dugo vremena će ih mnogi fotografi koristiti (pa i ja), ali od danas mirrorlessi odnose prevagu i vrlo brzo će ovladati s bar 70-80% tržišta…

 

Svi vi koji pratite moje objave, znate da od početka nisam posebno oduševljen mirrorless fotoaparatima – ali danas potpisujem kapitulaciju. Već sam imao prilike isprobati većinu mirrorless fotoaparata koji su se pojavili na tržištu (s izuzetkom Sonyja, čije inertno predstavništvo u HR gotovo namjerno ignorira DFM – premda se radi o srdačnim ljudima, vjerojatno im iz nekog razloga nisu važni testovi u časopisu). Prošao sam dječje bolesti prvih Olympusa i Panasonica, pratio strelovit razvoj Fujija, testirao mirrorless rješenja iz Canona, tu i tamo isprobao ponekog Sonyja, ali i vidio skriveni potencijal u Nikonima 1 (mirrorlessi s ultramalenim senzorom). I odgovorno tvrdim, danas svaki ozbiljan proizvođač ima bar nekoliko vrlo solidnih mirrorless fotoaparata, i Olympus i Panasonic i Fuji i Sony. Pa čak i Canon, s modelom M5 (premda APS-C formata).

Iako je Sony uspješno napravio pomutnju na tržištu svojom A7/9 serijom full-frame mirrorlessa, premda je Fuji napravio gotovo savršene APS-C i medium-fromat mirrorlesse, a Olympus i Panasonic nude ultra-prijenosna MicroFour Thirds rješenja, svi smo nekako čekali Canona i Nikona i njihove full-frame mirrorless aparate. Jer, stvar je jednostavna – ma koliko se to ne sviđalo Sonyjevcima i ma koliko Sony uspješno prodavao A7/9 seriju, dok dva glavna igrača nisu u areni, igra nije ozbiljna.

Priče Internet neznalica o propasti Kodaka (a takva sudbina po njima prijeti Canonu i Nikonu) jednostavno su glupost. Kodak jest propao radi pojave digitalnih fotoaparata i vlastitog nesnalaženja u prostoru i vremenu, ali odnos DSLR i mirrorless fotoaparata jednostavno nema veze s tim. Mirrorless aparati su logična i očekivana evolucija DSLR aparata, i zato su mi uvijek bile smiješne tvrdnje ekipe po internetu kako Nikon i/ili Canon ne mogu/ne znaju napraviti dobar mirrorless aparat. Halo, Nikon i Canon DSLR aparati povremeno rade u (slabom) mirrorless režimu već više od 5 godina (LiveView), a govorimo o dvije tvrtke sa stogodišnjim iskustvom u dizajniranju i proizvodnji fotoaparata, objektiva i opreme.

Danas je Nikon prikazao mirrorless seriju Z aparata (modeli Z6 i Z7), i opet vidim hrpu negativnih (ali i mnoštvo pozitivnih, naravno) komentara. Priznajem, ne razumijem taj navijački mentalitet i ne razumijem želju da se dobije sve i odmah. Gledam specifikacije Nikona Z6 i Z7, i jasno mi je da je riječ o odličnim fotoaparatima. Sigurno, nekim se fotografima neće svidjeti ovo ili ono, ali to je tako – ne volimo svi iste automobile, fotoaparate i hrpu drugih stvari. Po ovome što vidim, Nikoni Z6 i Z7 su u najmanju ruku dovoljno dobri da spriječe odlazak većine nikonaša u druge tabore. A vjerojatno će privući i nešto fotografa od drugih brendova, ali i nešto novih fotografa. Za prvu generaciju mirrorless fotoaparata meni se to čini sasvim dovoljno. Poseban plus je kompatibilnost – sva moja Nikon oprema (5 bljeskalica, 3 seta daljinskih okidača, 9 objektiva i hrpa sitnica) trebala bi bez greške raditi na novim Nikonima! Samo ću za objektive trebati adapter, sve ostalo će raditi kao i na D750.

Ono što mnogi zaboravljaju jest da Sony i Nikon nisu samo konkurenti, nego i partneri. Niti Canon i Nikon (ali i Sony) nisi samo konkurenti, nego i partneri. Sony proizvodi senzore, memorijske kartice i svašta još za druge brednove. I Nikon i Canon proizvode ponešto za druge brendove, pa i za Sony. Nije sve jednostavno, nije sve samo ‘mi ili oni’. Kapitalizam i tržište nisu igra u kojoj pobjednik uzima sve – uostalom, monopol bilo koje vrste je zabranjen u gotovo svim zemljama. Druga stvar je što mjesta na tržištu ima za sve. Logično, svatko želi biti najbolji, najveći i zauzeti što veći udio tržišta – ali i oni s manjim udjelima mogu sasvim dobro živjeti od proizvodnje fotoaparata (pogledajte, recimo, Fuji). A bez obzira na stvarno izvrsne rezultate prodaje Sonyja, Canon i Nikon još uvijek imaju daleko najviše fotoaparata u upotrebi, i gotovo nemjerljiv broj objektiva. Toliku prednost je gotovo nemoguće dostići. Da, Sony trenutno prodaje značajne količine fotoaparata i objektiva, ali to je samo kap u moru fotića i objektiva koji su u upotrebi diljem svijeta. Pogledajte sportske susrete – 2-3 bijela Canoan objektiva, pa onda jedan Nikon, i tako naizmjenično. Eventualno jedan Sony negdje u kutu… Konačno, koliko bi koštao razvoj i proizvodnja najboljeg fotoaparata savršenog za sve fotografe? Nitko normalan se nikad neće upustiti u takvu avanturu. Postoje tržišni segmenti, postoje fotografi vrlo različitih želja i preferencija – i svi oni kupuju opremu. Zato niti najmanje nisam razočaran specifikacijama koje nude Nikon Z6 i Z7, dapače. Još sam da vidim potvrdu svega toga u praksi…

Nikon Z serija ogromna je prekretnica, i to ne samo za Nikon – novi mount za objektive, nova tehnologija, nove mogućnosti. Čini mi se da je Nikon dobro iskoristio priliku. Ne, neće vlasnici Sonyja (Fujija, Olympusa, Panasonica…) masovno mijenjati svoje fotoaparate za Nikone, ali to nitko niti ne očekuje. Meni osobno je najvažnije kako će novi FTZ adapter raditi. Adapter za Nikon 1 aparate je odlično radio s Nikon F objektivima, pa vjerujem da će i s ovim biti ista situacija. Nikon tvrdi da će približno 350 objektiva raditi identično kao i na DSLR aparatima, a jedan njemački sajt je već isprobao Sigma ART objektive na Z7 i oduševljeni su, svi rade kako treba.

Nama, vlasnicima Nikona DSLR-ova i objektiva Z serija će pružiti priliku za gotovo bezbolan prijelaz na novu tehnologiju (koja u prvom redu donosi neusporedivo bolje video-performanse, za fotografije su Nikoni i dosad bili zakon). Novim fotografima Z serija nudi odlične performanse fotoaparata, kojeg proizvodi vrhunski brend profi fotografske opreme. I tu stvarno nije presudna svaka crtica u specifikacijama, siguran sam. Uostalom, ja ću na proljeće sigurno kupiti Z6 (ne trebam Z7 i 45 MP), a vi napravite kako želite – budućnost stiže i na moja vrata 🙂

Goran Vrakela, urednik časopisa DFM – DigitalFoto magazin

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress