Panasonic S1 i S1R

Share

U petak je Panasonic u Barceloni predstavio svoja prva dva full-frame fotoaparata (Panasonic S1 i S1R) namijenjena fotografima i videografima, te posebno svima koji podjednako snimaju fotografija i video. Imali smo priliku među prvima isprobati predprodukcijske modele novih fotoaparata, te tri nova vrlo zanimljiva objektiva – 50 mm f1.4, 24-105 f4 MACRO i 70-200 f4.

Fotoaparati koje sam u Barceloni isprobao još uvijek nisu potpuno spremni za isporuku, i koriste verziju firmvera 0.7, ali jasno pokazuju što možemo očekivati od konačne verzije fotoaparata.

Slično kao Sony i Nikon, i Panasonic se odlučio za dvije vrlo slične verzije fotoaparata u idetničnom kućištu – S1 s 24 MP (s posebnim naglaskom na High ISO snimanje i video) te S1R (s trenutno najvećom razlučivošću od svih full-frame aparata, 47 MP). Panasonicovi inženjeri su se jako potrudili oko ergonomije fotoaparata – iako su mu dimenzije vrlo velike za mirrorless fotoaparat, ergonomije je gotovo savršena. Jasno, ukoliko dolazite s nekog drugog sustava bit će potrebno određeno vrijeme za prilagođavanje, ali sve su izdvojene tipke, kotači i prekidači na logičnim mjestima, dovoljno veliki i ostavljaju odličan dojam pod rukom. S obzirom da Panasonic cilja profesionalne korisnike i napredne entuzijaste (što je vidljivo i po cijeni fotoaparata i objektiva), potpuna zabrtvljenost i otpornost na vremenske uvjete se podrazumijeva.

Osim odlično osmišljene ergonomije i rukovanja fotoaparatom, na prvi pogled mi se svidjelo izvrsno tražilo, te kvaliteta slike. Da, radi se o predprodukcijskom modelu i ne smijemo donositi konačni sud o kvaliteti fotografije, ali ono što sam imao prilike vidjeti (i što možete vidjeti u ovom postu) jako nam se sviđa – oštrina, detaljnost, boje i kontrast. RAW čeka neka bolja vremena na serveru, jer još nemam alat s kojim bih ga mogao otvoriti. Video ja također Panasonicom vrlo jak adut – sve što smo imali prilike vidjeti je na razini GH5 (ali u full-frame varijanti, naravno) ili bolje.

Kompromisno rješenje s dvije različite kartice (XQD i SD) je možda logično, ali mi se ne sviđa – osobno preferiram dvije iste kartice, SD ili XQD. Miješanje tipova kartica povećava trošak kupnje kartica, te djelomično poništava svrhu backupa – ako imaš brzu 32 GB i sporiju 64 GB karticu, što ćeš snimati na koju? Premda je svakako bolje imati dvije kartice u aparatu (makar i različite vrste) nego jednu, oduvijek ovakva rješenja smatram polovičnim. Jasno, možda sam u krivu…

Samo isprobavanje fotoaparata je odlično osmišljeno, imali smo dovoljno vremena za snimanje u kontroliranim uvjetima, u polumračnom baru ali i na otvorenom. Još uvijek ne možemo donijeti konačni sud kako će se ponašati AF sustav s detekcijom kontrasta u odnosu prema konkurenciji koja koristi faznu detekciju autofokusa. Po pitanju preciznosti fokusa, rezultat je savršen. Po pitanju brzine predprodukcijski modeli pokazuju manje probleme u slabijim svjetlosnim uvjetima, ali to je nešto što Panasonic još može doraditi.

S druge strane, Eye AF radi fenomenalno – točno i precizno, a tu je i Animal AF koji bi trebao pametno pratiti životinje. Dojam je da Animal AF treba još doraditi, ali i za to ćemo pričekati službenu verziju fotoaparat prije donošenja konačnog zaključka.

Panasonic S1 i S1R su definitivno uzbudljivi fotoaparati namijenjeni hibridnim shooterima (iako je dojam da su više namijenjeni fotografima) koji nude sve što je potrebno za uspješno snimanje fotografija i videa, kako u studiju tako i na terenu. Velika prednost će im biti suradnja s Leicom i Sigmom – u trenutku pojave na tržištu uz S1 i S1R će biti moguće kupiti oko 42 objektiva. To je prava snaga L-mount saveza i velika prednost prilikom pojave novog sustava na tržištu. Uz to, Panasonic namjerava tijekom prve godine izdati bar 10 novih objektiva oznake S-Pro, s vrhunskim optičkim performansama, namijenjenih novom sustavu. Pred nama su uzbudljiva fotografska vremena…

Goran Vrakela

 

SVE FOTOGRAFIJE PRIKAZANE U OVOM POSTU SNIMLJENE SU PREDPRODUKCIJSKIM MODELOM PANASONIC S1 I NE MOGU POSLUŽITI ZA PROCJENU KVALITETE KONAČNOG PROIZVODA.

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress