Canon EOS RP

Share

Novi Canon EOS RP je povoljnija verzija full-frame mirrorlessa Canon EOS R, namijenjena širokom spektru fotografa. Čak štoviše, slovo ‘P’ u nazivu označava kraticu ‘popular’ – za svakoga! I upravo ta kratica najbolje označava Canon EOS RP – u Canonu su očito pažljivo slušali reakcije na EOS R, i shvatili kako postoji jako mnogo fotografa entuzijasta i hobista koji imaju APS-C aparat (poput Canon EOS 77D ili M50), a žele prijeći na pristupačan full-frame aparat.

Zapravo, najbolji ekvivalent Canonu EOS RP u svijetu DSLR fotoaprata je 6D Mark II – premda ga RP u mnogočemu nadmašuje. Premda je Digic 8 porcesor slike sasvim nov, 26.2 MP senzor je identičan onome ugrađenom u 6D Mark II, ugrađen u Canonovo najmanje i najlakše full-frame kućište. RP nudi isti ISO raspon (100-40.000) te Dual Pixel COMS AF kao i 6D Mark II. Autofokus pokriva 88% x 100% površine senzora, podijeljen je u 143 AF zone i omogućava izoštravanja do -5EV. Servo AF sustav podržava Face Tracking + Eye AF, te single-point Spot AF naslijeđen od 6D Mark II. Novi EOS RP može snimati 4K video do 25 fps, ali pri tome gubi Dual Pixel CMOS AF. Uz to, 4K snimke se snimaju s crop faktorom 1.76. 1080p video podržava do 50 fps, bez crop faktora i uz potpuno funkcionalan Dual Pixel AF.

Ono što se prvo primijeti na Canonu EOS RP su iznimno malene dimenzije i težina. S težinom od 485 grama gotovo 200 grama je lakši od EOS R i gotovo 300 grama od 6D Mark II. U paru s prikladnim objektivom (poput RF 35 mm f/1.8) djeluje gotovo jednako maleno i pokretno (za uličnu ili putnu fotografiju, primjerice) poput Fujifilm ili Olympus sustava. S druge strane, u paru s ‘monstrumima’ koje smo imali na testu – Canon RF 50 mm f/1.2L ili 20-70 mm f/2L (1.430 grama!) – izgleda pomalo smiješno. Canon EOS RP svojim malenim dimenzijama naglašava vizualni ‘krivi spoj’ između profesionalni i velikih objektiva i ‘patuljastog’ fotoaparata. Ipak, s obzirom na cijenu i namjenu kako aparata tako i profesionalnih objektiva, za očekivati je da će EOS RP fotografi najčešće kupovati u kitu s RF 24-105 f/4L objektivom ili čak EF 24-105 f/3.5-5.6 IS STM objektivom, koji mu odlično odgovaraju.

EVF s 2.36 MP je transplatiran s EOS M50, i premda je malo manji nego EVF u EOS R, odlično radi. Sviđa nam se što je Canon i kod RP modela zadržao potpuno okretni LCD ekran osjetljiv na dodir – nije riječ o najnovijem hi-tech modelu kao kod EOS R, ali odlično obavlja svoj posao. Tipka Mode i M-Fn touchbar, koji su izazvali mnogo polemika kod modela EOS R, u novom RP su jednostavno izbačeni, baš kao i LCD s gornje strane kućišta. Umjesto toga, vraćen je ‘standardni’ Canonov Mode kotačić, koji je intuitivniji i zauzima manje mjesta. Nažalost, izbačen je i ‘zatvoreni okidač’, pa je sad senzor prilikom mijenjanja objektiva izložen prašini u zrako kao i ostali mirrorless fotoaparati.

Premda bi na prvi pogled bilo logično Canon EOS RP uspoređivati s Nikonon Z6, Canonom EOS R ili Sonyjem A7 III, EOS RP jednostavno nije u istom rangu, niti cijenom niti performansama. Premda su mu performanse u nekim segmentima ‘nespektakularne’, EOS RP je zapravo vrlo dobar i zanimljiv fotoaparat u svojoj kategoriji.

Po pitanju kvalitete slike i dinamičkog raspona, RP producira izvrsne fajlove, koje je u post-produkciji moguće obrađivati slično kao i kod 6D Mark II. Brzina uzastopnog snimanja nije spektakularna, ali je sasvim u redu – 5 fps ili 4 fps pri uključenom Servo AF praćenju. Međuspremnik je dovoljno velik za ovakav fotoaparat i omogućuje uzastopno snimanje oko 50 14-bitnih RAW fajlova na UHS-II karticu prije vidljivog usporavanja rada fotoaparata.

Iako Digic 8 omogućava snimanje 4K videa, same snimke su prilično ‘kompromisne’, kao i kod ostalih Canon fotoaparata. Prvo, tu je 1.76 crop faktor (još više od APS-C cropa!). Zatim, 4K snimke su ograničene na 25 fps i pri tome se potpuno gubi Dual Pixel AF, što je stvarno teško progutati. Da bi 4K tragedija bila potpuna, ‘rolling shutter’ efekt je jasno vidljiv i dodatno kastrira 4K snimke. Dobro, ima i jedan veliki plus – Fokus Peaking pri manualnom izoštravanju radi i pri snimanju videa. Ali zato se histogram ne prikazuje tijekom snimanja.

OK, jasno vam je – 4K je tu, iako tek elementarno upotrebljiv, ako ga baš želite koristiti. Srećom, 1080p je sasvim druga priča: nema crop faktora, radi Dual Pixel AF, 50 fps je ok, a snimke su izvrsne. Manji nedostatak je što nema stabilizacije slike na senzoru (ali to nema zasad nijedan Canon fotoaparat), ali to nije veliki problem. Plus je i potpuno okretni LCD ekran, pa premda Canonu EOS RP video očito nije jača strana, 1080p snimke su vrlo upotrebljive za povremeno snimanje i vlogere.

Nakon četiri puna dana druženja s novim Canon EOS RP fotoaparatom, zaključak se prirodno nameće – EOS RP je, po mom mišljenju, izvrsna prilika svim entuzijastima koji žele prijeći s Canon APS-C na full-frame fotoaparat i zadržati svoje objektive. Malene dimenzije i težina su mu veliki plus, a očekivana publika mu ne bi trebala zamjeriti slabiji 4K video. Canon EOS RP je daleko od ‘početnog’ fotoaparata, ali bi mogao biti savršeni početni full-frame aparat.

Goran Vrakela

 

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress