Little People by Tea Jo

Share

U svijetu je već duže vrijeme jako popularna fotografija novorođenčadi i beba (baby & newborn photography), a isti trend je iz godine u godinu sve prisutniji i kod nas. Tea Josipa Kresović jedna je od prepoznatljivih fotografkinja koja se primarno bavi fotografijom beba i novorođenčadi, a prepoznatljiva je pod brendom Little People by Tea Jo. Nakon više godišnjeg predanog rada i truda, Tea je danas sinonim za kvalitetu i profesionalnost – zato smo sretni što je s nama pristala podijeliti svoja razmišljanja…

Završila sam srednju fotografsku školu u Zagrebu, a većinu svog fotografskog znanja koje sam stekla u školi mogu zahvaliti profesoru Šimuniću (koji danas radi u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn i Algebri). Već sam nekoliko puta bila gost-predavač kod njega u Algebri, i sretna sam što je ponosan na moj dosadašnji uspjeh u radu. Fotografija mi je danas neizostavni dio života i ne mogu zamisliti što bih drugo radila, ali zapravo sam u fotografiju ‘upala’ spletom okolnosti. Od mame sam naslijedila sklonost prema crtanju i likovnom izražavanju, ali fotografija me prije srednje škole nije zanimala. Prije upisa u srednju školu listala sam popis škola u novinama i vidjela Fotografsku školu – nisam zapravo znala u što se upuštam, ali već na prvim satima fotografije zaljubila sam se u taj predmet. Poslije toga je sve išlo nekako prirodno i relativno lako.
Nakon škole sam nastavila raditi u struci, u fotografskoj tvrtki iz Zagreba, gdje sam tijekom školovanja bila na praksi. Nakon 8-9 godina rada u struci nekako prirodno je bilo započeti vlastitu karijeru – ispočetka u slobodno vrijeme, ali već naklon godinu ili dvije shvatila sam da je vrijeme za vlastiti studio. U široj obitelji imamo jako puno djece, pa sam još u srednjoj školi počela snimati klince, svoje bratiće, sestrične i sve ostale bliže i dalje rođake. Fotografiranje ljudi i djece mi je oduvijek bilo posebno zanimljivo, pa sam nekako instinktivno znala da ću se baviti snimanjem portreta, djece i/ili beba.

U firmi u kojoj sam radila stavila sam svoje fotografije na pozadinu ekrana – i te su se fotke jako svidjele mojoj kolegici koja je upravo planirala vjenčanje. Snimanje njenog vjenčanja bio je moj prvi profesionalni angažman, i jako sam ponosna na to – premda danas više ne snimam vjenčanja, jednostavno se nisam našla u tome, bebe i mala djeca su mi puno draži. Nakon tog vjenčanja značajno mi je naraslo samopouzdanje, pa sam napravila Facebook stranicu i počela objavljivati svoje fotografije djece i beba. Malo po malo se posao pokrenuo…

Prva ‘profesionalna’ fotkanja sam radila s većim bebama, od pola godine ili više. Međutim, na Internetu sam viđala prekrasne newborn fotografije stranih autora, koje su me fascinirale i privlačile. Upravo to i tako sam i ja željela raditi! Mnogo je stvari koje moraš znati i naučiti prije nego što se možeš odvažiti na snimanje novorođenčadi od 2 ili 3 tjedna – ipak se radi o jako malim bebicama s kojima moraš biti iznimno pažljiv i nježan, bez obzira na njihovu elastičnost. Prve korake sam napravila sama, ali napredak je bilo vrlo spor. A kvalitetna edukacija gotovo nedostupna, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi – većina tada najboljih newborn fotografa su bili amerikanci i australci. Srećom, moja buduća mentorica, australka Jade Gao je odlučila napraviti turneju po Europi, a najveći seminar je bio u Londonu. Potrošila sam hrpu novca, ali taj intenzivni jednodnevni tečaj mi se višestruko isplatio, potpuno sam promijenila način rada s bebama.

Baby i newborn fotografija je polako postala prilično popularna i u Hrvatskoj, a osim mene još je nekoliko fotografa koji rade stvarno dobar posao. Konkurencija nije problem, mi smo kolege i svatko radi na svoj način. Manji problem su novi fotografi koji misle kako mogu uz nedovoljno znanja o fotografiji i o biznisu konkurirati s nižim cijenama i ući na ‘naše’ tržište. U relativno kratkom roku takvi novi fotografi ili nauče posao i podignu cijene na razumnu razinu ili jednostavno odustanu. Razumijem da svatko tko se želi iskušati u ovom poslu prvih nekoliko poslova odradi po diskontnoj cijeni, ali jednom kad to postane ozbiljan biznis, ne može imati bitno niže cijene od, primjerice, mojih. Sasvim drugi problem je nelegalna konkurencija koja radi ‘na crno’, ali to nije problem samo u fotografiji…

Klijenti, srećom, u velikom broju vide i razumiju razliku između profesionalnog pristupa baby i newborn fotografiji i amaterskog posla. Na prvi se pogled cijena snimanja novorođenčeta može činiti visokom, ali nakon što roditelji s bebom provedu doslovno čitav dan u mom studiju i par dana poslije dobiju prekrasne fotografije, uvijek mi se vraćaju i preporučuju me novim roditeljima. To mi je jedna od najvećih nagrada i istinska satisfakcija, veseli me što roditelji prepoznaju koliko rada, truda i veselja ulažem u ovaj posao.

U usporedbi s nekim drugim vrstama fotografije ne ulažem toliko mnogo (iako to nije malo novca) u ‘pravu’ fotografsku opremu (već nekoliko godina imam isti fotoaparat, nekoliko objektiva i rasvjetu), ali zato jako puno ulažem u dodatnu opremu u studiju i raznovrsne kvalitetne rekvizite, bez kojih nema vrhunskih rezultata.

Sve fotografije prije isporuke obrađujem u Photoshopu, iako zahvaljujući studijskim uvjetima, svom znanju i iskustvu fotografije već u fotoaparatu budu skoro gotove. Ipak, potrebno je svaku fotografiju fino obraditi i dovesti točno do onoga što želim. Ali osnovni kadar i ugođaj na fotografiji je gotov već prilikom okidanja.

Odnedavno sam počela raditi i edukaciju kolegama i kolegicama koji žele naučiti više o newborn i baby fotografiji. Sad već doista jako mnogo znam i imam veliko iskustvo, pa je šteta ne podijeliti ga sa zainteresiranim fotografima. Konkurencije se ne bojim, jer nitko neće postati super newborn fotograf nakon mog tečaja, ukoliko nema želju za tim, potrebno predznanje i nije spreman uložiti puno truda (i novca) u sve to. S druge strane, tko stvarno želi uspjeti kao newborn fotograf, uspjet će sa ili bez moje pomoći – onda je bolje da kolegicama i kolegama pomognem, pri tome nešto zaradim, a svi ostanemo dobri kolege, suradnici i prijatelji, zar ne?
teajophotography.com

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress