Godox MS300

Share

Malena studijska monoblok rasvjeta Godox MS300 nudi malene dimenzije, pristojnu snagu, odlične funkcionalnosti i – nevjerojatno nisku cijenu. Zvuči predobro da bi bilo moguće…

DFM test Godox MS300 www.digitalfoto.com.hr
Sučelje je dobro organizirano i lako razumljivo, a dominira veliki LCD ekran s prikazanim postavkama, te kotač za podešavanje postavki.

Odmah moram reći – moguće je. Premda Godox MS300 rasvjeta nikako nije rješenje za profesionalne studijske fotografe, za vrlo malo novca hobistima i poluprofesionalnim vikend-fotografima nudi sve što im za početak može zatrebati. Pa, krenimo redom.

Malene dimenzije su veliki plus, ali 300 Ws nazivne snage nije za baciti. Dapače, za sve primjene u malenom ili kućnom studiju će biti dovoljno – portreti, modna fotografija, tabletop fotografija, snimanje hrane i slično. Kvaliteta izrade je solidna, iako se ni u kom slučaju ne može mjeriti s, primjerice, ProFoto ili Broncolor rasvjetom (pa niti njihovim najjeftinijim modelima). Godox MS300, kao i ostala Godox rasvjetna tijela, prihvaća modifikatore s Bowens S-Type priključkom – to je dobro rješenje, jer se radi o vjerojatno najrasprostranjenijem mountu za rasvjetna tijela, pa ćete lako pronaći softbox u željenom cjenovnom razredu. Naravno, tu je i ‘rupa’ za kišobran – tako ne morate odmah kupovati softbox, možete za početak koristiti i jeftini kišobran.

DFM test Godox MS300 www.digitalfoto.com.hr
Bowens S-Type mount odlično je rješenje, jer je na raspolaganju praktično svaki zamislivi modifikator svjetla.

Međutim, od kvalitete izrade kućišta važnije je kako se rasvjetna tijela ponašaju u radu. Ukoliko ste već radili s Godox rasvjetom ili bljeskalicama, bit ćete na domaćem terenu. Ukoliko ste potpuno novi u studijskoj rasvjeti, opet ne bi trebalo biti previše problema, sve je jednostavno objašnjeno u malenom korisničkom priručniku. Pozitivno je što će vam sva Godox oprema (u prvom redu bežični okidači X1, X2 i X-Pro) raditi s ovom rasvjetom – pa MS300 možete shvatiti i kao početak gradnje Godox studijskog sustava. Primjerice, ukoliko već imate jednu ili dvije Godox bljeskalice, one vam mogu poslužiti kao treće rasvjetno tijelo uz dva MS300 (za osvjetljavanje pozadine ili za uokvirivanje svjetlom – rimlight). Sve je kompatibilno i koristite isti okidač. Ali, funkcionalnost, intuitivnost i jednostavnost sučelja nisu na razini s ProFoto ili Broncolor rasvjetom.

DFM test Godox MS300 www.digitalfoto.com.hr
Pilot svjetlo solidne snage 150W moguće je podešavati po intenzitetu, a prilično dobro može poslužiti i kao kontinuirano svjetlo za snimanje videa.

Svi već dobro znate da sam osobno pripadnik ‘stare garde’, pa još uvijek imam stare (ali odlične) Bowens i Multiblitz studijske monoblokove, s manualnim daljinskim okidačima. Pa kad ne dobijem iz prve ono što hoću, moram se pokrenuti i ručno smanjiti ili pojačati svjetlo na svakom rasvjetnom tijelu. OK, nije mi teško, tako sam naučio – ali ovo s X1 okidačem i dva MS300 rasvjetna tijela je neusporedivo komfornije. Jednog postavim na grupu A, drugog na grupu B i svakome od njih zasebno mijenjam snagu, ne mičući se iz stolice. Zakon. Naravno, tu je i sync-jack na kojeg možete priključiti i bilo koje druge žičane ili bežične okidače, ukoliko nemate Godox okidače. Isprobao sam SMDV FlashWave manualne okidače – rade.

DFM test Godox MS300 www.digitalfoto.com.hr
Ako nemate softbox, ne morate ga odmah kupovati – za početak možete
proći i s jeftinim kišobranom…

OK, ima tu i jedna loša stvar, koja meni ne smeta (jer i moja stara rasvjetna tijela rade na isti način), ali nove fotografe bi moglo iznenaditi i stvoriti im probleme u radu. Nemaju takozvanu ‘Auto Power Dump’ funkciju. To znači da ukoliko promijenite (zapravo, smanjite) postavku snage monobloka, morate ga jednom okinuti ‘u prazno’, kako bi željene postavke bile primijenjene nakon toga. Zamislite situaciju – postavite sve, okinete probnu fotku, dijelovi fotke su ‘spaljeni’. Nakon toga smanjite snagu bljeskalice s 1/2 na 1/8. I ne znate za ‘Auto Power Dump’ problem. Ponovo okinete, gledate fotku i ništa vam nije jasno – smanjili ste snagu, a sve je na fotki isto. Tek pri drugom okidanju dobivate stvarno stanje stvari. Ponavljam, to nije preveliki problem (ja tako radim godinama, uopće ne razmišljam o tome), ali morate znati što se događa. Pozitivno je što tipka sa sličicom ‘munje’ (za testno okidanje) bljeska u bijeloj boji ukoliko ste smanjili snagu okidanja, pa vas i tako upozorava da nećete dobiti ono što planirate.

DFM test Godox MS300 www.digitalfoto.com.hr
Tu je i Sync-port te USB priključak za eventualne nadogradnje softvera

Drugi problem je vrijeme oporavka, koje je relativno dugo. Opet, meni osobno sekunda i pol ili dvije za oporavak rasvjetnog tijela ne predstavljaju problem kad radim u studiju. Ali morate znate da nije moguće uzastopno okidati, Godox MS300 ne može pratiti uzastopno okidanje nekoliko puta u sekundi. Maksimalno jedna fotka svakih sekundu do dvije.

Treći problem je manje kolebanje temperature svjetla, te povremeno nesigurno okidanje. Naglašavam da su ovo doista maleni problemi, pogotovo kad uzmemo u obzir cijenu monobloka. Tijekom trodnevnog studijskog fotkanja primijetio sam maksimalno desetak ‘loših’ okidanja (uz više od 300 okidanja ukupno), te kolebanje boje svjetla u rasponu do maksimalno 500 K. To nikako ne bih prihvatio od vrhunske rasvjete poput Broncolora ili ProFoto, ali za ovako povoljnu rasvjetu mi to ne predstavlja nikakav problem. Iskreno, očekivao sam bitno lošiji rezultat i veće probleme u radu.

DFM test Godox MS300 www.digitalfoto.com.hr
Usprkos malenim dimenzijama, radi se o vrlo solidnom studijskom svjetlu opće namjene

I za kraj, trajanje okidanja. Ako planirate zamrzavati brzi pokret s MS300, razmislite ponovo. Trajanje osvjetljenja je deklarirano od 1/800 s do 1/2000 s. Prema mom dosadašnjem iskustvu, očekivao bih prosječno 1/1000 s, što nije dovoljno za uspješnu ‘splash-fotografiju’, recimo. Moguće je, ali daleko je to od komfornog rada. Ova rasvjeta jednostavno nije za to, i gotovo.


ZAKLJUČAK: Godox MS300 studijski monoblok blic mi se zapravo jako svidio. Prvo, cijena je fenomenalna, košta manje od prosječne bljeskalice. Kvaliteta izrade je solidna, ako govorimo o povremenoj i poluamaterskoj upotrebi. Isto vrijedi i za kvalitetu bljeska, mogućnosti okidanja i opcije podešavanja – sve potrebno je tu, radi solidno i nema većih očitih problema. Ako ste došli na razinu da vam male speedlight bljeskalice više nisu dovoljne, želite vidjeti kako je to snimati s ‘pravom’ studijskom opremom i budžet vam je ograničen, ovaj Godox bi mogao biti pravo rješenje. Za uložene novce nudi sve što vam treba za početak, a s obzirom na kompatibilnost s ostalim Godox proizvodima s vremenom ćete moći polako nadograđivati svoj studijski setup. Profesionalni studijski fotografi ovdje neće naći ništa što bi ih moglo privući, i jedina primjena koju vidim u ozbiljnom studiju je – backup. Toliko su jeftini da svatko može kupiti nekoliko komada kao backup, pa nek’ stoje. A u slučaju havarije pravih rasvjetnih tijela dobro će doći kao prva pomoć…

Goran Vrakela


https://prizma-foto.hr/index.php?route=product/product&product_id=3984


SPECIFIKACIJE:

 • 300Ws kompaktni monoblok
 • Brojka vodilja GN 58m/ISO100
 • Ugrađeni Godox 2.4G bežični receiver
 • 32 kanala i 16 ne-TTL grupa
 • Oporavak 1.8 s (puna snaga) i 0.1s pri 1/32 snage
 • LCD ekran s podacima
 • 50 koraka za podešavanje od 1/32 do 1/1 snage
 • Pilot svjetlo, audio tone, daljinsko okidanje, S1/S2 okidanje bljeskom
 • Bowens Type-S mount
 • 150W pilot svjetlo prilagodljivo od 5% do 100%
 • Okidači X1, XPro i X2 omogućavaju potpunu bežičnu kontrolu parametara okidanja
 • Trajanje bljeska 1/800s – 1/2000s
 • Temperatura svjetla 5600K +/- 200K
 • Auto Memory opcija sprema posljednje postavke
 • 3.5mm Sync Port

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress