Nikon Z5

Share

Novi Nikon Z5 bi trebao biti entry-level full-frame (FX) fotoaparat, ali je u svakom pogledu više od toga…


U redu, možda su moja shvaćanja početnog modela poremećena, ali dovoljno se sjetiti modela D600, recimo. Premda je riječ o fotiću koji je nudio vrlo dobru sliku, zapravo je na stotinu načina bio uskraćen u odnosu na ‘profi’ modele D800 i D3s/D4 – od funkcija i rasporeda tipki, preko sustava izoštravanja i mjerenja svjetla do ekrana i brzine snimanja. O video funkcijama ne treba niti trošiti riječi.

Novi Z5 je zamišljen kao početni full-frame aparat, ali nudi jako mnogo i zapravo spada u srednju klasu FX fotoaparata…

Naravno, i novi Z5 je malo ‘osakaćena’ verzija popularnog Z6, ali razlika je neusporedivo manja. Moj je dojam da su u Nikonu odlučili postaviti ograničenja i malo uskratiti performanse samo tamo gdje najmanje boli – buduće korisnike, naravno. Ergonomija, raspored tipki i vanjski izgled praktično su identični Nikonu Z6 i Z7 – jedina vidljiva razlika je što nema malog LCD ekrana s postavkama na gornjoj strani kućišta, a kotač za prebacivanje načina rada je prebačen s lijeve strane na mjesto gdje je bio mali LCD. Koliko to smeta? Iskreno, mislio sam da će mi mali mono LCD nedostajati. Ali nije. Nekako sam odmah odlučio postavke pratiti u EVF tražilu, i nisam niti jednom pogledao na gornju stranu fotića. Ne kažem da ne bih volio imati i taj mali LCD, ali mogu bez njega, i to bez ikakvih problema.

Kotač za promjenu načina rada je sad na mjestu gornjeg LCD-a, i izgubio je malu tipku za zaključavanje. Da, mislio sam da je to loše i da će se sam okretati. I jest, par puta dok sam ga vadio iz rollera. Ali dok mi je visio obješen oko ramena, nijednom se nije sam okrenuo. Opet, bilo bi bolje da ima tipku za zaključavanje, ali nije drama.

Samo je gornja ploča kkućišta fotoaparata vidljivo promijenjena, ostatak kućišta je praktično identičan Z6/7

E, sad dolazimo do praktično jedine stvari koja mi je doista smetala – stražnji LCD ekran je velik, ali dvostruko manje razlučivosti od Z6/Z7. Da, to stvarno smeta. Još nisam navikao oštrinu provjeravati u EVF tražilu, pa povremeno pogledam LCD. I umjesto savršeno oštrog LCD ekrana na kojem mogu točno provjeriti oštrinu i mjesto izoštravanja, gledam u LCD koji je zapravo identičan onome na mom starom D750 (osim što je osjetljiv na dodir). To je nešto što mi stvarno smeta. Ali i kompromis s kojim mogu živjeti. Kome će ovakav LCD smetati? Svakome tko planira kupiti Z5 kao rezervni/drugi fotić za Z6, recimo. Z6 i Z7 imaju neusporedivo bolji LCD ekran. Srećom EVF je identičan onima u Z6/Z7, jednostavno izvrstan.

Brzina okidanja je također smanjena na samo 4.5 fps – meni to ne smeta, jer uglavnom snimam interijere, portrete, vjenčanja i različite proizvode u studiju. Ali ako snimate brzu akciju (životinje, sport ili djecu u pokretu), ovo nije fotić za vas. Eye-AF je jednak onima na Z6 i Z7 i vrlo slično radi – premda još nije na razni koju danas nude Sony i Canon (iako ne sumnjam da će ih Nikon uskoro dostići), neusporedivo je bolji i precizniji nego na DSLR-u. I to je glavna prednost mirrorlessa pred DSRL fotićima – fokus je nevjerojatno točan, pa je oštrina pri široko otvorenoj blendi nevjerojatna. Naravno, ne svaki put, ali skoro svaki put.

Utor za dvije kartice je dokaz da Nikon ipak sluša što fotografi misle – možda doista nije potreban, ali svi ga želimo imati, tako se osjećamo sigurnije.

Niti Z5 nema mogućnost priključenja baterijskog gripa s kontrolama, što je zapravo logično. Ne bi bilo logično da Z5 ima ‘pravi’ grip, a Z6 i Z7 ne. Očito su prvo na redu Z6s i Z7s, pa onda eventualno neka nova verzija Z5. Za razliku od Z6/7, novi Z5 ima utore za DVIJE kartice. OK, nisu CFexpress kartice (nego najbrža verzija SD kartica, UHC-II), ali ipak su dvije. Prema neslužbenim informacijama, u unutrašnjosti je ‘običan’ 24 MP CMOS senzor (umjesto backlit CMOS senzora u Z6, koji nudi nešto bolje ISO performanse i nešto bolji kontrast), ali nitko ne može reći da ima slabe ISO performanse ili snima fotografije loše kvalitete. U direktnoj usporedbi s D750, novi Z5 pobjeđuje u baš svakoj prilici – čistoća fotografija pri visokim ISO vrijednostima, detaljnost i oštrina slike, boje, preciznost izoštravanja, te brzina izoštravanja. D750 bolje izoštrava tek u stvarno lošim svjetlosnim uvjetima, ali uz pomoć bljeskalice i uzorka za izoštravanje s bljeskalice (što mirrorless aparati ne mogu koristiti radi infracrvenog filtra ispred senzora, a izoštravanje se događa na senzoru).

Video performanse su u velikoj mjeri vrlo slične Z6 – dakle, odlične. I to vrijedi za sve video snimke, osim što nedostaje 120 fps Full HD snimanje (usporena snimka) i nema raw ProRes snimanja, a 4K snima samo 24/25/30 fps s crop faktorom 1.7. Ali sama kvaliteta snimljene slike i izoštravanje su praktično u rangu sa Z6. Stabilizacija slike u fotoaparatu (na samom senzoru) radi identično kao i kod Z6/7 – kod snimanja fotografija statičnih objekata moguće je dobiti oštru fotografiju pri brzini okidanja od 1/30 sekunde ili čak i manje (ovisno o mirnoći vaše ruke i žarišnoj duljini objektiva). Prilikom snimanja videa, stabilizacija slike može uspješno zamijeniti gimbal za kadrove koji traju nekoliko sekundi. Snimate li dulje kadrove (poput vjenčanja, na primjer) i ozbiljniju video produkciju, nekakav Ronin, Crane ili Weebill stabilizator su ipak neizostavan dio opreme.

USB-C u kombinaciji s novom baterijom nudi mogućnost istovremenog punjenja baterije i rada s fotoaparatom. Za videografe, tu su HDMI i obavezni priključci za vanjski mikrofon i slušalice

Zanimljivo, Z5 nudi i jednu mogućnost koja je bolja nego kod Z6/7 – baterija. Nova baterija nosi oznaku ‘c’ (istih je dimenzija kao i ostale EN-EL15 baterije, i kompatibilne su), ali nudi 20% veći kapacitet i mogućnost punjenja preko USB priključka dok fotoaparat radi i snima fotografije, time-lapse ili video! Nadam se da će to odsad biti standard na svim fotoaparatima, ne samo na Nikonima…

Namjeravate prijeći s DSLR fotoaparata na mirrorless i Z5 vam se čini kao odličan izbor? Pa, za veliku većinu fotografa (ali ne i videografa!) Z5 doista jest odličan izbor. Ako ne trebate superbrzi fotoaparat za snimanje ludo brze akcije ili razlučivost od 40+ MP, nećete se prevariti. Ako vam je fotografija glavna preokupacija, a video snimate samo povremeno, Z5 je odličan izbor. Ali, ako je situacija obratna, ako u prvom redu snimate video, a fotografije povremeno, nemojte ga kupiti. Nikon za to ima puno bolje aparate – u prvom redu Z6 (koji je jedna od najboljih kamera/fotoaparata uopće), ali čak i Z7, koji nudi bitno bolje video mogućnosti.

Nikon Z5 je vizualno i ergnonomski potpuno u skladu s ostalim fotoaparatima Z serije

Nikon Z5 je trenutno moguće kupiti samo u kitu s 24-50 mm objektivom, sa ili bez FTZ adaptera – bit će ga moguće kupiti i samo s FTZ adapterom, ali nije poznato kad. Maleni 24-50 mm f/4-6.3 objektiv je zapravo vrlo solidan, ali čini mi se potpuno nepotreban. Valjda bi trebao biti ekvivalent DX objektivu 16-50 koji dolazi u kitu sa Z50 (taj sam kit kupio, totalno me oduševio!), ali nije – bitno manji zum i još manji otvor blende nisu privlačni. OK, može proći kao prvi objektiv (ako vam je već Z5 prvi full-frame/FX aparat) ili eventualno kao (uz)putni objektiv (jer je praktično pancake dimenzija), ali ništa više od toga. Da, oštar je, malen i zgodan – i to je sve. Nikon ima hrpu neusporedivo boljih F i Z objektiva, uz koje će Z5 pokazati svoje pravo lice.

A pravo lice ovog aparata je Nikon neuspješno pokušao sakriti, ne želeći naškoditi prodaji Z6. Mnogi fotografi koji, poput mene, ne trebaju impresivne video karakteristike Z6 nego žele odličan fotoaparat sa solidnim videom ne moraju gledati dalje – Nikon Z5 je miljama daleko od početnog FX fotoaparata, pa sasvim opravdava nešto višu cijenu od očekivane. Iskreno, Z6s će morati ponuditi jako puno kako bi iz moje shopping košarice za sljedeću godinu izgurao Z5. Ako bude sreće, u kombinaciji s fenomenalnim 70-200 S objektivom 🙂

Goran Vrakela


www.yellowstore.hr, 13.599 kuna (kit s objektivom 24-50 mm f/4-6.3)


SPECIFIKACIJE
Senzor: 24.3MP FX CMOS senzor
Procesor: EXPEED 6
AF točke: 273-točke hybrid phase/contrast AF
ISO raspon: 100-52.200, exp. 50-102.400
Video: 4K UHD, 30/25/24p (1.7x crop), Full HD 50/60 fps
Tražilo: EVF, 3.69MP, 100% pokrivenost, 0.8x uvećanje
Memorijske kartice: 2x SD/SDHC/SDXC, UHS-II
LCD: 3.2-inčni nagibni ekran osjetljiv na dodir, 1MP
Uzastopno snimanje: 4.5 fps
Spajanje: Wi-Fi, Bluetooth
Dimenzije: 134 x 100.5 x 69.5 mm
Težina: 675g (samo tijelo, s baterijom i karticom)


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress