Vedran Tolić: U vrtlogu vjenčanja

Share

Kad sam početkom ljeta vidio da Vedran Tolić priprema knjigu o fotografiranju vjenčanja, istovremeno sam bio oduševljen i skeptičan. Svaka nova knjiga o fotografiji kod mene izaziva uvijek prvo pozitivne reakcije (a poslije što bude), ali bojao sam se da neće biti napravljena onako kako mislim da treba. Ako ne želite čitati dugačku recenzije, bit ću jasan – Vedran je napravio dobar posao, i ako kupite njegovu knjigu nećete požaliti, vrijedi uloženog novca. I doista biste mogli nakon čitanja biti bar malo bolji fotograf, bez obzira kojim se žanrom fotografije bavite!

Knjiga ‘U vrtlogu vjenčanja – isplivajte kao bolji fotograf’ je grafički lijepo opremljena

A sad detaljno. Vizualno i grafički, knjiga ‘U vrtlogu vjenčanja’ je vrlo korektna i moderna, a Vedranove fotografije (kojih je knjiga puna) su moderne i lijepo dotjerane. Prijelom, fontovi (pisma) i grafički dizajn je dijelom i stvar osobnog ukusa i preferencija, ali čak i ukoliko vam se nešto ne sviđa, ne možete reći da posao nije dobro i profesionalno odrađen. Sadržajno, knjiga čini vrlo logičnu cjelinu i vodi čitatelja od početka do kraja kroz proces snimanja vjenčanja – iako, ovisno o iskustvu i znanju, možete poneki dio i preskočiti, ne radi se o priručniku kroz koji učite pojedine tehnike snimanja tempom koji želite. Ne, ovo je kompletan vodič kroz vjenčanja – od planiranja i kupnje opreme do snalaženja u svim segmentima rada profesionalnog fotografa vjenčanja. S obzirom da već dugo živim od fotografije, uključujući i fotografiranje vjenčanja, odgovorno tvrdim – u knjizi ‘U vrtlogu vjenčanja’ nema nikakvih nebuloza, autor ne pokušava nešto sakriti niti čitatelja namjerno ili nenamjerno navodi na krive zaključke. Ne, Vedran Tolić je potpuno otvoreno i jasno prikazao čitav proces rada fotografa vjenčanja, od prvih razgovora s budućim mladencima do isporuke fotografija. Jasno, ne radimo svi jednako, pa i ja osobno neke stvari radim drugačije od autora – ali to nema nikakve veze, ukoliko tek ulazite u svijet fotografije vjenčanja, slijedite savjete koje Vedran dijeli šakom i kapom (i za realno vrlo malo novca!), sigurno nećete pogriješiti!

Premda je sadržaj knjige jezično i gramatički vrlo kvalitetno pripremljen, poneki izraz mi smeta. Primjerice, kad govori o objektivima, autor koristi izraz ‘nativni objektivi’ – meni se to ne čini kao dobro rješenje, uvijek sam nekako protiv iskrivljenih tuđica (eng. native lens). U DFM-u koristimo izraz ‘originalni objektivi’ ili ‘objektivi originalnog proizvođača’, što možda jest dugačko i opisno, ali je precizno definirano. I nakon toga ‘third-party’ objektivi postaju ‘objektivi drugih proizvođača’, što je savršeno jasno. Ali, nikako ne želim navedenim jezičnim sitnicama pridavati preveliko značenje, radi se doista o malim stvarima. Nažalost, u hrvatskom je jeziku u svim tehničkim disciplinama bar dijelom u upotrebi značajan broj iskrivljenih tuđica, u prvom redu iz njemačkoj i engleskog jezika – a fotografija u tome nije iznimka.

Odlično se uklapa na moje police, a i na vaše će, sigurno 🙂

Mnogo važnije od toga je znanje koje autor može prenijeti čitateljima i zainteresiranoj publici; a tome doista nemam što prigovoriti. Vedran Tolić je kompetentan fotograf vjenčanja koji ima veliko znanje i spreman ga je podijeliti s drugima. Posebno mi se sviđa autorov stav o konkurenciji, koji je zapravo identičan onome što zagovaram već desetljeće i pol u DFM-u – nema konkurencije, svi smo kolege. Znanje je tu, treba ga dijeliti i trebamo svi zajedno napredovati. Danas je to važnije nego ikad, jer široka dostupnost fotoaparata svih vrsta (od mobitela do srednjeg formata) omogućavaju svakome da ‘postane fotograf’. Jedini način kako se, kao pojedinci ali i profesionalni fotografi kao skupina, možemo izdvojiti iz mase jest – znanjem. Samo poznavanjem (i korištenjem) naprednih tehnika fotografiranja, svjetla i poziranja možemo opravdati cijenu svog rada i privući publiku.

Tko sve treba kupiti knjigu ‘U vrtlogu vjenčanja’? Svi oni koji se bave fotografijom vjenčanja tri ili manje godina – sigurno ćete nešto novo naučiti i napredovati. Amaterski fotografi koji razmišljaju je li karijera fotografa vjenčanja za njih – ako se odlučite i krenete, ova knjiga je odličan vodič. Ako odustanete radi ove knjige, opet ste na dobitku, niste potrošili novce, vrijeme i živce na nešto što zapravo ne želite (a kroz knjigu ćete vidjeti kako stvarno izgleda život fotografa vjenčanja). Za mlade fotografe koji traže svoj smjer i posao iz snova – za neke od vas je karijera fotografa vjenčanja savršen izbor. Za sve one koji jednostavno žele vidjeti je li to možda za njih. A i za buduće mladence, kako bi vidjeli što sve moramo napraviti da bi oni dobili savršene fotke svog vjenčanja 🙂

Nemojte dozvoliti da vam to bude jedina knjiga o fotografiji, knjige se uvijek bolje osjećaju u društvu…

Na kraju, sretan sam. Sretan sam, jer mirne duše mogu preporučiti knjigu ‘U vrtlogu vjenčanja’ svakome koga fotografija vjenčanja imalo zanima. Ako ste fotograf vjenčanja ili želite postati fotograf vjenčanja, kupite je. Ali i ako ste fotograf bilo koje druge vrste (profesionalac ili amater), slobodno je kupite, neke stvari su univerzalno primjenjive za fotografiju. I nemojte da vam ovo ostane jedina knjiga o fotografiji – youtube je odličan izvor znanja, ali doslovno pretrpan smećem. Dobra knjiga će vam pomoći da u hrpi youtube videa i tutorijala (još jedna lijepa iskrivljena tuđica) pronađete ono što vrijedi.

Vedran Tolić nije napisao najbolju knjigu o fotografiji vjenčanja svih vremena, ali je uložio puno truda i bez fige u džepu izložio hrpu svog znanja i iskustva. I to se na svakoj stranici vidi. Vedrane, hvala ti na ovoj lijepoj i korisnoj knjizi koju si napravio za sve nas! Čestitam.

Goran Vrakela

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress