Canon EOS R5

Share

Canonova nova mirrorless perjanica, Canon EOS R5, sigurno nijednog pravog fotografa neće ostaviti ravnodušnim…


Foto: Dora Vrakela, Canon EOS R5, 24-105 mm f4, ND filtar 8 blendi

Novi Canon EOS R5 na prvi pogled privlači pažnju svakog fotografa. Po mom sudu potpuno ispravno, Canon se nije odlučio na bespotrebnu minijaturizaciju fotoaparata, pa je Canon R5 tek nešto manjih dimenzija od DSLR aparata srednjih dimenzija. I to je sasvim u redu, jer omogućava bolje držanje i bolje leži u ruci, a ima dovoljno mjesta za sve potrebne izdvojene tipke i kotačiće. S druge strane, težina je osjetno smanjena u odnosu na DSLR fotoaparata, i to mi se u svakom slučaju sviđa, jer je veća težina samo teret i nema ergonomskog opravdanja. Sličan pristup dizajnu mirrorless aparata ima i Nikon (također odlična ergonomija i manja težina od DSLR-a), a i Sony iz generacije u generaciju malo po malo povećava kućište svojih fotoaparata – očito je riječ o ispravnom pristupu, samo zato što fotoaparati mogu biti manji ne znači da bi svakako i morali biti još manji…

U doba intenzivnog Internet-hypea čini mi se da doslovno horde youtubera i drugih ‘polovičnih’ fotografa (bez namjere da ikoga vrijeđam, polovičnim fotografima smatram one koji niti tehnički niti fotografski nisu na razini koja je potrebna kako bi kompetentno obavljali testove i recenzije) samo čekaju neki manji nedostatak u specifikacijama kako proizveli gomilu bespotrebnog lošeg sadržaja o nekom fotoaparatu. To smo doživjeli s Canonom R i RP, a posebno je na meti Nikon, čini se… Canon je s modelom R5 igrao potpuno otvorenih karata, i već u specifikacijama najavio kako u određenim situacijama prilikom snimanja videa može doći do pregrijavanja fotoaparata – što je izazvalo salve negodovanja na društvenim mrežama. Osobno nisam toliko kompetentan videograf i ne koristim sve napredne funkcije koje aparat nudi, pa nisam doživio nikakve probleme. Uz to, i neki od videografa koje cijenim su u više navrata izjavili kako to doista nije niti blizu toliki problem kolikim ga neki predstavljaju.

Mali LCD ekran s gornje strane fotoaparata uvijek dobro dođe za brzi pregled postavki

S druge strane, Canon EOS R5 omogućava snimanje 8K snimke – koja izgleda izvrsno, ali zauzima nevjerojatno mnogo prostora na kartici, a za obradu ćete trebati manje superračunalo. Na 128 GB karticu stane desetak minuta 8K snimke – navodno je 8K snimanje nekome potrebno, meni nije, ja sam još na 1080p. 4K je druga priča, znam da mnogi odavno snimaju 4K, a R5 i tu briljira – omogućava snimanje do 4K 120 fps, uz maksimalno trajanje snimanja 15 minuta. Snimanje 4K 60p sadržaja je ograničeno na 35 minuta (radi pregrijavanja), a ukoliko dostignete ‘overheating’ limit morat ćete pričekati 20 minuta prije nastavka snimanja.

Canon prati što kupci žele – R5 ima dva utora za kartice, CFexpress i SD

Fotografski gledano, Canon EOS R5 je izvanredan fotoaparat – lakoća korištenja je usporediva s ponajboljim Canonovim DSLR modelima, i svaki vlasnik Canon DSLR-a će se osjećati kao kod kuće. Visoka razlučivost (45 MP) ne utječe bitno na brzinu rada niti brzinu okidanja (12/20 fps, mehanički ili elektronički zatvarač). Ono što me posebno oduševilo je izoštravanje – podjednako brzina i preciznost, pogotovo kod Eye-AF-a. Dosad je Sony bio neprikosnoven kad bismo razgovarali o Eye-AF-u, ali Canon R5 radi jednako dobro ili čak i bolje od Sonyja A7R4. Detaljnost snimljenih fotografija i boje su sasvim u razini onoga što očekujemo od Canona – detaljnost je iznimna, oštrina izvrsna, a boje vrlo prirodne i bez obrade. Canon je očito dobro shvatio poruke fotografa, pa kod modela R5 ništa nije prepušteno slučaju – od dva utora za kartice (CFexpress i SD), preko svih naprednih opcija, vrhunskog sustava autofokusa do senzora visoke razlučivosti (na tržištu samo Sony A7R4 nudi veću razlučivost).

Svi očekivani priključci su tu, a USB punjenje baterije je danas već standard

Novi Canon EOS R5 sam imao priliku isprobati samo preko vikenda, u kombinaciji s 50 mm f1.2, objektivom, širokokutnim 15-35 mm f.2.8 i 24-105 f4 objektivom. Sva tri objektiva nude izvanredne optičke performanse, a posebna priča je 50 mm f/1.2, kako optičkim performansama, tako i cijenom.

Foto: Dora Vrakela, Canon EOS R5, 50 mm f/1.2, Eye-AF

Canon EOS R5 je punokrvni mirrorless nasljednik 5D Mark IV DLSR-a. Ali, bilo bi pogrešno gledati ga isključivo kroz prizmu DSLR modela – top modeli mirrorless fotoaparata više nisu usko specijalizirani, Canon EOS R5 se odlično snalazi praktično u svakoj situaciji – ima izvrstan autofokus, visoku razlučivost, visoku ISO osjetljivost, izvrsno snima video. Jasno je, odlično se snalazi u svim vrstama fotografije i videografije – jedino bi sportski fotografi mogli poželjeti fotoaparat s malo manje megapiksela i malo duljim trajanjem baterije. Uključivanje 8K video je bilo očiti marketinški potez koji je donio i nešto problema u vidu potencijalnog pregrijavanja fotoarata/kamere (bitno manje nakon nedavne nadogradnje firmvera). Iskreno, ukoliko namjeravate kupiti R5 samo radi 8K videa, bolje nemojte – ovo je ipak stvarno sposobna 4K/1080p kamera i genijalan fotoaparat, a ne 8K stroj. Svim ostalim fotografima i videografima Canon EOS R5 nudi uglavnom sve najbolje što se može naći na tržištu. I konkurencija nudi odlične fotoaparate, naravno, ali Canonaši su sad došli na svoje – Canon EOS R5 je top model mirrorless full-frame aparata u punom smislu te riječi!


Goran Vrakela
Foto: Canon / Dora Vrakela


www.anigota.hr > 36.650 kuna (samo tijelo aparata)


SPECIFIKACIJE
SENZOR: 45mp full-frame CMOS senzor
STABILIZACIJA SLIKE: Sensor-based image stabilisation (IBIS)
TRAŽILO: 5.76 MP (EVF), 0.76x uvećanje
LCD EKRAN: 3.2-inčni okretni ekran osjetljiv na dodir, 2.1MP
BRZINA OKIDANJA: 12 / 20fps (mehanički / elektronički okidač)
ISO OSJETLJIVOST: 100 do 51.200, ext. 50-102.400
AUFOTOKUS: 5940 AF točaka, Dual Pixel CMOS AF, Face i Eye-AF
SPAJANJE: Ugrađenje Wi-Fi i Bluetooth
MEMORIJA: CFexpress and SD card slots
TEŽINA: 738 grama
DIMENZIJE: 138.5 x 97.5 x 88 mm


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress