Fujifilm X-T4

Share

Novi Fujifilm X-T4 uspješno rješava gotovo sve zamjerke koje smo imali na prethodni model, X-T3…

Nešto je sasvim posebno s tim Fuji fotoaparatima – dijelom u ergonomiji i izradi, a dijelom u načinu fotkanja i, konačno, fotografijama koje dobivamo kao rezultat. Zato i ne čudi što su modeli X-T2 i X-T3, ali i X-Pro2 i X-Pro3, u kratkom roku postali jako popularni među fotografima, a ne sumnjamo da će i novi X-T4 nastaviti uspješan niz. Premda X-T4 ne donosi nikakve revolucionarne novosti u odnosu na prethodnike, malih ili malo većih poboljšanja je jako mnogo, pa svi zajedno kreiraju vrlo poželjan fotoaparat.

Senzor i procesor su dobro poznati iz modela X-T3 – 26 MP X-Trans senzor i X Processor 4, što nikako nije loše rješenje, jer se radi o naprednom senzoru i procesoru koji u par rade odlično. Slično je i s video specifikacijama, koje nisu bitno promijenjene u odnosu na prethodnika. Ali, zapravo to nije bilo niti potrebno – X-T3 je predstavio za ono vrijeme nevjerojatno napredan 4K 60p video s 10-bitnim snimanjem 4:2:0 na karticu, koji je i danas u samom vrhu te ne čudi što nema većih promjena za X-T4.

Dvije brze SD kartice praktično su standard za napredne i profesionalne fotoaparate.

Najveće promjene su ipak ‘mehaničke’ – dimenzije kućišta su povećane za par milimetara kao bi bilo dovoljno mjesta za najveću novost, IBIS sustav stabilizacije slike u tijelu aparata. Uz put su i povećane dimenzije i kapacitet baterije, što je dobrodošla novost. Osim očitih promjena, promijenjen je i mehanizam zatvarača/okidača, koji omogućavam tiše i brže okidanje, do čak 15 fps. Osim toga, i očekivani vijek trajanja zatvarača je povećan na 300.000 okidanja (u odnosu na 150.000 okidanja kod X-T3). Odmah primjetna novost je i okretni ekran osjetljiv na dodir. Jasno je da će se takav ekran odmah svidjeti video snimateljima, ali za fotografiju i povremeno video snimanje osobno nekako preferiram čvrsti, ali pokretni (gore-dolje) ekran (tzv. flip-screen) umjesto potpuno okretnog (vari-angle screen) ekrana. Ovakav okretni ekran otežava i usporava snimanje iz gornjeg ili donjeg rakursa (iznad glave ili blizu poda), ali savršen je za vloggere koji ga mogu okrenuti i gledati kadar dok sami sebe snimaju. Od ‘softverskih’ poboljšanja obavezno treba istaknuti unaprijeđen sustav autofokusa s novim algoritmima za bolje praćenje i detekciju lica/oka, te novi Etherna Bleach Bypass cinematic Film Simulation mod.

Vloggeri će biti oduševljeni potpuno okretnim LCD ekranom… ostali videografi i fotografi baš i ne…

Kvaliteta izrade je vrhunska, kao što smo i navikli od najboljih Fujijevih fotoaparata, a malo povećane dimenzije čine samo ergonomski boljim od prethodnika (koji je također ergonomski bio izvrstan). Relativno velika težina X-T4 svidjet će se ‘pravim’ fotografima, jer ostavlja dojam čvrstine i sigurnosti. Kontrolni kotačići i tipke su raspoređeni gotovo identično kao i kod modela X-T3, što znači da su sve postavke uvijek jasno vidljive, bez potrebe za gledanjem na LCD ekran ili tražilo. Fujijev ‘old-school’ pristup kontrolama ekspozicije nije tu samo zato što je sve retro u modi – ovakav raspored kontrola svakog fotografa ohrabruje u promišljanju ispravnih postavki prije okidanja. Iako toliko kontrolnih kotača i tipki vjerojatno poskupljuju proizvodnju fotoaparata, čini nam se da je to pravi put.

Nenadmašna ergonomija i dostupnost svih potrebnih funkcija zaštitni su znak Fujijevih fotoaparata

Kao i kod prethodnika novog Fujija X-T4, snimanje fotografija je s ovim fotoaparatom jako dobro iskustvo. Film Simulation modovi praktično garantiraju da ćete većinu korektno eksponiranih fotografija snimljenih u JPEG-u zadržati. Da, snimanje raw fotografija omogućava dodatnu fleksibilnost u obradi, ali veliku većinu Fujijevih JPEG fotografija jednostavno nemam potrebu dodatno ih obrađivati, bar ne kao hobby fotograf. X-T4 je i čitav Fujijev X sustav fotoaparata i objektiva omogućava i potpuno profesionalnu primjenu, od studijskih snimanja preko vjenčanja i evenata do životinjskog svijeta, sporta ili pejzaža. Profesionalni fotografi će češće poželjeti ili trebati raw fotografije, ali sigurno rjeđe nego kod drugih sustava fotoaparata.

Novi i unaprijeđeni sustav autofokusa nas je na neki način doveo u iskušenje. Brzina i preciznost izoštravanja su na najvišoj razini, rame uz rame s najboljih fotoaparatima drugih proizvođača. Ali praćenje pokretnog objekta i prepoznavanje lica i oka malo zaostaju. Kad kažem ‘malo’, doista i mislim malo – ne mogu reći da radi loše, ali postotak grešaka u izoštravanju i prepoznavanju lica/oka je malo veći nego kod konkurencije, u prvom redu kod Sonyja. Ipak, to doista smeta jedino ukoliko pokušavate pratiti i izoštriti subjekt koji se jako brzo i nepravilno kreće po kadru, poput zeca u cik-cak bijegu. Snimate li brz subjekt koji se kreće po predvidljivoj putanji (poput auto-moto sporta, recimo), sustav autofokusa radi izvrsno. AF sustav je zapravo puno ‘ljepljiviji’ nego kod X-T3 i mnogo bolje prati pokretne subjekte – napredak je jako dobro vidljiv, i kad konkurencije ne bi nudila još malo bolje performanse bili bismo oduševljeni. Realno, tek će poneki fotograf ili videograf povremeno poželjeti još malo bolji AF sustav, svi mi ostali u svakodnevnom radu nećemo primijetiti nikakve probleme. Ne zaboravite, AF sustav ugrađen u X-T4 je dosad apsolutno najbrži i najbolji AF sustav u bilo kojem Fujijevom fotoaparatu, po mom skromnom mišljenju.

Raspored kotačića i tipki gotovo je nepromijenjen u odnosu na prethodnika. A većinu tipki je moguće dodatno prilagoditi željama fotografa/videografa

Video je doživio pravi preporod zahvaljujući ugrađenom sustavu stabilizacije u tijelo fotoaparata. Same video specifikacije su i u prethodnom modelu bile izvrsne, a sad su doživjele samo manje izmjene. Međutim, upotrebljivost fotoaparata kao video-kamere se drastično povećala zahvaljujući IBIS sustava, pa u mnogim situacijama nije potreban gimbal nego je moguće uspješno snimati iz ruke. Dodajmo tome i povećanu bateriju većeg kapaciteta – jasno je da je X-T4 vrlo sposobna video-kamera.

Fujifilm X-T3 je 2018. godine bio svijet za sebe, kako po specifikacijama, tako i po rezultatima snimanja i izvanrednom iskustvu snimanja fotoaparatom. Dvije godine kasnije, X-T4 nastavlja uspjeh prethodnika, što realno i nije bio težak zadatak. Iako ne predstavlja revolucionaran pomak naprijed, donosi mnoštvo unapređenje (hardverskih i softverskih podjednako), što ga čini vidljivo boljim fotoaparatom i video kamerom. Ukoliko ne trebate nužno full-frame fotoaparat, Fuji X-T4 je jedan od najboljih APS-C fotoaparata koje možete kupiti, te uživati u vidlujivo manjim dimenzijama fotoaparata, objektiva i dodatne opreme. Jako nam se sviđa…

Goran Vrakela


Info: Bratulić d.o.o., 01/363 00 01, foto@bratulic.hr


Senzor: 26.1MP APS-C X-Trans CMOS 4 senzor
Procesor: X Processor 4
AF sustav: 117/425/91 point hybrid contrast/phase AF
ISO raspon: 160 do 12,800 (exp 80-51,200)
Veličina fotografije: 6,240 x 4,160 px
Video: C4K & UHD pri 60/50/30/25/24p
Viewfinder: EVF, 3.69m dots
Memorija: 2x SD/SDHC/SDXC (UHS II)
LCD: 3-inčni vari-angle (okretni) ekran osjetljiv na dodir, 1.62 MP
Brzina okidanja: 30 fps (el. zatvarač, 1.25x crop), 15 fps (mehanički zatvarač)
Spajanje: Wi-Fi, Bluetooth
Dimenzije: 134.6 x 92.8 x 63.8 mm
Veličina: 607 grama (samo tijelo aparata)


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress