FOMEI TERRONIC LED rasvjeta u kućnom studiju

Share

Mladi fotografi često zaziru od studijske fotografije uz umjetnu rasvjetu. Srećom, danas je uz modernu LED rasvjetu moguće ovladati tehnikama snimanja u studiju, lakše nego ikad…


FOMEI TERRONIC BASIC HOBBY LED rasvjeta je relativno maleni set rasvjete koji se sastoji od 2 LED rasvjetna tijela sa sjenilima, 2 zgodna stativa, difuzne tkanine koja se može navući preko sjenila i zgodne torbe za nošenje/pospremanje seta. Kako mu samo ime kaže, namijenjen je za hobby fotografiju i video, a moja su iskustva jako pozitivna – mislim da ovaj set može jako puno, iako vjerojatno nije namijenjen za svakodnevno intenzivno korištenje već povremeno (1-2 puta tjedno, valjda) snimanje. Cijena od približno 1.800 kuna mi se čini odlično pogođenom, jer je set vrlo dobro zaokružena cjelina.

LED rasvjeta omogućava dobivanje praktično profesionalnih rezultata za malo novca i uz vrlo malo vježbe

U sljedećem nastavku ću pokazati korištenje ovog seta za snimanje kućnog videa i youtube videa, a sad ćemo se pozabaviti table-top fotografijom. Kao što samo ime kaže, table top fotografija je fotografija ‘na stolu’. Izvorno se misli na fotografski repro stol, ali s pojavom digitalne fotografije praktično bilo koji stol možemo pretvoriti u stol za snimanje zanimljivih fotki.

Na stolu možemo snimati pojedinačne proizvode, stilizirane setove, mrtvu prirodu, makro fotografije ili bilo što drugo što vam padne na pamet i što, naravno, stane na stol. U redakciji časopisa DFM koristim bijeli okrugli stol promjera 100 cm. Ponekad preko stola prevučem neku tkaninu ili kartonsku pozadinu, a ponekad koristim manje podloge za stilizaciju i fotografiranje, dimenzija A4 i A3, koje mi je napravila tvrtka Fravero ProPhoto iz Zagreba, i ne koštaju puno – A3 je oko 70 kuna.

Osim LED rasvjete, za snimanje sam koristio Nikon D750 sa Sigma 105 mm macro objektivom, te podloge za stiliziranje i fotografiranje tvrtke Fravero

Naše oko se odlično prilagođava dostupnom svjetlu, a naš mozak automatski korigira ‘balans bijele boje’ i podešava ‘ISO osjetljivost’, te radi najbolju moguću ‘redukciju šuma’. Fotoaparati, ma koliko napredni danas bili, nisu niti blizu kombinacije oko-mozak, pa im moramo pomoći – a to je najbolje napraviti korištenjem što bolje i što pametnije postavljene studijske rasvjete.

Mnoge kolegice i kolege su pobornici ‘prirodnog svjetla’, i koriste jako veliku ISO osjetljivost. Iskreno, nemam ništa protiv takvog pristupa, ali osobno ga koristim samo kad nemam drugog izbora. Kod visoke ISO osjetljivosti mi nije toliko problem digitalni šum, koliko mi je problem gubitak dinamičkog raspona i detalja, pogotovo u sjenama. A dodatni problem je potpuna nemogućnost kontrole sjena, posebno prilikom snimanja ljudi (poput evenata ili vjenčanja, recimo). Srećom, u studiju – pa i mini-kućnom studiju – situaciju imam pod kontrolom. U pravilu koristim 2 ili 3 bljeskalice s modifikatorima ili do 5 studijskih rasvjetnih tijela različite snage, s modifikatorima. LED svjetlo dosad nisam često koristio, ali moram priznati da mi je ovaj mali set promijenio mišljenje, i bez problema bih za manje poslove mogao koristiti ovakvu ili sličnu LED rasvjetu. Onako odoka, možda trećinu studijskih poslova koje radim bih mogao lako i brzo odraditi s LED rasvjetom.

U paketu dolaze i dva zgodna stativa, točno prilagođena ovoj LED rasvjeti

Pravila za postavljanje LED rasvjete su praktično ista kao i kod svake druge rasvjete. Kako biste dobili što mekše svjetlo, potrebno je rasvjetna tijela maksimalno približiti subjektu snimanja. Za usmjereno svjetlo možete koristiti dodatke poput saća (grid), klapni (barn-door) ili tube (snoot). Dvije su velike razlike između studijske flash rasvjete i LED rasvjete – LED svjetlo radi po principu ‘što vidiš, to i dobiješ’ (za to kod studijske rasvjete koristimo pilot-lampe) i LED svjetlo je višestruko slabije od studijske flash rasvjete- Usporedbe radi, izlazna snaga ove LED rasvjete je deklarirana na 38W, dok studijska rasvjeta koju koristim je 3x 200 Ws i 2x 1000 Ws. Ipak, usprkos nazivu BASIC HOBBY, ova FOMEI LED rasvjeta nudi CRI (color rendering indeks) 95 (što je minimum potreban za snimanje vjernih boja), te postojanu boju svjetla 5600K, što odgovara dnevnom svjetlu. Sa stražnje strane LED svjetla nalazi se samo potenciometar koji služi za uključivanje svjetla, te prilagodbu snage svjetla. Čini mi se da je moguće podešavati snagu od približno pola snage do pune snage, u približno desetak koraka.

U paketu dolaze i dva manja stativa (u skladu s cijenom seta), koji nisu posebno čvrsti niti posebno stabilni, ali sasvim su u redu za ovakav set LED rasvjete. Mogli biste ih koristiti i za bljeskalice s manjim modifikatorima, ali nisu dovoljno čvrsti za bilo kakvu studijsku flash rasvjetu. Dobrodošao dodatak je prostrana i čvrsta torba za nošenje i spremanje, u koju svi dijelovi seta stanu logično i bez problema s prostorom. Dapače, ostane i još malo mjesta za spremanje poneke dodatne sitnice.

Podešavanje snage i uključivanje rasvjete se obavlja pomoću potenciometra na stražnjoj strani

Na fotografijama u galeriji možete vidjeti kako izgleda postavljanje jednostavnog seta, za što vam treba minimalno 4 m2 prostora, jedan stolić i ovaj set rasvjete.

Što dalje? Kao što mu ime kaže, ovo je osnovni set za hobby fotografe. Nakon nekog vremena poželjet ćete nešto više, iako pretpostavljam da ćete mu se često vraćati – radi jednostavnosti postavljanja i brzine pripreme scene. Logični koraci naprijed su snažnije profi verzije LED rasvjete (s mogućnošću stavljanja različitih modifikatora, sa S-Type mountom ili sličnim) ili studijska flash rasvjeta. Što je bolji izbor? Osobno sam tradicionalno za studijsku flash rasvjetu, ali LED svjetla su sve bolja i jednostavno svestranija, pogotovo ukoliko želite isti set rasvjete koristiti i za foto i za video.

Goran Vrakela


Distributer: Prizma d.o.o. Zagreb
FOMEI TERRONIC BASIC HOBBY LED rasvjeta


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress