BenQ PD2710QC

Share

Do prošle godine nisam uopće doživljavao BenQ monitore kao nešto o čemu bi profesionalni fotograf, dizajner ili inženjer/dizajner (CAD/CAM) imao razloga razmišljati. Jer, prema dosadašnjem iskustvu, mislio sam da BenQ radi odlične projektore i monitore za široke narodne mase. Doduše, već prije 2-3 godine su par kolega fotografa kupili BenQ i vrlo pohvalno pričali o njima, ali nisam to shvatio ozbiljno. Srećom, krajem prošle godine je Saša iz tvrtke Subligo počeo nuditi monitore iz gornjeg dijela BenQ ponude, pa su mi na test došla i dva kvalitetna (BenQ PD2710QC i SW2700 PT), ali bitno različita monitora. I potpuno su promijenili moje razmišljanje o BenQ – a kad ih vidite uživo, promijenit će i vaše.

BenQ PD2710QC je veliki 27-inčni model odličnih specifikacija, s vrlo zanimljivim postoljem koje služi kao priključna postaja (dock-station) za laptop koji podržava USB-C DisplayPort Alt mod. To je bez dileme jedna od izvanrednih funkcija – na postolje monitora spojite LAN kabel, miš, dodatnu tipkovnicu i što god još želite od periferije, a laptop spojite s postoljem preko jednog jedinog USB-C kabla. I sve radi, i Internet i monitor i miš i tipkovnica i usb memorija. Brzo i jednostavno rješenje neovisno o tipu laptopa – možete promijeniti laptop, ali ne morate mijenjati postolje. I šećer na kraju, USB-C podržava i punjenje vašeg laptopa dok ga koristite, a isporučena snaga prema laptopu je do 61W – dakle, prema laptopu ide samo jedna ‘žica’, samo USB-C kabel i ništa više. Izvrsno!

Okretanjem monitora za 90 stupnjeva dobit ćete ogroman uspravni radni prostor.

Očito je da je BenQ PD2710QC šampion kad je u pitanju jednostavnost spajanja i korištenja – ali kakav je prikaz slike, boje, kalibracija i sve ono što nas zapravo zanima? Ukratko, na jako visokoj razini. Ovo je veliki 27-inčni 2K monitor s kvalitetnom IPS matricom (2560 x 1440 piksela, QHD razlučivost) koji podržava prikaz punog sRGB prostora boja (100% sRGB, za fotografije) i Rec.709 prostora boja (za video). Korištena je LED backlight tehnologija, koja osigurava konzistentnu svjetloću i ujednačene boje na cijeloj površini ekrana. Svjetloća 350 cd/m2 i kontrast 1000:1 su na neki način standard za kvalitetne grafičke monitore, baš kao i vrijeme odziva od 5 ms – ovo nije monitor za igranje brzih akcijskih igrica (iako je i to moguće, naravno), nego za ozbiljan posao. Već sam spomenuo da su tu priključci svih vrsta – HDMI 1.4, DP 1.2 i DPmini 1.2, Ethernet, USB 3.1, USB-C, priključak za slušalice, ali i ugrađena dva mala stereo zvučnika (dovoljna za ugodno slušanje glazbe dok radite na svojim fotografijama). Osim toga, moguće je podešavanje po visini, ali i okretanje monitora u okomiti ‘portrait’ položaj – što može biti korisno ukoliko vam je to drugi ili treći monitor. Aplikacija Pilot Software omogućava dijeljenje ekrana na više ‘particija’ – zgodno, ali iskreno ne vidim neku posebno važnu primjenu te aplikacije, mogu i sam u Windowsima posložiti prozore po želji.

Postolje ovog monitora je pravo otkriće, pogotovo ukoliko imate laptop i želite ga jednsotavno pretvoriti u ‘kompletno’ računalo s velikim monitorom i svom zamislivom periferijom!

Šećer na kraju, po pitanju specifikacija, je tvornička predkalibracija – svaki pojedini BenQ PD2710QC monitor se isporučuje tvornički precizno kalibriran (u kutiji dolazi i kalibracijska karta s datumom kalibracije i postignutim vrijednostima), pa već iz kutije slika izgleda odlično. Nema hardverske kalibracije (očekivano u ovoj klasi grafičkih monitora), pa sam se odlučio provjeriti kvalitetu tvorničke kalibracije pomoću ColorVision Spyder kalibratora i softvera. Vidljiva razlika prije i poslije kalibracije je minimalna, bez problema bih ga koristio i bez softverske kalibracije. Ipak, kao i kod svakog drugog monitora, pametno je bar 2x godišnje provesti kalibraciju, kako biste bili sigurni da imate vrlo precizne boje na monitoru.

Lijep i funkcionalan dizajn prati i izvrsna kvaliteta izrade – ovaj monitor u svakom pogledu ulijeva povjerenje….

Osim svega navedenog, BenQ se na službenim stranicama monitora hvali i Flicker-Free tehnologijom, Eye-Care tehnologijom, Anti-Glare Display tehnologijom i mogućnošću spajanja monitora u lanac (chain) preko DisplayPort priključka. U direktnoj usporedbi s mojim Dell Ultrasharp 2717D monitorom, BenQ PD2710QC nudi ugodniji prikaz i lakše ga je gledati više sati tijekom dana. Kut gledanja je kod ova dva monitora usporediv, a prikaz boja koje nudi BenQ mi se čini nijansu precizniji. Kad bih danas birao između ova dva monitora (slične su cijene), bez razmišljanja bih kupio BenQ – kvaliteta slike je kod oba monitora odlična, ali su mogućnosti spajanja te dizajn samog monitora uvjerljivo na strani BenQ PD2710QC.

Možete li pronaći priključak koji vam treba, a tu nedostaje?

Kome je namijenjen BenQ PD2710QC? Fotografima, videografima, animatorima, dizajnerima, CAD/CAM inženjerima… i svima koji žele odličan veliki monitor koji ne umara oči i nudi jasne i precizne boje, čak i bez dodatne kalibracije. Veliki plus su mu doista izvanredne mogućnosti spajanja i USB-C priključak koji omogućava spajanje vašeg laptopa na monitor i sve periferne uređaje pomoću samo jednog kabla. Sam IPS ekran, oštrina, prikaz boja, tonova i detalja su u rangu ili boji od konkurencije slične cijene. Iako ne nudi 10-bitnu boju (realno, u ovom cjenovnom rangu se to niti ne očekuje, 8-bita je standard), nudi sve što je potrebno. Ako ipak želite 10-bitnu boju, hardversku kalibraciju, sjenilo ekrana te boje i oštrinu najvišeg standarda za 2K monitore, pričekajte sljedeći test monitora BenQ SW2700PT.

Goran Vrakela


www.subligo.hr,  4.200 kn


SPECIFIKACIJE
Veličina ekrana: 27″
Format ekrana: 16:9
Razlučivost: 2560 x 1440 piksela
Svjetlina: 350 cd/m2
Kontrast (Native): 1000/1
Tip panela: IPS (LED backlit)
Kut gledanja: 178°/178°
Color Gamut: 100% sRGB/Rec. 709
Odziv: 5ms
Priključci: HDMIx1, DPx2, miniDPx1, USB3.1×4, USBTypeCx1, RJ45x1
Dimenzije: 353.5 x 613.8 x 64.3mm
Težina: 7,40kg
VESA Wall Mounting: 100×100
Posebnosti: Animation mode, CAD/CAM mode, Darkroom mode, Auto-Pivot, Factory calibration report
Zvučnici: 2Wx2
Tilt (down/up): -5/20
Jamstvo: 36 mjeseci


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress