Tokina ATX-M 23 mm i 33 mm f/1.4

Share

Krajem prošle godine Tokina je predstavila svoje prve objektive za Fuji X-mount, odnosno za popularne Fuji APS-C fotoaparate. Riječ je o modelima Tokina atx-m 23 i 33 mm, s velikim maksimalnim otvorom blende od čak f1.4, uz zadržane malene dimenzije i odličnu kvalitetu izrade. Oba objektiva nude zanimljive performanse i žarišne duljine (približno 35 i 50 mm ekv. na FF ili 35 mm aparatima), te brz i gotovo nečujan autofokus (zahvaljujući ST-M motorima). Imao sam ih priliku testirati nešto dulje od tjedan dana, i ukratko – vrlo su mi se svidjeli. Pa, krenimo redom…

Novi Tokina objektivi za Fuji X-mount fotoaparate su mi se svidjeli na prvi pogled…

Prije desetak godina sam koristio APS-C aparate (zapravo, 4/3 Olympus i APS-C Canon) i, iskreno, nisam imao nikakvih problema s njima. Prelaskom na FX Nikone s jedne strane sam puno dobio (operabilnost u svim uvjetima, odlične high ISO performanse, ultra brzo izoštravanje, bolji ‘bokeh’ itd.), a s druge strane ponešto i izgubio (u prvom redu manje dimenzije i težinu, podjednako aparata i objektiva). Zato i danas nemam ništa protiv ‘malenih’ APS-C aparata, dapače – prošle godine sam kupio maleni Nikon Z50 i baš mi se sviđa.

Glavna prednost APS-C fotoaparata su manje dimenzije i težina, uz zadržane odlične performanse. A to se još više odnosi na objektive, jer konstrukcija malenih i laganih objektiva s velikim otvorom blende nije problem (radi manje površine senzora i manje potrebnog ‘kruga’ kojeg ocrtava objektiv – jednostavna formula za otvor blende f je žarišna duljina/promjer otvora dijafragme). Dva nova Tokina objektiva su upravo na tom tragu – maleni, relativno lagani, izvrsne kvalitete izrade i velikog maksimalnog otvora blende.

Moderan dizajn i visoka kvaliteta izrade garantiraju i oštru i detaljnu sliku!

S obzirom da su oba objektiva praktično identični (osim žarišne duljine), ne čudi što je i razlika u težini samo desetak grama. Prvo što ćete uočiti jest moderan i lijep dizajn, a čim objektiv uzmete u ruku primijetit ćete i kvalitetu izrade. Kućište objektiva je metalno, uz tek poneki plastični/gumeni dio. Sjajni crni metalik finiš je u skladu s trendovima. Prsten za izoštravanje vizualno dominira, a tanki prsten za promjenu otvora blende je, očekivano, gotovo sasvim uz kućište fotoaparata. Prsten za promjenu blende nema klik mehanizam, pa morate pogledati koja je blenda postavljena, ne možete samo brojati klikove. Prsten za izoštravanje je odlično postavljen, pruža dobar otpor okretanju i nije mehanički (focus-by-wire), pa je ručno izoštravanje praktički nečujno.

Sustav autofokusa radi očekivano brzo i gotovo nečujno. Iako nema službene potvrde, vjerojatno je da je Tokina koristila podatke i AF-protokole direktno od Fujija. Uostalom, početkom prošle godine je Fuji službeno izjavio da će podijeliti svoje AF-protokole sa zainteresiranim proizvođačima objektiva.

Na ovim objektivima je svaki detalj pažljivo dorađen. Srećom, i brzina izoštravanja i oštrina slike su me podjednako oduševili…

Oštrina oba objektiva je izvrsna, čak i pri f/1.4. Ipak, maksimalna oštrina se postiže od f/2 do f/11, i to je raspon u kojem preporučam korištenje ovih objektiva ukoliko vam je oštrina i detaljnost najvažnija. S druge strane, ako želite dobar bokeh i lijepo zamućenu pozadinu, Tokina atx-m 33 mm f/1.4 pri maksimalnom otvoru blende je odličan izbor.

Iako su oba objektiva namijenjena u prvom redu za fotografiju, odlično će poslužiti i za povremena video snimanja. Prvo, motor za izoštravanje je praktično nečujan, i šanse da se čuje na snimci (čak i ukoliko zvuk snimate preko mikrofona ugrađenog u fotoaparat, što nikako nije rješenje za kvalitetno snimanje) su gotovo nikakve. S druge strane, prsten za promjenu otvora blende radi glatko i nečujno, pa neće ometati snimanje.

Veliki prsten za izoštravanje vizualno dominira, a taktilno pruža dobro balansiran otpor prilikom okretanja. Nije mehanički povezan s motorom, nego elektroničkim sustavom ‘focus-by-wire’

Naravno, nije sve savršeno. Jedan od rijetkih minusa je nepostojanje gumenog prstena na mountu objektiva – sam mount je metalan i vrlo izdržljiv, ali nije zabrtvljen i ne garantira da manje količine vode i/ili pijeska i prašine neće dospjeti do senzora fotoaparata. Meni osobno to ne predstavlja veliki problem, jer sam pobornik čišćenja senzora fotoaparata bar svakih 6 mjeseci. OK, čišćenje senzora nije jeftino, ali nije niti problem – svatko to može savladati, a onda tekućina i četkice za čišćenje nisu veliki izdatak.

Premda Fuji nudi gotovo sve zamislive objektive za svoju X-seriju fotoaparata, nove Tokine će sigurno pronaći svoj put do kupaca. Oba objektiva, i 23 i 33 mm, nude odlične performanse uz povoljnu cijenu, pa su mnogim fotografima zapravo logičan izbor.
Goran Vrakela


Ustupio: Prizma d.o.o., 3.799 kn (23 mm), 3.430 kn (33 mm)
Tokina atx-m 23 / Tokina atx-m 33


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress