Canon EOS R6

Share

Premda je Canon EOS R6 izašao prošlog ljeta, zapravo radi ‘većeg’ modela R5 nije dobio pažnju koju zaslužuje. To je svakako šteta, jer se radi o jednom od nekoliko najpoželjnijih full-frame fotoaparata, s obzirom na cijenu i dobivene performanse. Jedan od rijetkih nedostataka je, za današnje pojmove, pomalo skromna razlučivost od samo 20 MP.

Iskreno, Canon R5 je dobio sve velike naslove i privukao svu pažnju, a zapravo 90% potencijalnih kupaca niti treba, niti želi, a niti može financijski kupiti tako spektakularan fotoaparat. I to je ok. Zato je tu Canon EOS R6, manji brat koji ima sve što velikoj većini fotografa treba.

Testirao sam Canon R6 u kombinaciji sa sjajnim 24-105 f4 objektivom.

Zadnjih nekoliko godina uglavnom koristim fotoaparate s 24 MP, i to mi je trenutno nekako optimalno. Kad bih morao birati između 45 MP (R5) i 20 MP (R6), bez imalo razmišljanja bih odabrao R6. Ne kažem da nekim fotografima 45 MP koje nudi R5 ili 8K snimanje ne bi dobro došli – ali meni su za poslove koje radim potpuno nepotrebni. Zato mi niti najmanje ne smeta razlučivost koju nudi R6, dapače – 20 MP nije problem importirati i obrađivati niti na malo slabijim i/ili starijim računalima (pri tom ipak za profesionalan rad ne preporučujem ništa slabije ili starije od 4. generacije i7 procesora ili nekog od odgovarajućih Ryzena).

Sa stražnje strane je praktično identičan modelu R5, a ergonomija je odlična kao i kod svih Canon fotoaparata. Potpuno preklopni LCD ekran će se svidjeti videografima i vlogerima, a osobno (kao i mnogi fotografi) više volim LCD ekrane pokretne samo gore/dolje

Canon EOS R6 je zamišljen kao zamjena za Canon EOS 6D Mark II, ali realno radi se o bitno boljem fotoaparatu koji bi se skoro mogao gledati kao zamjena za top model 1Dx Mark III. Iako nije zamjena za top model, jer Canon za ovu godinu priprema pravi sportski ‘profesionalni’ mirrorless, po specifikacijama ne zaostaje mnogo – 20 MP senzor, 20 fps/12 fps uzastopno snimanje (elektronički/mehanički okidač), 10-bitno 4K UHD snimanje pri 60 fps, 1080p video do 120 fps, uz potpuni AF trakcing pri svim video razlučivostima i načinima snimanja. I low-light performanse su bolje nego na R5 i bilo kojem drugom Canonu, jer nudi ISO 100-102.400 uz mogućnosti izoštravanja do -6 EV (što bi odgovaralo poptuno zamračenom prostoru s jednom malom svijećom). A tu je i sustav stabilizacije slike u 5 osi, koji nudi do 8 EV stabilizacije, ovisno o objektivu kojeg koristiti – a radi i s EF, EF-S i cine objektivima.

Kao i ostali R-modeli, moguće je koristiti RF objektive, ali i ‘stare’ EF o EF-S objektive pomoću Canon adaptera

Canon EOS R6 nije maleni fotoaparat, što smatram jako dobrim rješenjem. Vizualno je odmah jasno da je riječ o ‘pravom’ Canon DSLR-like fotoaparatu, podjednako radi oblika i veličine kućišta (tek je malo manji i tanji od 6D Mark II, recimo), kao i radi rasporeda izdvojenih tipki i kotačića. Kućište je solidno zabrtvljeno (u razini sa 6D Mark II), a premda R6 koristi novu LP-E6NH bateriju (koja nudi 14% veći kapacitet), može koristiti i ‘stare’ LP-E6N baterije s Canon DSLR aparata. Za razliku od EOS R i RP, novi Canon EOS R6 ima dva utora za brze UHS-II SD kartice. To je istovremeno i prednost i nedostatak u odnosu na R5, koji ima jedan utor za SD karticu i jedan za CFexpress (koja je brža, ali i osjetno skuplja).

Meni je osobno R6 vrlo sličan u ruci kao i R5, s malo drugačijim rasporedom kotačića ma gornjoj strani kućišta, i bez monokromatskog LCD ekrana na gornjoj strani. To ne smatram velikim nedostatkom, jer je sve ključne postavke uvijek lako moguće provjeriti u tražilu ili na stražnjem LCD ekranu. Stražnji LCD ekran je praktično identičan onome kod R5, dakle jako dobar. Videografima je dodatni plus što je potpuno okretan, ali mnogim fotografima (poput mene) će to biti zapravo nedostatak. Tijekom upotrebe Canon EOS R6 je gotovo identičan s R5 – od rukovanja preko AF sustava do konačne fotografije ili video snimke. Uz jasnu razliku po pitanju razlučivosti.

S gornje strane je raspored kotačića malo drugačiji nego kod modela R5, a najviše upada u oči nedostatak gornjeg mono LCD ekrana

I kod R5 i kod R6 najviše sam oduševljen AF sustavom, pogotovo praćenjem subjekta i eye-AF funkcijom. Moram naglasiti da su razlike između novih R5/R6 i ostalih Canona (R i RP), Sonyja, Nikona i Fujija vrlo male – bez obzira za koji se sustav odlučite, nećete pogriješiti, svaki moderan AF sustav kod mirrorless fotoaparata je vidljivo napredniji i precizniji od autofokusa DSLR aparata. Ipak, novi Canon R5/R6 su za dlaku bolji od ostalih – brži, ‘pametniji’ i precizniji (nisam još imao prilike vidjeti Sonyjev A1 uživo, pa nije u ovoj konkurenciji). Drugo je pitanje koliko vam to stvarno treba kako biste snimili super fotke ili video.

Oštrina fotografija i videa je na visokoj razini, sasvim u rangu s konkurencijom, a ‘nedostatak’ 8K videa ili 4K/120fps mi uopće ne smeta. Rijetki videografi snimaju 4K video, tek poneko od njih i isporučuje 4K video strankama – općeprihvaćeni standard je 1080p i tako će ostati još neko vrijeme. Pojava rolling shuttera je nešto očitija nego kod R5, vjerojatno radi sporijeg očitavanja senzora prilikom snimanja videa s elektroničkim zatvaračem. Jedna od prednosti senzora manje razlučivosti (u odnosu na R5) je bolje snimanje u slabim svjetlosnim uvjetima i bolje ISO performanse. Elektroničko tražilo je jako dobro, svijetlo i visoke razlučivosti, a oni koji snimaju sport ili divlje životinje rado će koristiti mogućnost osvježavanja tražila frekvencijom od 120 fps. Takva brzina osvježavanja omogućit će vam snimanje više uspješnih kadrova, ali platit ćete i visoku cijenu – bitno veću potrošnju struje.

Dvije brze UHS-II CD kartice su dobro rješenje – osiguravaju redundanciju, dovoljnu brzinu za 4K snimanje, i vrlo su prijateljski raspoložene prema našim novčanicima…

Canon EOS R6 mi se, bez zadrške, jako svidio. Iako je R5 moćni hi-res stroj, uvjeren sam da je R6 daleko bolje rješenje za veliku većinu fotografa i videografa. Razlučivost od 20 MP nije problem, mi u DFM-u fotografije razlučivosti od 20 MP (zapravo, već od 12 MP naviše) bez problema objavljujemo preko dvije stranice. U redu, više je obično bolje, ali 20 MP nikako nije nedostatak, nego prilično logično rješenje. Sviđa mi se što je dimenzijama ‘pravi’ fotoaparat, baš kao što i očekujem od Canona, a rukovanje je logično i jednostavno. Snimljene fotografije i video nude izvrsnu razlučivost, detaljnost i zasićenost boja, uz premium sustav autofokusa. Mnogima će problem predstavljati ‘niska’ razlučivost, ali ukoliko shvaćate da 20 MP nije malo i ne predstavlja nikakav problem, Canon EOS R6 će vas oduševiti – baš kao što je oduševio i mene.
Goran Vrakela


Ustupio na test: Anigota, 22.000 kn (samo tijelo)
Canon EOS R6


SPECIFIKACIJE
SNEZOR: 20.1MP full-frame CMOS 35.9 x 23.9mm
AF TOČKE: 6,072 Dual Pixel CMOS AF II
ISO: 100-102,400 (proširivo do 50-204,800)
STABILIZACIJA: 5-osi, do 8 blendi
FOTOGRAFIJE: 5,472 x 3,684 px
VIDEO: 4K UHD pri 60p, 50p, 30p, 25p, 24p / 1080p (FullHD) pri 120p, 100p, 60p, 50p, 30p, 25p, 24p
TRAŽILO: 0.5-inčni OLED EVF, 3,690k px, 100% pokrivenost, 0.76x uvećanje, 120/60fps osvježavanje
MEMORIJA: 2x UHS-II SD/SDHC/SDXC
LCD: 3-inčni potpuno okretni touchscreen, 1,620k
UZASTOPNO OKIDANJE: 12fps (mehanički zatvarač), 20fps (elektronički zatvarač)
SPAJANJE: Wi-Fi 5Ghz i 2.4GHz, Bluetooth 4.2, USB-C (USB 3.1 Gen 2), micro HDMI (type D), mikrofon, slušalice, E3 daljinski upravljač
DIMENZIJE: 138.4 x 97.5 x 88.4mm
TEŽINA: 598g (680g s karticama i baterijom)


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress