Godox SL150W II

Godox SL150W II doista ima što za ponuditi – bez obzira trebate li snažno video svjetlo ili kontinuirano svjetlo za fotografije. U prvom redu je namijenjen snimanju videa, što se može zaključiti i po vrlo tihom rashladnom ventilatoru.

Share

LED rasvjetna tijela su s pravom sve popularnija, a novi Godox SL150W II doista ima što za ponuditi – bez obzira trebate li snažno video svjetlo ili kontinuirano svjetlo za fotografije. Premda može odlično poslužiti u foto-studiju, u prvom redu je namijenjen snimanju videa, što se može zaključiti i po vrlo tihom rashladnom ventilatoru koji neće smetati na video snimkama.

Novi Godox SL150W II nudi odličnu kvalitetu svjetla, pristojnu snagu svjetla i sve potrebne opcije podešavanja – za razumne novce.

Godox SL150W II je monoblok LED rasvjetno tijelo namijenjeno foto-video entuzijastima i profesionalcima. Monoblok konstrukcija znači da je sklop za napajanje električnom energijom ugrađen u kućište, što je istovremeno i dobro i loše. Dobro je jer omogućava lakše premještanje i smanjuje gužvu u studiju tijekom snimanja, a loše je u prvom redu zato što dovodi do povećanog grijanja i potrebe za dodatnim hlađenjem. Zato je u kućište ugrađen i vrlo tihi ventilator, značajno tiši nego kod sličnih starijih Godox LED rasvjetnih tijela.

Ugrađeni ventilator je toliko tih da niti prilikom snimanja videa neće biti čujan na snimci, osim ukoliko iz nekog razloga mikrofon ne bude baš pokraj ovog svjetla. Ali, čak i ukoliko vam gotovo nečujni ventilator bude smetao, možete ga isključiti pomoću prekidača na stražnjoj ploči svjetla. Izgubit ćete dio svjetlosne snage (negdje između trećine i polovice, nisam točno mjerio jer sam negdje zagubio svjetlomjer – da, toliko ga rijetko zadnjih godina koristim), ali to nije preveliki problem jer pri punoj snazi (uz ventilator) Godox SL150W isporučuje stvarno puno svjetla. Jedini problem koji vidim s uključivanjem/isključivanjem ventilatora je prikaz snage svjetla – logično bi mi bilo da pri upaljenom ventilatoru snaga ide do 100%, a pri isključenom do 50-60-70% (koliko već stvarno jest). Nažalost, Godox ovdje koristi dvije različite skale od 0-100%, pa ukoliko postavite snagu na 60% s ventilatorom i zaključite da vam zvuk ventilatora smeta, čim ga isključite prebacit ćete sa na novu skalu snage i morat ćete ponovo podešavati svjetlo. Meni bi logično bilo da zadržava istu snagu, odnosno prebaci na najvišu snagu svjetla koja je moguća bez ventilatora.

Kvaliteta izrade je solidna – kao i manje-više sva Godox svjetla, kućište je od solidne plastike, ali iskreno sumnjam da bi izdržalo pad s 2-3 metra visine. S druge strane, ako vam svjetlo padne s 2 metra, zaslužili ste da se razbije, naučite ispravno postavljati i paziti na svoju opremu, zar ne? Dakle, kvaliteta izrade je solidna, sigurno će izdržati manje udarce, ogrebotine i transport, ali nemojte pretjerivati. Osim prihvata za Bowens S-Type modifikatore s prednje strane, s donje strane se nalazi i utor za kišobran. Kišobran sigurno nije idealan modifikator za LED svjetlo (radi rasipanja svjetla i slabe kontrole smjera svjetla), ali jako je jeftin i može dobro poslužiti kao prva pomoć u mnogim situacijama. A garantira mekano, difuzno svjetlo.

Jednostavni setup za snimanje proizvoda na stolu s jednim aktivnim rasvjetnim tijelom i jednim dosvjetljivačem. Sličan setup možete postaviti gotovo u svaki prostor, trebate samo 4 m2 za stol i svjetlo

Kontrole na stražnjoj strani su logične, a LCD ekran pregledan i informativan. Sve je u skladu s Godox standardima i filozofijom. Daljinski upravljač je zgodan dodatak, i radi upravo ono što mu ime govori – omogućava upravljanje postavkama svjetla s udaljenosti od nekoliko metara. Daljinac je solidne izrade, pregledan i radi. Isprobao sam ga, zaključio da je fora, pa zapakirao i spremio natrag u kutiju. Ne tvrdim da je nepotreban, jednostavno nije za mene.

Video snimateljima će se vjerojatno svidjeti bar neki od specijalnih efekata (FX) koje Godox SL150W II nudi. Možete odabrati efekte od FX1 do FX8, redom: Flash 1-2-3, Storm 1-2-3, TV i Broken bulb (pokvarena lampa). Nemaju baš nikakve primjene kod snimanja fotografija, ali kao posebni efekti za video mi se čine razumno upotrebljivima. Ipak, iskreno se nadam da nećete odsad u svojim majstorskim video djelima baš uvijek koristiti ove specijalne efekte…

Tijekom testiranja Godox SL150W II sam koristio kao glavno video svjetlo (key-light), te kao jedino svjetlo (uz dosvjetljivač s druge strane) za snimanje fotografija proizvoda (objektiva). Tijekom snimanja videa koristio sam 75 cm octabox i 100 cm bijeli difuzni kišobran. Rezultati s kišobranom su zadovoljavajući, ali kako bih postigao f4 pri ISO 100 i 1/50s, s udaljenosti od približno 2 m, morao sam postaviti 80% snage (s ventilatorom). Prelaskom na octabox smanjio sam snagu na 60%, i uz to sam dobio zanimljivije i usmjereno svjetlo, ali i dalje vrlo mekano i difuzno. Osim key-lighta koristio sam samo maleni Aputure Amaran kao hairlight, na stativu. Pri kraju testa povećao sam ISO na 400, i smanjio snagu svjetla na 40% – to je neusporedivo ugodniji setup za oči onih koje snimate, a rezultat je praktično isti, nijedna novija video-kamera ili fotoaparat nema nikakvih problema prilikom snimanja do ISO 800 ili više.

Uz pažljivo namještanje postavki fotoaparata i rasvjete moguće je dobiti fotografije profesionalnog izgleda

Snimanje studijskih fotografija je malo veći problem – snimao sam objektiv koji je istovremeno bio na testu, uz samo jedno aktivno rasvjetno tijelo i bijeli bouncer (dosvjetljivač) sa suprotne strane. S obzirom da nema zamrzavanja pokreta radi bljeska (jer nema bljeska), postavke aparata su kao da snimam bez studijske rasvjete. Koristio sam Sigmu 135 mm f/1.8, pa sam se odlučio za brzinu okidanja od 1/125s. Iskreno, da je bila riječ o plaćenom poslu sigurno ne bih postavio brzinu okidanja sporiju od 1/200s, a vjerojatno bih se odlučio za 1/250s ili 1/400s. Kako bih dobio razumnu dubinsku oštrinu postavio sam f/8, pa mi je uz maksimalnu snagu LED svjetla bila potrebna ISO osjetljivost 400. Sa svojim malenim i prastarim Multiblitz studijskim bljeskalicama od 200 Ws za isti setup bez problema dobijem f/9-f/11, 1/125s i ISO 200. Dakle, iako Godox SL150W II može poslužiti za manja studijska snimanja (pogotovo ukoliko kupite 2 ili 3 rasvjetna tijela, ali tada već govorimo o popriličnoj količini novca), prava i osnovna namjena mu je snimanje videa.

Novim Godox SL150W II LED kontinuiranim rasvjetnim tijelima sam zapravo u velikoj mjeri impresioniran, podjednako kvalitetom svjetla, mogućnostima korištenja i opcijama podešavanja kao i solidnom kvalitetom izrade i prihvatom za Bowens modifikatore. Radi se o odličnom rješenju za snimanje videa na malo višoj razini – ukoliko tek snimate svoje prve youtube uspješnice, ovo vjerojatno nije svjetlo za vas. Ali ukoliko se ozbiljno bavite videom, kao napredni entuzijast ili video profesionalac, i većinu snimanja obavljate u studiju ili u prostorima s dostupnom električnom strujom, vjerojatno već znate da je Godox SL150W II zanimljivo rasvjetno tijelo. Ukoliko, uz to, već imate nekakve Bowens S-Type kompatibilne softbokse i druge modifikatore, za realno vrlo razumne novce dobit ćete LED reflektor broadcast kvalitete svjetla. A može poslužiti i u manjem foto-studiju za snimanje raznovrsnih studijskih fotografija.
Goran Vrakela


Ustupio na test: www.prizma-foto.hr 3.160 kn


SPECIFIKACIJE
Model: Godox SL-150W
Jačina: Lux@1m 7200
Prihvat: Bowens S-Type
Potrošnja: 150W
Daljinska kontrola: da, do 20m
Temperatura boje: 5600°K +-200
CRI Index: >96
Napajanje: AC 100-240V, 50-60Hz
Smanjivanje jačine: 10-100%
Spajanje: 5/8″ ženski priključak
Veličina: 160x200x340 mm
Težina: 2,95 kg


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress