Godox AD100 Pro

Share

Godox AD100 Pro je u svakom smislu iznenađenje – ali, ugodno iznenađenje. Iskreno nisam vidio potrebu za pojavom nove studijske / off-camera bljeskalice, uz V1/V860II i AD200 Pro, pa mi je na prvi pogled AD100 Pro izgledao kao suvišan proizvod. Nakon niti tjedan dana testiranja i fotkanja s AD100, potpuno sam promijenio mišljenje i odlučio ga kupiti. Evo i zašto…

Prvo što me oduševilo su dimenzije – ovo rasvjetno tijelo je manje i od V1 i V860II i AD200 i svih ostalih imalo usporedivih bljeskalica bilo koje vrste. U moju roller torbu jednostavno neprimjetno sklizne i uvijek je pri ruci. A zauzima manje mjesta od nekih mojih objektiva i od bljeskalica.

Iznimno malene dimenzije jamče maksimalnu prenosivost!

OK, malene dimenzije su zgodna stvar, ali ništa ne vrijede ukoliko funkcionalnost i isporučeno svjetlo ne odgovaraju mojim potrebama. Očekivano, ni tu Godox nije podbacio. Opcije podešavanja su nešto slabije nego kod ‘većih’ modela, broj izdvojenih kotačića i tipki je nešto manji, a opcije u izborniku su skromnije nego što smo navikli kod ‘većih’ modela. Ali, sve što je (meni) potrebno je tu – podešavanje snage bljeska od 1/1 do 1/256 (9 blendi), TTL, HSS, 32 kanala po 5 grupa i maleno pilot svjetlo. Od neočekivanih dodataka tu je svakako zoom (28-85 mm, radi slično kao i kod standardnih bljeskalica), magnetski prsten oko okrugle glave bljeskalice i pažljivo izrezbaren fresnel uzorak na staklu (koji je zaslužan za dobar dio efikasnosti ovog mališana).

Godox AD100 Pro radi s praktično svim novijim Godox okidačima – na testu sam koristio X1T, sve radi bez greške, nisam primijetio niti jedno neuspješno okidanje. Također, bez greške radi i s Godox bljeskalicama kao okidačima – isprobao sam opciju u kojoj je V860II na fotoaparatu, bljeska i okida AD100 Pro.

LCD ekran i sve potrebne izdvojene tipke su tu…

Po svjetlosnim karakteristikama Godox AD100 Pro je stvarno ugodno iznenađenje. Ukoliko slučajno ne znate, u upotrebi su dva načina označavanja snage rasvjetnih tijela koja nažalost nisu u direktnoj korelaciji. Tradicionalno, snaga rasvjetnog tijela (studijske bljeskalice) se opisuje u Ws (vat-sekunda) – očito postoji direktna veza između naziva Godoxovih bljeskalica, AD100, AD200, AD400 itd. Drugi način označavanja, koji je uobičajen među speedlite bljeskalicama, je pomoću brojke vodilje (GN), koja precizno opisuje količinu svjetla na udaljenosti od 1 m, pri ISO 200 (uobičajeno). Prema specifikacijama, Godox AD100 Pro (100 Ws) bi trebao biti točno 1 blendu slabiji od AD200 Pro (200 Ws), ali to nije slučaj. Zahvaljujući okrugloj glavi, mogućnosti zumiranja snopa svjetla i fresnel staklu, AD100 zapravo isporučuje vidljivo veću količinu svjetla od očekivane, samo trećinu do pola blende manje od AD200 – ovisno o situaciji, načinu korištenja i modifikatoru svjetla. S druge strane, očekivao sam tek malo jače svjetlo nego kod V1, ali AD100 Pro je isporučivao oko 50% više svjetla pri sličnim uvjetima (od trećinu do dvije trećine blende više od V1). Ukratko, premda bi AD100 trebao biti po snazi svjetla bliže V1 (približno 65 Ws, preračunato), zapravo je u većini situacija bliže AD200, a isporučeno svjetlo odgovara snazi od 140-150 Ws, ovisno o uvjetima rada.

Godox AD100 Pro ima ugrađenu i malenu i slabašnu pilot-lampu, koja ne može poslužiti kao LED video svjetlo jer jednostavno nije dovoljno snažna (manje od 2 W). Primjena pilot lampe ostaje ograničena na vizualiziranje sjena prije okidanja i kao pomoć pri izoštravanju u zamračenom studiju. OK, to i jest osnovna namjena pilot-lampe.

Termička zaštita je dvostruka – ugrađen je maleni, tihi ventilator, a temperatura se kontrolira i softverski, povećavanjem vremena između pojedinačnih okidanja. Produljenje vremena oporavka lampe radi hlađenja obično nije problem, jer je prije značajnog produljenja moguće okinuti 20-30 snimaka s punom snagom bljeska, ovisno o temperaturi okoliša. Konzistencija isporučenog svjetla je vrlo dobra, uz CRI veći od 97 i boju svjetla od 5.600 K +/-200 K.

Kvaliteta izrade je vrlo solidna, iako ne treba očekivati čuda od tako malenog rasvjetnog tijela

U kompletu s AK-R1 setom magnetskog pribora za bljeskalicu s okruglom glavom, Godox AD100 Pro postaje odlično rješenja ako trebate pouzdano i lako prenosivo svjetlo za maleni, prijenosni studio. U zgodnoj torbici uz AD100 Pro dolazi punjač s USB kablom, baterija i postolje za montiranje na stalak za rasvjetu (s rupom za prihvat kišobrana). Kako biste dobili pristup širokoj paleti Bowens modifikatora svjetla (od softbokseva svih dimenzija i oblika preko beauty-disheva do svih vrsta raspršivača i usmjerivača svjetla), najbolji izbor je Godox S-Type 2 Speedlite Bracket.

Sustav izbornika je relativno siromašan, s tek nekoliko osnovnih postavki, ali tu je zapravo sve što je potrebno. Ukoliko ste već radili s Godox bljeskalicama ili studijskom rasvjetom, odmah će vam sve biti jasno. Ako vam je ovo prvi komad Godox opreme, vrlo brzo ćete shvatiti kako radi – čak i bez pomoći vrlo rudimentarnog korisničkog priručnika. Kvaliteta izrade je solidna, iako od ovako malog komada plastike (uz ovako povoljnu cijenu) ne možete očekivati čuda. Manje udarce i ogrebotine će izdržati bez ikakvih problema, ali kao i kod bilo koje druge opreme pametno je izbjegavati snažnije udarce i padove s visine.

U kompletu dolazi baterija, punjač s USB kablom i postolje za montiranje na stalak s držačem kišobrana

Kome je namijenjen Godox AD100 Pro i tko bi ga želio kupiti? Siguran sam da bi ga baš svatko želio kupiti, jer mu je područje primjene vrlo široko. Portretni fotografi, fotografi evenata i vjenčanja su definitivno ciljana skupina za kupnju AD100. Malene dimenzije, nenadmašna prenosivost, mnoštvo dodataka i kompatibilnost sa svim postojećim Godox okidačima i bljeskalicama su mu veliki plus. Ako planirate kupiti drugu ili treću bljeskalicu poput V1 ili V860II, stanite i razmislite – možda je bolje kupiti AD100 Pro za tek par stotina kuna više, pogotovo ako vam je namjera koristiti ga kao OCF (off-camera flash) ili studijsku rasvjetu. Isporučena količina svjetla je dovoljna za mali studio, portrete ili snimanje vjenčanja na otvorenom – ne može nadjačati direktno sunce u podne, ali gotovo sve ostalo može.
Goran Vrakela


USTUPIO NA TEST: www.prizma-foto.hr, 2.740 kn
Prizma Godox AD100 Pro


SPECIFIKACIJE
Snaga bljeska: 100 Ws
Temperatura svjetla: 5600 K (+/-200 K), CRI>97
Raspona snage bljeska: 9 blendi (F-stops), od 1/1 do 1/256
Oporavak nakon bljeska: 0,01 – 1,5s
Način rada:  TTL, Manual, HSS
TTL:  Canon E-TTL II, Nikon I-TTL, Sony TTL, Fujifilm TTL, Olympus TTL
HSS: Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Olympus do 1/8,000 s
Okidači:  X-1T, XPro (Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Olympus)
Bežično okidanje: 100m
Sučelje: digitalno
Trajanje bljeska:  1/10.100 – 1/220 s
Ekran: LCD
Kapacitet baterije: 360 bljesaka pri max. snazi bljeska
Pilot-lampa: LED 1.8W
Dimenzije:  120 x 76 x 76mm
Težina:  524 g (s baterijom) Baterija: (Li-ion) 14.4V / 2900mAh


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress