Hasselblad 907X 50C

Share

Hasselblad 907X 50C uspješno spaja dvije dosad praktično nezamislive stvari – cijenom pristupačan ulaz u Hasselbladov modularni sustav fotoaparata srednjeg formata zapravo oživljava legendarni Hasselblad 500 sustav fotoaparata s filmom.

Danas je moguće kupiti dva sustava Hasselblad modularnih fotoaparata. Prvi je veliki i skupi H6, najnoviji iz ‘H’ serije digitalnih SLR-ova, koji se prodaje sa 100 MP digitalnim senzorom i približno je dimenzija starih fotoaparata srednjeg formata filma 645 (6×4.5 cm). To je takozvani ‘puni’ digitalni srednji format. H6D-100C košta oko 270.000 kuna.

Osim izvrsnih fotografija, ovaj Hasselblad garantira da će vas primijetiti baš svi fotografi, ali i modeli…

Drugo rješenje je 907X, manji fotoaparat srednjeg formata s 50 MP senzorom. I dalje je riječ o srednjem formatu, koji nudi 67% veći senzor od uobičajenih full-frame DSLR i mirrorless fotoaparata. U odnosu na H6D, 907X bi bio (na neki način) APS-C srednjeg formata. I dalje je riječ o stvarno velikom senzoru, a zahvaljujući ipak manjim dimenzijama senzora, bitno je jeftiniji. Hasselblad 907X 50C košta približno 52.000 kuna – iako je to i dalje dosta novca, zapravo je čak i malo jeftinije od najskupljih full-frame DSLR i mirrorless fotoaparata (Nikon D6, Canon 1Dx M3 ili Sony A1, recimo)! Po svemu što sam našao na internetu, pretpostavljam da 907X 50C koristi isti (ili jako sličan) senzor kao i Hasselblad X1D II 50C. Uz to, koristi iste XCD objektive (jedan sam imao na testu), a uz prikladne adaptere može koristiti sve HC/HCD, V-System i XPan objektive.

Možda su senzor i objektivi isti, ali 907X i X1D II su po svemu ostalom bitno različiti fotoaparati/sustavi. X1D II 50C je uobičajeni mirrorless fotoaparat sa senzorom srednjeg formata, kod kojeg su senzor, tražilo i sve elektroničke komponente integrirani u tijelo aparata. S druge strane 907X 50C je modularni sustav, koji se sastoji od više dijelova koji se mogu spajati i kombinirati. U osnovi, 907X je tijelo fotoaparata, a CVF II 50C je digitalni back (digitalna pozadina koja sadrži senzor i prateću elektroniku) koji se spaja na tijelo aparata. Prodaju se kao cjelina, ali mogu se kupiti i zasebno. Recimo, dobra je fora što CVF II 50C digitalnu pozadinu možete spojiti na Hasselblad 500 c/m tijelo aparata na film – nisu potrebni nikakvi adapteri, nikakve modifikacije, nikakva kalibracija niti bilo kakvi dodatci. Ako ste dosad razmišljali čemu služi modularni dizajn fotoaparata, sad znate! Drugim riječima, ako želite mirrorless fotoaparat srednjeg formata, kupite Hassleblad X1D II 50C ili Fujifilm GFX 100S, a ako želite modularni fotoaparat srednjeg formata koji se može spajati s različitom Hasselblad opremom (i novom i starom), kupite 907X 50C.

Modularnost je samo jedna od mnogih prednosti ovog fotoaparata

Hasselblad 907X je po definiciji ‘tijelo’ fotoaparata, premda zapravo izgleda poput naprednog adaptera za objektiv, svojevrsnog fizičkog interfejsa između objektiva i odvojive CVF II 50C digitalne pozadine. Težina 907X je samo 200 grama, ali u njega je ugrađen i priključak za stativ. CVF II 50C izgleda poznato i podsjeća na 50 MP digitalnu pozadinu za fotoaparate Hasselblad H6 serije. Ipak, radi se o obnovljenoj verziji koja ima mehanizam za naginjanje LCD ekrana (koji je sad osjetljiv na dodir), te poboljšani prikaz pri 60fps i s focus peaking opcijom prikaza oštrih područja kadra. U CVF II 50C je ugrađen i utor za bateriju, te 2 utora za SD kartice.

Ergonomski je ovaj Hasselblad prilagođen snimanju u razini pleksusa, pa je tako i okidač na desnoj strani, ispod objektiva. To je logično mjesto ako aparat držite s dvije ruke u razini trbuha. Pitate se zašto bi netko tako držao fotoaparat? Imam novosti za vas – upravo tako se ‘oduvijek’ snima s Hasselbladima, jer je snimanje u razini solarnog pleksusa optimalno za snimanje cijele ljudske figure. A to je sjajno za snimanje, recimo, mode ili portreta. Baš onog fotografskog žanra u kojem je Hasselblad posebno poznat i cijenjen…

907X je ‘tijelo’ aparata. Ili samo šminkerski adapter? 🙂

Hasselblad objektivi su optički fenomenalni, LCD ekran je vrlo oštar i nudi odličan prikaz (osim po jakom svjetlu), a veliki senzor nudi izvrstan dinamički raspon i nevjerojatnu detaljnost fotografija. Ali, ono na što morate pristati ako se odlučite za 907X 50C jest snimanje polako. Možete snimati iz ruke ili sa stativa (što svakako preporučujem), ali ne možete žuriti niti ima smisla okidati fotke jednu za drugom. Srednji format fotoaparata (a pogotovo Hasselblad) nude posebno iskustvo snimanja i vanserijsku kvalitetu fotografija, ali te fotografije treba pažljivo planirati. Studio s rasvjetom je prirodno okruženje za ovaj fotoaparat, ali niti snimanje na otvorenom nije problem. Dapače, pejzaži i modna fotografija u prirodi mu savršeno leže, ali opet – bez žurbe, i po mogućnosti na stativu. Drugim riječima, fotografija kakve se mi stariji s nostalgijom sjećamo.

Kvaliteta izrade fotoaparata, materijali i mehanički dijelovi jednostavno vrište ‘Hasselblad’ – top kvaliteta i prepoznatljiv dizajn privući će poglede drugih fotografa, gdje god se nalazili. Kao što sam već spomenuo, digitalna pozadina je lako izmjenjiva s filmskom pozadinom kod stare V-serije Hasselblad fotoaparata – svi priključci i dimenzije pozadine su identični, jednostavno skinete filmsku pozadinu i priključite digitalnu. Sučelje je potpuno digitalno, a radi očekivano dobro. Ikone i prikaz numeričkih vrijednosti na LCD ekranu su pregledni i veliki – ako vas nerviraju malene brojke na LCD ekranu fotoaparata, 907X 50C će vas oduševiti. LCD ekran se može nagnuti pod 90 stupnjeva i, osim na direktnom sunčevom svjetlu, nudi oštar i jasan prikaz i vjerne boje.

Veliki senzor i neobičan smještaj okidača

Detaljnost fotografija, jasnoća, oštrina, vjernost boja i raspon tonova su zapravo nevjerojatni. Raw snimke od 100 MB djeluju zastrašujuće kad ih prvi put ugledate na računalu, ali radi ovakve kvalitete fotografija vrijedi žrtvovati prostor na karticama i diskovima. Sustav autofokusa radi jako dobro, iznimno precizno i pouzdano, ali – sporo. Autofokus zapravo uopće nije spor, ali kontrastni sustav autofokusa se nikako ne može mjeriti s modernim hibridnim sustavima kod novih full-frame mirrorless aparata. I to je u redu, ovaj fotoaparat nije ni u kojoj opciji namijenjen ‘spray and pray’ načinu snimanja (rafalnom okidanju bez puno razmišljanja o kadru).

Dodatni grip s kontrolama (dodatno se plaća) značajno olakšava snimanje ‘iz ruke’

Jedini problem kojeg Hasselblad 907X 50C može imati su očekivanja fotografa. Ukoliko dosad niste snimali sa sličnim fotoaparatom srednjeg formata, slijedi vam ili razočaranje ili proces učenja i prilagodbe. Osobno, svakako preporučujem učenje i prilagodbu srednjem formatu, isplatit će vam se višestruko. Ne samo što ćete nakon par tjedana početi koristiti spektakularne mogućnosti koje ovaj fotoaparat nudi, već ćete i svoje viđenje fotografije, kardiranje, pripremu snimanja i obradu fotografija podići na sasvim novu razinu. Jer, ovo je fotoaparat namijenjen profesionalnim/komercijalnim/fine-art fotografima koji znaju što žele i zašto žele Hasselblad, i trebaju prilagodljiv fotoaparat srednjeg formata s kojim mogu snimiti fotografije nevjerojatne oštrine i kvalitete boja i tonova. I za to su spremni pažljivo planirati snimanje i snimati polako i promišljeno – uostalom, to im je posao. Hasselblad 907X 50C upravo to i omogućuje, osiguravajući izvanrednu kvalitetu fotografija po cijeni koja je, za srednji format senzora, zapravo jako prihvatljiva!
Tekst i fotografije: Goran Vrakela

> Prizma d.o.o. Zagreb
> Hasselblad 907X 50C > 52.200 kuna


SPECIFIKACIJE
Senzor: 50MP medium format CMOS, 43.8×32.9 mm
Procesor slike: nepoznat
AF sustav: 117-točaka kontrastni AF
ISO raspon: 100-25,600
Video: 2.7K (2720 x 1530) do 30p
Tražilo: nema (moguće kupiti kao dodatak)
Memorijske kartice: 2x SD/SDHC/SDXC, UHS-II
LCD: 32-inčni nagibni ekran osjetljiv na dodir, 2.36MP
Spajanje: Wi-Fi
Dimenzije: 102 × 93 × 84 mm
Težina: 740 g (907X + CFV II 50C), bez baterije i kartica


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress