Nikon Z fc

Share

Sjećate se Nikona D f? Novi Nikon Z fc u velikoj mjeri podsjeća na smanjenu verziju Nikona D f, što zapravo nije čudno – oba fotoaparata su osmišljena kao svojevrsni hommage neprežaljenoj Nikon FM seriji SLR fotoaparata iz 80-tih godina prošlog stoljeća. U prekrasan retro dizajn upakirana je najnovija Nikonova tehnologija APS-C mirrorless fotoaparata. To, naravno, ne znači da je Z fc potpuno novi fotoaparat, jer je zapravo riječ o unaprijeđenom modelu Z50. Iskreno ne mislim da je to loše, jer je Nikon Z50 jedan od najboljih malenih mirrorless fotoaparata na tržištu i još uvijek je tehnološki potpuno aktualan. S obzirom da je novi Nikon Z fc bar 90% identičan modelu Z50, u ovom ću se testu koncentrirati na razlike između dva modela (test prethodnog modela možete pročitati na linku Nikon Z50 test).

(Fotografije: Goran Vrakela, DFM)

Nikon Z fc od prethodnog modela nasljeđuje mnoštvo dobrih stvari – odličan senzor s 20.9 MP (iako konkurencija uglavnom nudi 24 MP, razlika je praktično neprimjetna), izvrstan hibridni sustav izoštravanja s 209 točaka i odlične video mogućnosti. Sustav izoštravanja je malo unaprijeđen po pitanju performansi uz slabije svjetlo, pa sad omogućava izoštravanje do -4.5 EV (umjesto -4 EV kod Z50). Maksimalna brzina okidanja je ostala respektabilnih 11 fps, baš kao i snimanje UHD videa pri 30 fps (pri čemu koristi cijeli senzor i nema kropanja i smanjivanja kuta gledanja).

Premda Z fc koristi identično 2.36 MP OLED elektroničko tražilo, stražnji LCD ekran je bitno promijenjen – Z fc ima potpuno okretni ekran! To je velika vijest za videografe, vlogere i hibridne shootere (one koji snimaju i foto i video, gotovo istovremeno), dok je fotografima (poput mene) praktično nepotreban. Osobno preferiram nagibni LCD ekran kod ostalih Z fotoaparata, ali shvaćam koliko je okretni ekran zgodan videografima.

Ono po čemu se Z fc drastično razlikuje od Z50 su kontrole. Većina modernih fotoaparata se za izbor opcija snimanja oslanja na 2-3 kontrolna kotačića i par izdvojenih tipki, te LCD ekran osjetljiv na dodir. Nikon Z fc, naravno, omogućava korištenje na isti način, ali ima i ‘staromodne’ izdvojene kotačiće na gornjoj strani kućišta, za podešavanja ISO, brzine okidanja i izbora načina snimanja i svih drugih postavki. Jedina otvor blende ne možete kontrolirati preko prstena na objektivu, jer Z objektivi nemaju tu mogućnost.

Kao što biste i očekivali od Nikon fotoaparata koji želi osvojiti srca dizajnerski osviještenih fotografa, Z fc izgleda i ostavlja dojam iznimno kvalitetno izrađenog fotoaparata. Gornja strana kućišta u srebrnoj boji je stvarno metalna, premda je donja strana plastika obojana u istu boju. Okretanje retro kotačića ostavlja odličan dojam pod rukom, pa će svi koji su imali prilike koristiti stare analogne fotoaparate doživjeti pravi napad nostalgije. Uz to, svi kontrolni kotačići i tipke na prednjoj i stražnjoj strani fotoaparata su dovoljno veliki i komforni za upotrebu, te pružaju dobar otpor prilikom okretanja ili pritiska. Na gornjoj strani se nalazi i neobičan maleni LCD ekran – čija je jedina funkcija prikaz otvora blende, što je vrlo korisno.

Premda su okretni ekran i vrlo taktilne i direktne retro kontrole dobrodošle novosti, samo tijelo aparata je jednostavno pretanko i uopće nema grip za držanje, pa dugotrajno fotografiranje ili brza promjena kontrola nisu baš opcija. OK, moguće je dokupiti grip, ali to nije to. I tako dolazimo do pitanja kome je ovaj fotoaparat namijenjen? Ne, nije namijenjen profesionalcima koji trebaju maksimalnu brzinu, jednostavnost i uniformnost kontrola. Ali, zato će oduševiti ljubitelje retro dizajna i fotografske i video entuzijaste koji žele doživjeti kompletno iskustvo snimanja. Nikon Z fc omogućava snimanje i fotografija i video izvrsne kvalitete, omogućava potpunu kontrolu nad parametrima snimanja, ali ne omogućava ekstremnu brzinu rada. I to nije loše, osim ako vam je fotografija posao. Nakon dugo vremena sam uz Z fc ponovo doživio užitak fotografiranja kao u ‘dobra stara vremena’ dok mi je fotografija bila prekrasan hobi. Nikon Z fc fotografa i videografa tjera na razmišljanje, planiranje kadra, razmišljanje o postavkama – odnosno, aktivno sudjelovanje u procesu nastanka fotografije, a ne puko okidanje po principu ‘bit će valjda nešto’. Meni je to sjajno. Uostalom, Fuji je na sličnoj filozofiji napravio svoju globalno uspješnu priču, sasvim zasluženo.

Prilično sam siguran da Nikon neće krenuti Fuijijevim stopama, već će nastaviti raditi kvalitetne fotoaparate za profesionalce i entuzijaste poput Z6 II, Z7 II ili nadolazećeg Z9, ali iskreno se nadam da će nas svakih nekoliko godina počastiti fotoaparatom sličnim Nikon Df i Z fc. Jer, to nam svima treba – Nikon Z fc je fotoaparat izvrsnih performansi i retro izgleda s kojim fotografija ponovo postaje užitak, a ne samo posao…

Tekst i fotografije: Goran Vrakela


www.yellowstore.hr, 7.999 kn (samo aparat), 9.199 kn (aparat + 16-50 mm objektiv)


SPECIFIKACIJE
Senzor: 20.9MP APS-C CMOS
AF točke: 209
ISO raspon: 100-51,200 (proširivo do ISO 204,800)
Stabilizacija: Electronic Vibration Reduction, samo za video
Fotografije: 5,568 x 3,712 px
Video: 4K UHD do 30p
Tražilo: 0.39-inča 2.36MP OLED EVF
Memorija: 1x SD/SDHC/SDXC, UHS-I
LCD: okretni (vari-angle) LCD osjetljiv na dodir
Uzastopno okidanje: 11 fps
Dimenzije: 134.5 x 93.5 x 43.5mm
Težina: 390 g (aparat), 445 g (s baterijom i SD karticom)


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress