Fujifilm X-S10

Share

Novi Fujifilm X-S10 je novi i jako zanimljivi napredni fotoaparat koji je namijenjen širokom krugu ljubitelja fotografije koje su dosad odbijale eksterne kontrole na Fujijevim naprednim fotoaparatima. Po specifikacijama, ali i kontrolama i kvaliteti isporučenih fotografija i videa, negdje je između top modela X-T4 i malo starijeg (ali još uvijek izvrsnog) X-H1.

Prvo što sam primijetio je ‘standardni’ raspored tipki i kotačića – za razliku od, recimo, X-T4 koji ima izdvojene kotačiće za brzinu okidanja, ISO osjetljivost i kompenzaciju ekspozicije, a otvor blende se podešava na prstenu objektiva. Pa se izbor načina rada postiže postavljanjem pojedinog kotačića na željenu vrijednost ili automatski način (A), i nema mogućnosti ‘direktnog’ izbora PASM načina rada. Prije više godina, kad sam se prvi put susreo s ovakvim načinom podešavanja Fujifilm fotoaparata, bio sam prvo pomalo iznenađen i izgubljen u postavkama, ali već nakon kratkog vremena sam se sasvim saživio s takvim načinom rada. I to je jedan od glavnih razloga zašto mnogi fotografi toliko vole Fujifilm fotoaparata (uz simulacije boja analognih filmova). Ali, to je istovremeno i glavni razlog zašto mnogi fotografi baš nikako ne vole Fuji fotoaparate – bar tako sugerira Fujijev marketinški tim.

Fujifilm X-S10 predstavlja zanimljiv odmak od tradicionalnog Fujijevog rasporeda kotačića (kao kod X-T4), i prelazak na uobičajene postavke – PASM kotačić, dva kontrolna kotačića, nekoliko izdvojenih tipki i joystick. Dosad su ovakve ‘standardne’ kontrole bile rezervirane za početne fotoaparate, poput X-T200. A Fujifilm X-S10 nikako nije početni aparat, riječ je o vrlo naprednom modelu spremnom za sve foto i video zadaće koje vam mogu pasti na pamet.

Po svemu sudeći, X-S10 koristi isti senzor kao i X-T4 (26.1 MP X-Trans CMOS 4), ali i isti procesor (Quad-core X-Processor 4). Srećom, to nije jedino što dijeli s Fujijevim flagship modelom – sustav autofokusa nudi jednaku pokrivenost kadra kao i kod X-T4 (100% phase-detection), uz detekciju lica i oka, te poboljšanu osjetljivost do čak -7 EV, i vrijeme odziva od samo 0.02 sekunde (prema podacima iz Fujifilma). Baš kao i X-T4, novi X-S10 ima ugrađenu stabilizaciju slike na senzoru (IBIS), ali sam IBIS sustav je oko 30% manji od onoga u X-T4 i nudi 6 EV stabilizaciju (umjesto 6.5 EV kod X-T4). Razlika postoji, ali toliko je malena (uz veliku uštedu prostora za IBIS sustav) da ne bi trebala predstavljati problem baš nikome. Realno, ako vam 6 EV stabilizacija nije dovoljna, neće vas spasiti niti 6.5 EV, zar ne?

Logično, postoje i veće razlike između ova dva fotoaparata – X-S10 ipak ne cilja publiku koja želi ili treba X-T4. Fujifilm X-S10 postiže 8 fps s mehaničkim zatvaračem (15 fps kod X-T4), što je vrlo dobro za ovaj cjenovni razred. Osim toga, X-S10 može snimati do 20 fps s elektroničkim zatvaračem ili 30 fps uz 1.29x crop. Niti u videu X-S10 ne preuzima baš sve od X-T4 – dok X-T4 može snimati 4K 60p 10-bitni video na memorijsku karticu, X-S10 se zadržava na uobičajenom 4K 30p i 8-bitnom videu. Ako trebate još bolju kvalitetu slike, nema problema – X-S10 podržava snimanje 10-bitnog 4:2:2 videa na vanjski snimač (preko HDMI veze). Osim navedenog, X-S10 ima samo jedan utor za memorijsku karticu i EVF tražilo nešto niže razlučivosti od X-T4. Nema nikakve dileme da Fujifilm X-S10 nudi mnogo za uložene novce, ali dovoljno je područja u kojima je X-T4 bar malo bolji, kako bi opravdao razliku u cijeni.

Fujifilm X-S10 mi se svidio na prvi dodir. Iako nije posebno težak, niti pola kilograma, ostavlja vrlo solidan dojam u ruci – u prvom redu zahvaljujući velikom i ergonomski savršenom gripu. Premda je riječ o ipak prilično malenom fotoaparatu, nije nezgodan za držanje u ruci, dapače. Raspored kotačića i kontrolnih tipki je ‘standardan’ i vrlo sličan fotoaparatima drugih proizvođača. Na desnoj strani je kotač za izbor načina rada, dva kontrolna kotačića (za palac i kažiprst), prekidač za uključivanje, okidač i nekoliko izdvojenih tipki. Posebnost ovog aparata je dodatni kontrolni kotač, na lijevoj strani gornjeg ploče, koji se može programirati. Stražnji LCD ekran osjetljiv na dodir se može okretati u svim smjerovima, i radi potpuno u skladu s očekivanjima, a elektroničko tražilo je ipak malo lošije nego što bih želio.

Tijekom snimanja Fujifilm X-S10 nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ovaj fotoaparat isporučuje upravo onakve boje i detalje na fotografijama na kakve smo navikli kod drugih Fujifilm fotoaparata. Zapravo, nisam niti očekivao ništa manje od toga, jer ipak najvažnije dijelove nasljeđuje od vrhunskog fotoaparata, X-T4. Fujijeva posebnost i ono što privlači mnoge fotografe, amatere i profesionalce podjednako, su Film Simulation postavke, koje uključuju Provia (standardno), Velvia, Classic Chrome, Astia, Etherna i mnoge druge. Izborom odgovarajuće simulacije filma lako je moguće postići željeni ugođaj u kadru već tijekom snimanja JPEG fotografija, pa je često moguće izbjeći dugotrajnu obradu sirovih snimki. A ako se odučite za RAW format, i Capture One i Lightroom/Camera Raw omogućavaju korištenje Film Simulation profila prilikom obrade fotografija.

X-S10 je izvrstan fotoaparat srednjeg ranga, pa očekivano snima i vrlo kvalitetne 4K 30 fps video-clipove, te izvrsne FullHD snimke. Premda IBIS stabilizacija slike nikako ne može zamijeniti kvalitetan gimbal za snimanje i praćenje pokretnih subjekata, izvrsno će poslužiti za snimanje kratkih video isječaka iz ruke, bez potrebe za stativom ili monopodom.

Gledajući površno, mogli biste pogrešno zaključiti da je Fujifilm X-S10 jednostavan fotoaparat za početnike. Ali, čim ga uzmete u ruku, shvatit ćete da ovo nije igračka, već ozbiljan fotoaparat koji ima što ponuditi naprednim fotografima i videografima. Pogled na specifikacije će učvrstiti taj dojam, a tijekom upotrebe ovaj će vas fotoaparat, siguran sam, jednostavno oduševiti. Kvaliteta izrade, mogućnosti i opcije snimanja te rukovanje čine ga jednim od najboljih APS-C fotoaparata na tržištu. Uz jednostavne kontrole i intuitivno rukovanje, podjednako je prilagođen naprednim entuzijastima i potpunim početnicima koji žele napredan fotoaparat kojeg neko vrijeme neće morati mijenjati. Fujifilm X-S10 je fotoaparat koji nudi mnoge napredne funkcije top-modela X-T4, ali uz bitno nižu cijenu – što ga čini odličnom kupnjom i izvrsnim izborom za mnoge fotografe koji oduvijek žele Fujifilm.
Tekst i slike: Goran Vrakela


Bratulić d.o.o, 01/363 00 01, foto@bratulic.hr

X-S10 – 7.690 kn
X-S10 + XC15-45 F 3.5-5.6 OIS PZ – 8.460 kn
X-S10 + XF18-55 F2.8-4 R LM OIS – 10.770 kn
X-S10 + XF16-80 F4 R OIS WR – 11.540 kn


SPECIFIKACIJE
Senzor:
26.1MP APS-C X-Trans BSI CMOS 4
Procesor:
Quad-core X-Processor 4
AF sustav:
117/425/91 točaka hibridni contrast/phase AF
ISO raspon:
160 do 12,800 (exp. 80-51,200)
Video:
4K UHD do 30p
Tražilo:
EVF, 2.36MP, 0.62x uvećanje
Memorija:
1x SD/SDHC/SDXC
LCD:
3-inčni potpuno okretni ekran osjetljiv na dodir, 1.04MP
Uzastopno okidanje:
8 fps mehanički okidač, 20 fps elektronički okidač, 30 fps uz 1.29x crop
Spajanje:
Wi-Fi
Dimenzije:
126 x 85.1 x 65.4 mm
Težina:
465 grama (samo tijelo aparata)


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress