Nikon Z MC 50 mm f/2.8

Share

Novi Nikon Z MC 50 mm f/2.8 je makro objektiv s uvećanjem 1.0x, za Nikonov Z navoj. Ali osim što je zanimljiv makro objektiv, ovo je i odličan standardni prime objektiv za svakodnevnu upotrebu. Nakon što smo već dulje vrijeme strpljivo čekali objektive za Nikon Z-mount fotoaparate, konačno smo ih dočekali – i to ne jedan, nego odmah dva. Nikon Z MC 105 mm f/2.8 VR S je top-pro objektiv, a MC 50 mm f/2.8 je više za svakodnevnu upotrebu i za sve fotografe. Cijenom je bitno pristupačniji, a dimenzijama i težinom više nego dvostruko manji i lakši od profesionalnog 105 mm objektiva.

Iako je kod 50 mm objektiva nekako postao standard otvor blende f/1.8 ili veći (1.4 ili čak 1.2), ne treba olako odbaciti f/2.8 kod 50 mm makro objektiva – zapravo je riječ o vrlo zgodnom standardnom prime objektivu za svakodnevno snimanje. Osim što je bitno manji i lakši od Nikon Z 50 mm f/1.8 S objektiva, nudi pravo makro uvećanje od 1.0x – dok veći objektiv postiže uvećanje od tek 0.15x na najmanjoj udaljenosti izoštravanja. Uvećanje 1.0x je zapravo jako važno kod makro objektiva, jer omogućava reproduciranje vrlo malenih subjekata u punoj veličini na senzoru, pa je moguće enormno uvećanje na ekranu ili tisku, uz zadržavanje mnoštva finih detalja na subjektu. Iskreno, 50 mm sigurno nije moj prvi izbor za makro objektiv (navikao sam na 90-105 mm kao ‘standard’ za makro), ali spajanjem ovog objektiva na DX fotoaparat, poput mog Z50, odjednom dobivamo 75 mm makro objektiv.

Većina modernih makro objektiva koristi interni mehanizam izoštravanja, ali Nikon se kod ovog objektiva ipak odlučio za tradicionalni pristup, pri čemu se cijev objektiva produljuje i izlazi iz tijela objektiva. Nisam izričito ni protiv niti za ovakav pristup. Pozitivno je što prilikom snimanja ‘običnih’ kadrova objektiv ostaje vrlo malenih dimenzija, što je zgodno i prilikom spremanja objektiva jer zauzima vrlo malo mjesta. Osim toga, prilikom snimanja makro snimaka vjerojatno ćete koristiti LCD ekran, pa ćete i vlastiti okom moći provjeriti minimalnu udaljenost izoštravanja (koja je označena na izvučenoj cijevi objektiva). S druge strane, minimalna udaljenost izoštravanja kod ovog objektiva je vrlo malena, pa će s izvučenom cijevi za 1.0x uvećanje subjekt kojeg snimate (bube i slično) biti tek 5 cm od objektiva. Iskreno, meni je teško snimati na taj način, jer zapravo ne vidim što radim, i cijelo vrijeme moram provjeravat sjenu objektiva (kako ne bi prekrila subjekt kojeg snimam). To su i glavni razlozi zašto većina fotografa preferira makro objektive od 90 mm i više, sve do 150 ili čak 180 mm.

Kvaliteta izrade je u najmanju ruku vrlo solidna (iako ne na razini profesionalnih Nikon S objektiva), vanjski dio objektiva je od čvrste plastike, a navoj je metalni. Jednostavna optička konstrukcija ipak uključuje jedan ED element i jedan asferični element, te fluoridni premaz prednjeg elementa, koji odbija vlagu i masnoće. Nedostatak optičke stabilizacije slike (VR) nije problem kod full-frame aparata Z serije koji imaju ugrađenu stabilizaciju na senzoru, ali je potencijalan problem na Z 50 i Z fc fotoaparatima koji nemaju IBIS. Ugrađeni AF motor je brz i praktično nečujan, a veliki prsten za manualno izoštravanje omogućava precizno izoštravanje uz pomoć focus peakinga.

Kao i kod svih makro objektiva, najveći mogući otvor blende se smanjuje kako se smanjuje udaljenost izoštravanja – u ovom slučaju na f/5.6 pri 1.0x uvećanju. Također, na isti način se i najmanji otvor blende smanjuje, s f/22 na f/32. Sustav autofokusa je brz i precizan, čak i pri ekstremno malenim udaljenostima makro fokusiranja. To je posebno važno u situacijama u kojima je preciznost fokusa kritična, radi iznimno malene dubinske oštrine makro fotografija. Oštrina u centru kadra je izvrsna već pri f/2.8, ali u odnosu na Nikon S-line objektive ponešto se gubi oštrina prema rubovima kadra. Pri f/4 je i oštrina po rubovima u skladu s očekivanjima od Nikon mirrorless fotoaparata i objektiva. Kromatske aberacije su praktično neprimjetne, a objektiv je vrlo otporan i na pojavu ghostinga i lens flare. Bokeh je pri f/2.8 vrlo ugodan, jer 9 listića dijafragme produciraju ugodno zaobljene mutne ‘balončiće’. Ukupno gledano, kvaliteta slike je na visokoj razini, i tek poneki mali detalji ukazuju da ipak nije riječ o S objektivu.

Odlučite li se kupiti Nikon Z MC 50 mm f/2.8, nećete pogriješiti, mnogo toga će vam se svidjeti na ovom objektivu. Za razliku od većine drugih Z objektiva, vrlo je kompaktnih dimenzija i malene težine, pa ćete ga rado uvijek nositi sa sobom. Savršeno će vas dobro služiti kao standardni 50 mm prime objektiv, ali pravu snagu će pokazati prilikom snimanja makro fotografija. Jedini potencijalni problem je minimalna udaljenost izoštravanja pri uvećanju 1.0x – samo 16 cm, što znači da će subjekt kojeg snimate biti tek 5 cm udaljen od prednje strane objektiva. Ali, uz impresivnu kvalitetu slike, iznimno precizan fokus (podjednako autofokus i manualni fokus) i kompaktne dimenzije, to nije nešto što će vam jako smetati…

Tekst i slike: Goran Vrakela


www.yellowstore.hr, 5.549 kn


SPECIFIKACIJE
Mount: Nikon Z
Full frame: Da
Optička stabilizacija: Ne
Autofokus: Da
Konstrukcija: 10 elemenata u 7 grupa
Kut snimanja: 47 stupnjeva
Dijafragma: 9 listova
Minimalna blenda: f/22-32
Min. udaljenost izoštravanja: 0.16m
Maksimalno uvećanje: 1.0x
Navoj filtra: 46mm
Dimenzije: 75×66 mm
Težina: 260g


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress