Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APO

Share

Nova Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APO je već na prvi pogled zanimljiv objektiv – vizualno, ali još više radi velikog maksimalnog otvora blende f/0.95. Iako će odlično poslužiti i fotografima, tijekom testiranja sam stekao dojam kako je ovo objektiv koji će se jako svidjeti mnogim videografima…

Kvaliteta izrade je, usudio bih se reći, besprijekorna. Savršeno glatko okretanje prstena za izoštravanje, savršeni finiš i poprilična (neočekivana) težina samog objektiva ulijevaju povjerenje. Dodajmo tome još i praktično potpuni izostanak električnih i/ili elektroničkih dijelova, jer se i otvor blende i fokus namještaju isključivo ručno, okretanjem dva prstena na objektivu. Nema nikakvih dodatnih prekidača (logično), niti ikakvih kontakata sa stražnje strane objektiva, pa vas ne trebaju zabrinjavati nikakvi kvarovi – osim onih mehaničkih, od udarca ili pada objektiva.

Sjenilo pravokutnog oblika stilski podsjeća na klasične objektive hollywoodskih kamera iz prošlog stoljeća. Meni se sviđa, a ako se ne uklapa u vaš stil, lako ga možete skinuti 🙂

Već po specifikacijama, Laowa Argus 33mm je vrlo zanimljiv objektiv, i to po vrlo pristupačnoj cijeni – ako tražite jako brzi i kompaktni objektiv ekvivalentne žarišne duljine od 50 mm. S druge strane, riječ je ipak o pomalo neobičnom objektivu – prilikom upotrebe osjećao sam se kao da koristim hibridni objektiv, nešto između cine-objektiva i foto-objektiva. Prsten za promjenu otvora blende je ‘clickless’ (odnosno, nečujan, bez klikanja), a veliki prsten za izoštravanje se okreće jako glatko. Ali izoštravanje je, bar se meni tako čini, nevjerojatno sporo – prsten je moguće zakrenuti više od 300 stupnjeva, pa promjena fokusa od najbliže postavke do beskonačnosti traje čitavu vječnost. Pretpostavljam da bi se to moglo svidjeti videografima, jer omogućava glatke prijelaze fokusa (smooth-focus) s jednog subjekta na drugi, uz vrlo preciznu kontrolu izoštravanja. Osobno, više mi se sviđaju manje rotacije prstena, do maksimalno 180 stupnjeva.

Pomalo me iznenadilo što je riječ o APS-C objektivu – ok, mnogo je fotoaparata APS-C formata na tržištu (recimo, svi Fujifilm aparati, osim srednjeg formata), ali čini mi se da nema mnogo vlasnika APS-C fotoaparata drugih proizvođača koji bi bili spremni isprobati objektiv s manualnim izoštravanjem. Vlasnici Fuji aparata su tu iznimka, jer znam mnoštvo zaljubljenika u fotografiju koji se drže uz Fuji i ovaj objektiv bi ih sigurno zanimao. Možda griješim, ali imam dojam da je puno više full-frame fotografa koji su spremni na tako nešto. Iskreno, ne bi mi palo na pamet kupiti ovaj objektiv i staviti ga na mog Nikona Z50…

Pomalo nepregledne oznake veličine otvora blende i udaljenosti fokusiranja ne mogu pokvariti odličan vizualni dojam, ali i izvrsnu kvalitetu izrade ovog objektiva. Izgledom uvelike podsjeća na višestruko skuplje cinema-objektive

Promjer navoja za filtre na prednjoj strani objektiva je 62 mm, što je jedna od standardnih dimenzija pa su raznovrsni filtri lako dostupni. Minimalna udaljenost fokusiranja je 35 cm, što mi se čini kao vrlo solidan rezultat za ovakav objektiv. Ono što me najviše smetalo su pomalo zbrkane oznake na objektivu, koje nije sasvim lako dokučiti, posebno odnos otvora blende f i udaljenosti fokusiranja. S obzirom da je objektiv ipak namijenjen u prvom redu hobistima i fotografima ograničenog budžeta, pretpostavljam da privikavanje na oznake ipak neće biti veliki problem.

Ali, ono radi čega ćete poželjeti kupiti ovaj objektiv je – bokeh. Testirao sam ga s fotoaparatom Fuji X-S10, ali s velikom dozom sigurnosti pretpostavljam da će i na drugim fotoaparatima raditi vrlo slično. Prije nego napišem svoj dojam o bokehu kod objektiva Laowa Argus 33mm f/0.9, moram reći par riječi o zbrci koju termini bokeh, zamućenje pozadine i dubinska oštrina često stvaraju, pogotovo manje iskusnim fotografima. Postoji korelacija između ova tri pojma, ali ona nije jednoznačna, već ovisi o više faktora. Bokeh je, pojednostavljeno, vizualna ocjena kvalitete zamućenih područja. Pri tome se koriste termini poput ‘nervozan’, ‘miran’, ‘ujednačen’ i slični. Dakle, ne postoji način objektivnog mjerenja kvalitete bokeha, osim prikaza svjetlosnih krugova u zamućenoj pozadini. A to opet ovisi o broju listića blende – 9 listića koje ima ovaj objektiv bi trebali biti dovoljno za prikaz pravilnih krugova, i to je doista tako. Drugim riječima, bokeh je subjektivna procjena koliko je zamućena pozadina ugodna ili neugodna za gledanje, odnosno koliko ometa ili podupire izdvajanje oštrog objekta iz zamućene pozadine. I samo to. Zamućena pozadina i dubinska oštrina su bitno bolje definirane varijable, i ovise o mjerljivim fizikalnim veličinama – o udaljenosti pozadine od subjekta izoštravanja, o udaljenosti subjekta izoštravanja od fotoaparata i o otvoru blende (to nije sve, ali je ono što utječe na 95% dubinske oštrine i zamućenja pozadine). Osim ovih parametara, zanima me i kakva je oštrina objektiva, te kolike su distorzije i kromatske aberacije (opet pojednostavljeno – distorzije su greške u perspektivi, a kormatske aberacije greške u prikazu boja).

Lijevo: f/0.95 Desno: f/11

Oštrina je u skladu s očekivanjima – pri f/0.95 je vrlo uski centralni dio kadra zapravo stvarno oštar, ali problem je i iznimno malena dubinska oštrina pri f/0.95. Već oko f/2 veći dio kadra je vrlo oštar i dobro definiran, pa mogu reći da je po tom pitanju Laowa napravila dobar posao. Niti kormatske aberacije i distorzije (u prvom redu bačvasta distorzija, ali to se lako rješava u Ligtroomu) ne predstavljaju veći problem, iako su do f/1.4 dobro vidljive po rubovima kadra. Posebno želim istaknuti vinjetiranje (koje mene osobno ne smeta), koje je jako primjetno do f/1.2, a potpuno nestaje tek pri f/4.

Kontrola dubinske oštrine nije jednostavan zadatak pri f/0.95, čak i uz pomoć focus-peakinga – ukoliko izoštravate bliski subjekt, dubinska oštrina će iznositi tek par milimetara. S druge strane, zamućenje pozadine je jednostavno fenomenalno. Zato će ovaj objektiv odlično poslužiti ukoliko želite malu dubinsku oštrinu koristiti kao glavni alat za izdvajanje subjekta od pozadine. Premda biste mogli biti u napasti sve portrete snimati pri f/0.95 – nemojte. Da, dobit ćete izvanredno zamućenu pozadinu i ugodan bokeh, ali i dubinsku oštrinu od tek par milimetara, a to nije nešto što je super za baš svaki portret… Ono gdje vidim još jednu očitu primjenu ovog objektiva je astrofotografija. Veliki otvor blende znači jako puno svjetla na senzoru aparata, pa će i vrijeme snimanja biti kraće, a zamućenje zvjezdanog neba uslijed okretanja zemlje manje.

f/0.95 osigurava jako zamućenu pozadinu, malenu dubinsku oštrinu i vizualno ugodan bokeh

Zaključak? Laowa Argus 33mm f/0.95 je vrlo zanimljiv objektiv, pogotovo ukoliko znate što od njega možete očekivati. Solidna oštrina, izvrstan bokeh i ogroman maksimalni otvor blende sjajne su stvari. Potencijalan problem je ručno izoštravanja, ali to je nešto na što se treba naviknuti i nikako nije nepremostiva prepreka, čak niti početnicima. Dodajmo tome odličnu kvalitetu izrade i vrlo razumnu cijenu i sve je jasno: premda Laowa Argus 33mm f/0.95 nije objektiv za svakoga, oni koji znaju zašto ga žele – bit će oduševljeni.

Tekst i fotografije: Goran Vrakela


www.prizma-foto.hr, 4.750 kn
Laowa Argus 33mm f/0.95 u Prizmi


SPECIFIKACIJE
Navoj: Fujifilm X, Canon M, Canon RF, Nikon Z, Sony E
Žarišna duljina: 33 mm (50 mm ekv.)
Maks. otvor blende: 0,95
Min. otvor blende: 11
Format senzora: APS-C
Kut gledanja: 46,2°
Najbliža udaljenost fokusiranja: 35 cm
Konstrukcija (elementi/skupine): 14/9
Broj listića blende: 9
Optički stabilizator: Ne
Autofokus: Ne
Dimenzije: 83 x 71,5mm
Težina: 590 g
Promjer filtera: 62mm


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress