Panasonic Lumix S5 II

Share

Panasonic je s novim fotoaparatom Lumix S5 II konačno prihvatio hibridni fazni sustav izoštravanja subjekta. Uz sve otprije poznate prednosti, novi S5 II bi mogao biti savršeni fotoaparat za sve content-creatore

S Panasonicovom S serijom naprednih i profesionalnih fotoaparata/kamera sam dobro upoznat još od predstavljanja modela S1 u Barceloni, u veljači 2019. godine. Već na predstavljanju u Barceloni vidio sam o koliko se promišljenom sustavu radi, ali uz jedan nedostatak kojeg nije bilo moguće ne spomenuti. Obje verzija Lumixa S1 i kasnije Lumix S5 bazirali su se na sustavu detekcije kontrasta za automatsko izoštravanje, kojeg se Panasonic godinama tvrdoglavo držao, usprkos prelasku praktično svih konkurenata na AF sustav s faznom detekcijom fokusa. Moram priznati da je Panasonic doista izvukao maksimum iz svog Depth-from-Defocus AF sustava, ali po brzini izoštravanja jednostavno nije dorastao faznim AF sustavima.

Panasonic je sam sebi zadao težak zadatak, prozvavši Lumix S5 II fotoaparatom za ‘kreatore’ ili ‘kreativce’, ovisi kao to želite prevesti s engleskog. A to je grupa ljudi čiji je ukus prilično teško pogoditi – to dobro znam, jer i sam bar dijelom pripadam toj ekipi. Dakle, riječ je o ljudima koji snimaju fotke i video za različite namjene, bilo kao posao ili hobby – s tim da oni koji to rade iz hobbyja imaju želju jednog dana svoju kreativnost pretvoriti u posao. Znači, Panasonic Lumix S5 II mora pogoditi ukus velike grupe kreativaca, pri čemu mnogi žele upravo suprotne stvari – obavezno mora omogućavati snimanje prekrasnih fotografija koje se mogu lako i brzo uređivati do mile volje, brzo i jednostavno se moraju prebacivati s fotoaparata na mobitel ili laptop, mora snimati izvrstan video, od selfy-videa do slow-motion clipova, time-lapse i drugog, sve obavezno u robusnim video fajlovima koje kreator može uređivati i ‘grejdati’ do mile volje… Zadatak nije lagan, ali nakon što sam tjedan dana koristio Panasonic Lumix S5 II, tvrdim da ga odlično ispunjava! A sad, idemo redom…

U kućištu novog Panasonica S5 II skriva se novi 24.2 MP CMOS full-frame senzor. Premda je razlučivost ista kao i kod prethodnika, ključnu razliku čini novi phase-hybrid AF sustav sa 779 točaka. Naziv ‘hibridni’ otkriva da je zadržan i contrast-detection AF sustav, koji je zapravo precizniji od faznog sustava – ali, fazni je neusporedivo brži i bitno brže registrira pokretne subjekte, podjednako prilikom snimanja fotografija i videa. Kombiniran je oba AF sustava se događa neprimjetno, a rezultat su stvarno impresivne AF performanse.

Druga nadogradnja je vezana uz stabilizaciju slike – novi Active I.S. sustav koristi snagu novog procesora, te detektira i predviđa pokrete aparata, posebno ukoliko se i fotograf/videograf također kreće. Ne mogu točno procijeniti koliko bolje novi sustav radi od prošle verzije, ali radi odlično. U mnogim situacijama prilikom snimanja videa praktično nije potreban gimbal kako biste dobili vrlo mirnu sliku.

Kombinacija novog senzora i procesora omogućava snimanje više detalja i boljih kontrasta, uz maksimalnih 14 blendi dinamičkog raspona. Tu je i dobro poznati Dual Native ISO pri 640 i 4.000, što je omogućavalo i prethodnom modelu snimanje čistih video snimki i pri višim ISO osjetljivostima. Nova mogućnost je i Real-Time LUT, koja omogućava primjenu željenog LUT-a (kojeg biste inače koristili prilikom color-gradinga vaše snimke) odmah tijekom snimanja. Ova opcija radi vrlo dobro i bit će zanimljiva svima koji žele postići specifičan izgled snimke, bez gubitka dodatnog vremena tijekom post-produkcije.

Kao i svi dosadašnji aparati Lumix serije, S5 II je jasno okrenut prema videu. Na raspolaganju je mnoštvo opcija za napredne snimatelje, a većinu raspoloživih formata snimanja možete koristiti i u 10-bitnom načinu snimanja (koji omogućava značajno proširene opcije uređivanja i postprodukcije), uključujući i 4:2:2 10-bitni C4K/4K 60p video bez ograničenja duljine snimanja. Osim toga, može snimati do 4:2:0 10-bitni 6K/29.7p LongGOP video s H.256 codecom, pri čemu koristi čitavu površinu senzora i isporučuje sliku formata 5.952 x 3.968 px (3:2).

Premda je S5 II relativno kompaktni full-frame fotić, ergonomski je izvrstan, a kvaliteta izrade na visokoj razini. Na prvi pogled je identičan s modelom S5, ali detaljan pregled otkriva manje razlike, a dimenzije i težina su malo povećani i radi novog sustava hlađenja ugrađenog u kućište. Razlika u težini je 26 grama, a u dimenzijama 5.2 mm u visini kućišta. Ipak, ova mala razlika u dimenzijama i težini čini veliku razliku u upotrebljivosti – Panasonic tvrdi da S5 II može neograničeno snimati, bez pregrijavanja, 4K/60p video uz temperaturu okoliša od čak 40 stupnjeva! Prema tvrdnjama iz Panasonica, S5 II je potpuno zabrtvljen i otporan na prašinu ili zapljuskivanje vodom (kiša, prskanje valova i slično), a radi kompletnog kućišta od magnezijeve legure vrlo je otporan na udarce i padove. Raspored tipki i kotačića je identičan kao na S5, što je dobro. Ako često naizmjenično snimate fotografije i video, svidjet će vam se intuitivno prebacivanje iz video u foto i obratno.

Novi S5 II nudi i HDMI izlaz standardnih dimenzija (umjesto mini-HDMI izlaza na prošlom modelu), i ‘obični’ potpuno okretni LCD ekran. Zapravo je riječ o istom ekranu kao i kod GH6, ali bez genijalnog mehanizma za izvlačenje i zakretanje, te okretanje ekrana, pa je kod S5 II ekran moguće u svim smjerovima, ali ne i naginjati gore-dolje s tim da ostane u ravnini s kućištem. Šteta. Drugi manji nedostatak je izostanak indikatora video snimanja – nema nikakve malene LED dionice nigdje na kućištu. Ovako niti oni koje snimate znaju da ih snimate niti vi možete biti sigurni da snimate video – što je pogotovo nezgodno ukoliko snimate sami sebe. OK, niti većina konkurenata ne nudi ovu opciju, ali kod fotoaparata jasno okrenutog prema video snimanje to bi bila dobrodošla opcija.

Po pitanju performansi, Panasonic Lumix S5 II doista briljira. I nažalost, ukoliko imate prethodnu verziju, nikakva nadogradnja firmvera neće pomoći, ne postoji način kako se performanse S5 mogu značajno približiti S5 II – novi AF sustav, novi senzor i novi procesor daleko nadmašuju mogućnosti starijeg modela. Snimljene fotografije su izvanredne – oštre, detaljne i odličnog dinamičkog raspona. Uz mehaničko okidanje moguće je snimati 7 fps uzastopnih raw fotografija (cca. 200 dok se ne zapuni međuspremnik), dok elektronički okidač omogućava do 30 fps. Video je, kao što sam već prije napisao, u samom vrhu ponude video opcija među fotoaparatima i definitivno najbolji u klasi do 2.500 €.

Krucijalno pitanje za Panasonic je jednostavno – koliko je stvarno dobar novi sustav autofokus? To je ono što zanima većinu potencijalnih korisnika, prema osobno čvrsto stojim na stajalištu da je dobar fotoaparat daleko više od samo AF sustava. Novi S5 II jako brzo identificira subjekte u kadru i precizno ih izoštrava. Ukoliko je više subjekata u kadru, pomoću joysticka možete mijenjati izoštreni subjekt. Eye AF radi odlično i precizno, baš kao i praćenje subjekta u kadru. Bez dileme, novi S5 II je sasvim u rangu s odgovarajućim Canonom, Sonyjem i Nikonom – svaki od tih aparata ima vrlo sposoban AF sustav, ali svaki radi malo drugačije.

Dakle, koliko je dobar Panasonic Lumix S5 II i tko bi ga trebao ili želio kupiti? Svaki Panasonicov aparat S-serije i GH serije koji je izašao u posljednjih nekoliko godina bio je je odličan fotoapara i video-kamera u jednome. Ali svi su imali ključni nedostatak – slabiji AF sustav od konkurencije. Radi toga je Panasonic izgubio previše potencijalnih kupaca. Drago mi je što su Panasonicovi inženjeri prepoznali i riješili taj problem. Novi Panasonic S5 II je izvanredan fotoaparat i izvanredna video-kamera, bez ijednog većeg nedostatka. Ali, S5 II nije samo fotoaparat, nego skoro savršen alat za kreativne profesionalce.


2.199 € (samo tijelo aparata) > www.panasonic.hr


SPECIFIKACIJE
SENZOR: 24.2MP CMOS bez Low Pass filtra
PROCESSOR: U suradnji s L2 Technology
AF TOČKE: 779-točaka Phase Hybrid AF
Dual Native ISO: Auto/Low/High
ISO RASPON: ISO100-51200
VELIČINA SLIKE:  6000x4000L (RAW, JPEG), 96MP High Resolution Mode (RAW, JPEG)
VIDEO: 6K (Full-sensor readout)/29.97/25/24/23.98p, 5.9K/29.97/25/24/23.98p, C4K/60/50/30/24p
HFR: C4K/47.95/48p, 4K/47.95/48p, 3.3K/47.95/48p, FHD/180/120/100/60/30/24p
TRAŽILO: EVF, 3.68 MP
MEMORIJSKE KARTICE: 2 x SD/SDHC/SDXC (UHS II)
LCD: 3-inčni vari-angle osjetljiv na dodir, 1.84 MP
UZASTOPNO OKIDANJE: 30 fps (electronic shutter), 7 fps (mechanical shutter)
SPAJANJE: Wi-Fi, Bluetooth
DIMENZIJE: 134.3 x 102.3 x 90.1 mm
TEŽINA: 740g (s baterijom i karticom)


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress