Canon EOS R8

Share

Novi Canon R8 je iznimno lagan, ali snažan full-frame fotoaparat kojem ne možemo pronaći mnogo zamjerki – tek nekoliko ergonomskih kompromisa i utor za samo jednu memorijsku karticu kvare savršeni dojam…

Canon i Nikon su relativno kasno ‘uskočili’ u mirrorless vagon, ali obje vodeće fotografske tvrtke su tijekom četiri godine napravile ogromne korake naprijed, te dostigle i prestigle konkurenciju. Canon EOS R8 je aparat koji me već nakon desetak minuta fotkanja oduševio, i pokazao koliko je R sustav napredovao, pogotovo kad se radi o naprednim ‘consumer’ fotoaparatima.

Prema tvrdnjama iz Canona, EOS R8 je full-frame aparat koji je iznad početnog EOS RP modela i neposredno ispod naprednog EOS R6 Mark II aparata, namijenjenog naprednim entuzijastima i profesionalcima. I cijenom je smješten između RP i R6 Mark II aparata – ako ne trebate dvije kartice, R8 zapravo nudi gotovo sve što i R6 Mark II za osjetno manje novca.

Canon R8 koristi isti senzor s 24.2 MP kao i R6 Mark II, te nudi isti raspon ISO osjetljivosti. Sustav autofokusa u R8  radi do -6.5EV, što je zapravo izvanredno. I brzina okidanja je identična kao i na R6 Marko II, s 40 fps (elektronički okidač), te 6 fps uz mehanički okidač. Elektroničko tražilo je izvrsno, nudi osvježavanje 120 puta u sekundi i Canonovu OVF assist tehnologiju koja imitira izgled optičkog tražila, te olakšava prijelaz s DSLR aparata. Mlađim fotografima to možda ne izgleda kao velika stvar, ali nama koji smo godinama gledali kroz optičko tražilo nije se lako naviknuti na EVF.

Premda i Sony i Nikon i Fuji nude napredne sustave autofokusa u svojim fotoaparatima, moje subjektivno mišljenje je da je trenutno Canon malo ispred konkurencije i po tom pitanju. Zato nije iznenađenje što i R8 nudi sve najnaprednije sustave prepoznavanja i praćenja subjekta – bez problema prepoznaje i prati ljudske i životinjske glave, lica i oči, uključujući i pse, mačke, ptice i konje (da, čak i zebre!), te vozila poput automobila, bicikla, aviona, vlakova i helikoptera. Za to je zaslužan Canonov Dual Pixel CMOS Autofocus II sustav, koji i u R8 radi gotovo bez greške.

Video je također na visokoj razini, pa Canon EOS R8 može snimati do 4K 60p (6K oversampled) ili do 180fps FullHD video. Pri tome možete koristi Canonov C-Log3 ili HDR PQ, te 4:2:2 10-bitno snimanje. Za snimanje se koristi čitava površina senzora, pa nema izrezivanja (crop) slike na manji format, a Canon tvrdi i da je ograničenje trajanja snimanja 4K videa stvar prošlosti.

Mogućnosti spajanja aparata na druge uređaje su raznovrsne – Wi-Fi, Bluetooth 4.2, Apple MFI, image.canon, UVC i Multifunction Shoe, razni fizički priključci poput HDMI, 3.5 mm ulaz za mikrofon i izlaz za slušalice, te na kraju USB-C za prijenos fotografija/videa i punjenje baterije.

Canon EOS R8 koristi malene LP-E17 baterije, koje su manjih dimenzija i kapaciteta od uobičajenih Canon LP-E6 NH baterija koje koriste ostali EOS full-frame aparati. Očiti razlog za korištenje manjih baterija su malene dimenzije i težina samog aparata – samo 461 gram s baterijom i SD karticom. Vizualno podsjeća na EOS RP, a čak je i malo lakši od starijeg modela. Gornja ploča fotoaparata je gotovo replika novog EOS-a R6 Marki II, i tu je sve što očekujemo od naprednog fotoaparata. Vizualno su tipke i kotačići manje ispupčeni nego na R6, pa R8 vizualno ipak više nalikuje RP.

I stražnje kontrole više podsjećaju na RP nego na R6, što nije iznenađujuće s obzirom na niži cjenovni rang novog R8. Najviše me smeta izostanak joysticka, koji je očito namijenjen modelima više klase. I premda je to što nema joysticka očit nedostatak, Canonov reducirani set tipki i kotačića je ipak nevjerojatno funkcionalan. Najveći problem je ručno pomicanje točke fokusa, koje je bez joysticak bitno sporije – ali tu je mogućnost kontrole fokusa preko LCD ekrana osjetljivog na dodir, a sam sustav autofokusa je gotovo nepogrešiv.

Realno najveći nedostatak u odnosu na R6 Mark II je samo jedan utor za SD karticu. I premda za samo jednu SD karticu mogu smisliti razumna opravdanja, dodatno nervira smještanje utora za karticu pokraj baterije, s donje strane aparata. To je stvarno loše rješenje za fotoaparat koji cilja napredne fotograf i videografe. Većina pretpostavljenih kupaca Canon EOS R8 fotoaparata će biti ‘hibridni’ snimatelji, koji snimaju i fotografije i video, a fotoaparat će dobar dio svog radnog vijeka provesti na gimbalu, stativu ili monopodu. Praktično je nemoguće i jako frustrirajuće mijenjati karticu smještenu pokraj baterije dok je aparat na gimbalu.

EOS R8 nema ugrađenu stabilizaciju slike na senzoru, ali to nije preveliki problem. Canonovi IS objektivi nude odličnu optičku stabilizaciju slike, a u kombinaciji s digitalnom stabilizacijom u fotoaparatu (uz malo smanjenje snimljene slike) ili digitalnom stabilizacijom tijekom post-produkcije rezultati su izvanredni.

S obzirom da R8 dijeli senzor i Digic procesor slike s većim bratom R6, ne čudi što je kvaliteta fotografija i videa praktično na istoj razini kao i kod R6 Mark II. Fotografije su oštre, jasno definirane, s mnoštvom detalja, a i RAW fotografije koje isporučuje Canonov senzor jako su se približile kvaliteti Nikonovih RAW fotografija (koje su po mom mišljenju još predvodnik po pitanju dinamičkog raspona i mogućnosti manipulacije RAW fotografijama). R8 također koristi i najnovije Canonove nadogradnje sustava autofokusa i praćenja subjekata, pa ne čudi što je AF sustav gotovo nepogrješiv – po mom skromnom mišljenju Canon je sigurno bar malo ispred konkurencije.

Ukoliko vas privlače mogućnosti koje nudi izvrsni EOS R6 Mark II, ali jednostavno nemate budžet za hi-end model, EOS R8 bi mogao biti pravi fotoaparat za vas. Canon EOS R8 je spreman za sve – od online kreatora koji žele moćan hibridni ‘stroj’ za fotografije i video, preko foto-entuzijasta koji žele dobar full-frame senzor do studenata koji jednostavno nemaju novca za profesionalni fotoaparat.

Naravno, Canon je s R8 morao napraviti i neke kompromise, među kojima se ističu manja baterija i samo jedna SD kartice (uz to posebno nezgodno smještena pokraj baterije). Usprkos tome, EOS R8 je izvrstan fotoaparat koji nudi jako mnogo za uložene novce – izvrstan senzor i procesor slike, najnovija tehnologija automatskog izoštravanja i praćenja subjekta, odličan dinamički raspon i kvaliteta snimljene slike (i foto i video), izvrsna ISO osjetljivost i brzo okidanje samo su najočitije prednosti ovog izvrsnog fotoaparata. Uz baš primamljivu cijenu!

CIJENA: 1.985 € (samo tijelo aparata, 2.260 € Canon EOS R8 + RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STM)

www.canon.hr


SPECIFIKACIJE
Senzor: 24.2MP full-frame CMOS
Procesor slike: Digic X
Navoj objektiva: Canon RF
Autofokus: Dual Pixel CMOS AF II, 4,897 AF pozicije (4,067 za video)
ISO osjetljivost: 100-102,400 (exp 50-204,800)
Video: 4K do 60p (6K oversampled), 1080p do 180fps, C-Log3, HDR PQ, 4:2:2 10-bit
Tražilo: 0.39 OLED EVF, 2.36 MP, 120fps
Memorija: 1x UHS-II SD
LCD: 3″ okretni LCD osjetljiv na dodir, 1.62 MP
Brzina okidanja: 40fps (elektronički okidač), 6fps (mehanički okidač)
Priključci: USB-C, WiFi (2.4 GHz), Bluetooth (4.2), micro HDMI, mikrofon, slušalice, RS-60E3 terminal, Multifunction Shoe
Dimenzije: 132.5 x 86.1 x 70 mm
Težina: 414 grama (461gram s karticom i baterijom)

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress