Nikon Z 14-24 mm f/2.8

Share

Tražite li širokokutni zum objektiv za nove Nikon Z-mount fotoaparate, jednostavno nema boljeg od Nikon Z 14-24 mm f/2.8 objektiva. Ovaj prekrasan zum je dio ‘svetog trojstva’ zum objektiva (14-24, 24-70, 70-200 mm) s fiksnim otvorom blende f/2.8. Tradicionalno Nikonovi objektivi ovog raspona u pravilu su među najboljim takvim objektivima uopće (bez obzira na brend fotoaparata), a novi 14-24 nije izuzetak. Dapače, čini mi se da u mnogim važnim i manje važnim detaljima nadmašuje prethodnika s F-mount priključkom…

Očekivano, novi Nikon Z 14-24 mm f/2.8 nudi više naprednih, zapravo high-end, mogućnosti. Tu je mehanički prsten za zumiranje i elektronički prsten za izoštravanje, funkcijski prsten kojem možete po želji prilagođavati namjenu, funkcijsko dugme i multi-funkcijski OLED ekrančić. Optički je ovaj objektiv jednostavno besprijekoran, a osim čak tri vrhunska asferična elementa i četiri ED (Extra-low Dispersion) elementa, tu su Nano Crystal i ARNEO premazi te fluorni premaz prednjeg elementa koji odbija vlagu i masnoću i olakšava čišćenje prednjeg stakla objektiva.

Ultraširokokokutni objektivi s velikim otvorom blende obično imaju integrirano sjenilo, koje obično onemogućava jednostavno postavljanje filtra (uz često jako ispupčen prednji element). Nikon je pokušao ovom problemu doskočiti na zanimljiv način – maleno i kratko sjenilo je fiksno, a na njega se mogu zakačiti dva dodatna sjenila, standardno i ‘oversize’ sjenilo koje ima i navoj za filtre promjera 112 mm. Na ‘oversized’ sjenilo se mogu priključiti odgovarajući navojni filtri (neutralni ND, polarizacijski), a Nikon preporučuje samo svoje filtre, koji su stvarno jako skupi.

S obzirom na profesionalnu namjenu i cijenu objektiva, ne čudi što je kvaliteta izrade iznimna – Nikon Z 14-24 mm f/2.8 građen je poput tenka i sigurno može izdržati više godina intenzivnog korištenja po svim mogućim uvjetima. U skladu s tim, i brtvljenje je na najvišoj razini, neovisno o kompaktnim dimenzijama i relativno malenoj težini (u usporedbi s F-mount modelom) objektiva. Nikon 14-24 je najkraći i najlakši objektiv u svojoj klasi, ali svejedno nudi beskompromisnu optičku kvalitetu i kvalitetu izrade.

Zapravo, oštrina je gotovo nevjerojatna za širokokutni objektiv, od centra kadra do samih rubova. I to vrijedi za sve žarišne duljine u rasponu zuma, bez obzira na otvor blende. Bačvasta distorzija je primjetna na 14 mm, a jastučasta distorzija na 24 mm – ali sve to se lako rješava bilo automatskom korekcijom u fotoaparatu ili u softveru na računalu.

Odsjaji su svedeni na minimum, pa s ovim objektivom nije problem snimati prema suncu ili drugom izvoru svjetla, a color fringing je praktično neprimjetan. Među ostalim, zato će ovaj objektiv obožavati ljubitelji astrofotografije – široki kut, veliki otvor blende i odlično korigirana slika, posebno na rubovima kadra, upravo su ono što astrofotografi žele. Elektromagnetski upravljana dijafragma osigurava precizno otvaranje blende za svaki snimak, bez ikakvih kolebanja od snimke do snimke. Brzi i tihi ugrađeni motor za izoštravanje osigurava iznimno brzo i precizno automatsko fokusiranje, pa brzina izoštravanja zapravo isključivo ovisi o sposobnostima fotoaparata.

Nikon Z 14-24 mm f/2.8 je izvanredan objektiv za Z-mount fotoaparate, a ima samo jedan očit nedostatak – prilično visoku cijenu. Ukoliko vam cijena nije problem, ne trebate razmišljati dalje, ovo je gotovo savršen ultraširokokutni objektiv. Za one kojima je budžet problem, a nije im problem petljanje s FTZ adapterom, prihvatljivo rješenje će biti Sigma 14-24, koja nudi izvrsne performanse, ali još ne postoji verzija za Z-mount.

Tekst i fotografije: Goran Vrakela


www.yellowstore.hr > 18.800 kuna


SPECIFIKACIJE
Mount Nikon Z
Full frame Da
Autofokus Da
Stabilizacija slike Ne
Konstrukcija 16 elemenata u 11 grupa
Kut snimanja 114-84 stupnja
Listići dijafragme 9
Minimalni otvor blende f/22
Minimalna udaljenost izoštravanja 0.28 m
Maksimalno uvećanje 0.13x
Navoj filtra 112 mm (na sjenilu)
Dimenzije 89 x 125 mm
Težina 650 g


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress