Nikon Z9

Share

Nikon Z9 je na scenu stupio sa zakašnjenjem u odnosu na glavne konkurente (Sony A1, Canon R3), ali je zato došao u velikom stilu. Srećom, Nikon je vrijeme dobro iskoristio, pa novi flagship fotoaparat maksimalno koristi prednosti mirrorless dizajna, s posebnim naglaskom na Z-mount – sustav s najvećim promjerom prihvata objektiva i najmanjom udaljenošću od objektiva do senzora, u usporedbi s drugim full-frame sustavima.

Nakon što sam čitavih sedam dana imao Nikon Z9 na testu, odgovorno tvrdim da se svim ‘nikonašima’ malo dulje čekanje na top-model fotoaprata u svakom pogledu isplatilo. Specifikacije su, ukupno gledano, uvjerljivo najbolje od svih trenutno dostupnih full-frame fotoaparata, bez obzira na proizvođača i vrstu aparata (DSRL ili mirrorless). Naravno, poneki aparat nudi jednu ili dvije specifikacije koje su nijansu bolje od Z9, ali Nikon Z9 u mnogim stvarima nadmašuje čak i druge izvanredne fotoaparata poput Sonyja A1 i Canona R3. Uz to, Nikon Z9 je osjetno jeftiniji.

Logično, specifikacije su važne, ali još je važnije kako se fotoaparat ponaša tijekom korištenja. U daljnjem tekstu neće biti direktnih usporedbi s najvećim konkurentima, jer ih još nisam testirao (Canon R3 je najavljen za test, dok za Sony A1 nažalost ne znam hoću li ga dobiti na test). Nikon D6 i Canon EOS-1D X Mark III mu nisu prava konkurencija, Z9 je na sasvim novoj razini čak i u usporedbi s top DSLR fotoaparatima. Mogao bih Z9 uspoređivati s fotoaparatima koje sam testirao, poput Canon R5/R6, Sonyja A7 III ili Nikona Z7 II/Z6 II, ali to ne bi bilo u redu – Z9 sve te aparate daleko nadmašuje doslovno u svemu. Zato ne mogu tvrditi da je Nikon Z9 najbolji full-frame fotoaparat na tržištu, ali lako bi mogao biti – tu je neograničeno snimanje 8K videa, maksimalno uzastopno okidanje čak 120 fps, izvanredna oštrina slike i boje, te top-end sustav automatskog izoštravanja. U svakom slučaju, apsolutno sam siguran da je Nikon Z9 najbolji Nikonov fotoaparat ikad proizveden, što nikako nije mala stvar – najbolji Nikonov fotoaparat uvijek je u samom vrhu trenutne ponude.

Ono što ćete prvo primijetiti je potpuni izostanak mehaničkog zatvarača/okidača. Svi mirrorless fotoaparati mogu koristiti elektronički zatvarač, ali Nikon Z9 je prvi full-frame top-model koji se oslanja isključivo na elektronički okidač. Zahvaljujući novom višeslojnom senzoru i novom supersnažnom procesoru, postignute su izvanredne performanse, uz potpuno eliminiran rolling-shutter efekt prilikom snimanja fotografija i videa. Maksimalna brzina uzastopnog okidanja iznosi nevjerojatnih 120 fps, ali uz ograničenje na 11 MP i JPEG – srećom, koristi se kompletna površina senzora i nema neželjenog izrezivanja (cropanja) fotografija. Je li 11 MP dovoljno? Često da, iako je načelno uvijek bolje više, bar kad se radi o megapikselima. Uostalom, još prije 6-7 godina je 12 MP bila vrlo solidna ‘optimalna’ razlučivost, nešto poput 24-30 MP danas.

Naravno, Z9 nije po svim specifikacijama bolji od konkurencije – Sony A1 nudi nešto veću razlučivost (50 MP), a Canon R3 nudi veću maksimalnu brzinu okidanja (1/64000 s). Osim toga, Z9 omogućava snimanje 30 fps u punoj razlučivosti, ali samo JPEG – RAW uzastopno okidanje je zasad ograničeno na ‘samo’ 20 fps. To je definitivno impresivno, ali moram spomenuti kako konkurencija (i A1 i R3) nude 30 fps u RAW-u – moguće je da će neka buduća nadogradnja firmvera omogućiti brže snimanje RAW-a i na Z9, ali nema garancije za to. S druge strane, i Sony i Canon imaju značajna ograničenja prilikom snimanja 8K videa – 30p, uz ograničeno trajanje snimanja. Nikon Z9 omogućava snimanje 8K 60p videa bez ograničenja trajanja snimanja i potpuno bez pregrijavanja (na što je konkurencija bar djelomično osjetljiva). Osim 8K, tu je i izvanredan 4K video pri 120 fps, 24-bitni PCM audio i uz veliki izbor codeca za snimanja – 8 ili 10-bita H.256, 10-bitni Apple Pro Res 4:2:2 ili 12-bitno snimanje ‘u aparatu’ (na karticu, ne treba vanjski snimač!) ProRes RAW HQ (iako će to biti dostupno tek s novom nadogradnjom firmvera).

Elektroničko tražilo nudi snimanje bez ‘zacrnjenja’ (blackout) ekrana, te u kombinaciji s dramatično poboljšanim sustavom automatskog izoštravanja znači da ne biste više nikad trebali propustiti snimiti ključnu fotografiju. Novi AF sustav pokreće Deep Learning AF, koji od početka nudi prepoznavanje čak devet različitih subjekata snimanja: ljudske oči, lica, glavu i gornji dio tijela, životinjske oči, glavu i tijelo, automobile, zrakoplove, vlakove i motore. Pozadinski osvijetljen višeslojni senzor, kod kojeg se elektronički dio nalazi ispod fotoosjetljivog sloja, rezultira superiornim performansama pri slabijem svjetlu, pa ne čudi što je Z9 izvrstan pri visokim ISO osjetljivostima.

Kad govorimo o stilu i ergonomiji, Z9 je očito izrađen po uzoru na Nikon D6 i prethodnike. Da, približno 20% je manjih dimenzija i 10% posto lakši od D6, ima duboki grip na koji su korisnici DSLR aparata navikli, te ima ‘ugrađen’ i grip za vertikalno fotografiranje, u kojeg stane velika baterija (može koristiti i baterije s D6 i prethonih modela). Očekivano, okidač i glavne kontrole su duplicirane, pa su lako dostupne prilikom fotografiranja u uspravnom formatu. 11 glavnih izdvojenih tipki su osvijetljene (iako se to može isključiti u izborniku), a tipke za i-menu i ISO su lako dostupne i prilikom snimanja u uspravnom formatu. Stražnji LCD nije potpuno okretan, ali predstavlja napredak u odnosu na Z6/Z7, jer ga je moguće izvući i zakrenuti i po horizontalnoj i po vertikalnoj osi. Ekran osjetljiv na dodir je vrlo svijetao i jasan, ali umjerene razlučivosti od približno 2 MP. Elektroničko tražilo je najsvjetlije na svijetu, a razlučivost mu je također umjerena – 3.69 MP. Zahvaljujući otpornom kavezu od magnezijeve legure oko kojeg je sagrađen Nikon Z9, ovo je jedan od najbolje zabrtvljenih fotoaparata na svijetu koji bez problema može izdržati praktično sve vremenske uvjete. Nikon tvrdi da je Z9 otporniji čak i od već legendarnog D6 (koji je građen poput malenog tenka!).

Izostanak mehaničkog zatvarača/okidača znači manje pokretnih dijelova koji se mogu pokvariti, a tu je i zgodan maleni zastor koji štiti senzor prilikom izmjene objektiva (i ova opcija se može isključiti u izborniku). Tu je i par CFexpress Type B (ili XQD) utora za kartice, te priključak za Ethernet (za brzi prijenos fotografija na FTP server) i priključak na 5G pametni telefon putem USB-C sučelja.

Fotografiranje i snimanje s Nikonom Z9 je izvrsno iskustvo. Srećom, više od tjedan dana nakon što sam Z9 vratio s testa, nisam imao komercijalno fotkanje – bilo bi doista bolno dan-dva nakon Z9 vratiti se na moje DLSR-ove i Z-ove. Znam da se nekima neće svidjeti velike dimenzije i težina – to je gotovo u suprotnosti s mirrorless filozofijom smanjivanja dimenzija i težine, gotovo pod svaku cijenu. Ja ipak spadam među one fotografe koji jednostavno ne vole jako malene fotoaparate. Ergonomija mi je jako važna, jer često fotkam po 6 i više sati uz minimalne pauze. I puno su mi veći problem premalene dimenzije i premaleni grip fotoaparata, nego malo veća težina – zato, Nikon Z9 je fotoaparat apsolutno po mojoj mjeri!

Kvaliteta fotografija, brzina pokretanja fotoaparata, izniman autofokus, trenutno prebacivanje sa snimanja fotografija na video, praktično neograničeno uzastopno okidanje – Nikon Z9 je po svemu ovome apsolutno u vrhu ponude fotoaparata, bez obzira na brend. Nova High efficiency kompresija (RAW i JPEG formata) je pravo otkriće – novi algoritmi kompresije omogućavaju vidljivo manje fajlove uz zadržanu kvalitetu slike, bez vidljivih promjena.

Novi Nikon Z9 je najkompletniji fotoaparat/kamera kojeg sam ikad imao prilike koristiti. Izvanredna kvaliteta fotografija od 45.7 MP i fenomenalan 8K 30p video bez ograničenja trajanja snimanja (o čemu konkurencija zasad još sanja) su u samom vrhu današnje hi-tech ponude. Premda se po internetu i dalje mogu vidjeti tvrdnje kako je AF sustav Canona i Sonyja bolji od Nikonovog, o tome doista ne treba razmišljati. Čak i ako je to istina pa Canon R3 i Sony A1 nude nijansu bolji fokus, nema veze – Nikon Z9 nudi nevjerojatno dobar AF sustav koji daleko nadmašuje sve ostale fotoaparate na tržištu, to garantiram. Po mom mišljenju, Nikon Z9 je najbolji hibridni (za fotografije i video) fotoaparat kojeg možete kupiti, a Nikon je još jednom uspješno isporučio upravo ono što fotografi i videografi žele. Iako mu cijena nije visoka s obzirom na to što nudi, iskreno sam nesretan što ga trenutno ne mogu kupiti…
Test i fotografije: Goran Vrakela


www.yellowstore.hr > 46.499 kuna


SPECIFIKACIJE
Senzor: 45.7MP višeslojni senzor s pozadinskim osvjetljenjem
Procesor: Expeed 7
AF točke: 493 hybrid phase/contrast detect AF točaka
ISO raspon: 64 do 25,600 (prošireno od 32 do 102,400)
Stabilizacija: 5-osi, 5.5 EV (do 6 EV s nekim objektivima)
Max. brzina okidanja: 1/32,000 s
Video: 8K do 60p (firmware tijekom 2022.), 4K do 120p • 8 ili 10-bit H.265, 10-bit Apple ProRes 4:2:2 HQ (firmware), 12-bit ProRes RAW HQ snimanje na karticu (firmware)
Tražilo: Super-bright OLED, 3.69 MP, 100% pokrivenost
Memorijske kartice: 2x CFexpress Type B
LCD: 3-inčni bi-directional tilting touchscreen, 2.04 MP
Uzastopno okidanje: 20fps RAW, 30fps hi-res JPEG, 120fps lo-res JPEG
Spajanje: Wi-Fi, Bluetooth, Ethernet, USB-C, headphone jack, mic jack
Dimenzije: 149 x 149.5 x 90.5 mm
Težina: 1.340 grama  s baterijom i memorijskom karticom (1.160 grama samo tijelo)


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress