GODOX LF308D

Share

Godox LF308D je zgodno kontinuirano LED rasvjetno tijelo koje će se svidjeti mnogim videografima, ali i fotografima. Prilikom raspakiravanja prvo se primijete kompaktne dimenzije, a nakon toga i pričvršćene klapne. Relativno malene dimenzije su istovremeno i plus i minus – ovo LED svjetlo je dovoljno maleno kako biste ga svuda mogli nositi sa sobom, a nudi i solidnu rasvjetnu površinu, dimenzija približno A5 formata papira.

Pričvršćene klapne su dobrodošao dodatak, iako bih volio da se mogu skinuti – tijekom testa nisam pronašao način za skidanje klapni bez njihovog oštećivanja. OK, klapne imaju dvostruku ulogu – u prvom redu služe za usmjeravanje i ograničavanje snopa svjetla, a ukoliko ih dovoljno raširite (negdje oko 150-160 stupnjeva, kad ima dovoljno refleksije svjetla s LED dioda) prividno će povećati površinu rasvjetnog tijela i osigurati nešto mekše svjetlo. S obzirom da se radi o relativno malenom svjetlu, ne čudi što je Godox u paket uključio i set plastičnih difuziora, čija je funkcija omekšavanje (raspršivanje) svjetlosnog snopa i/ili bojanje svjetla. Plastični difuzor bijele boje ima minimalan učinak na omekšavanje svjetla, ali ne oduzima puno snage i definitivno olakšava gledanje u smjeru ili pokraj svjetla – što je posebno važno prilikom snimanja, primjerice, video intervjua s uključenom rasvjetom. S druge strane, plastični difuzori u boji su odlično rješenje i svakako pridonose mogućnostima korištenja. Ono što mi odmah pada na pamet je ambijentalna ili pozadinska rasvjeta u boji – za razliku od drugih rješenja (poput Godox CL10, kojeg sam testirao prošle godine), Godox LF308D može služiti i kao glavno foto/video svjetlo, ali i kao pomoćno rasvjetno tijelo u boji.

Po pitanju kvalitete izrade, nemam bitnih zamjerki. Panel s 308 LED dioda (raspoređene u polju 22 x 14 dioda) svijetli savršeno ujednačeno i zapravo nudi vrlo snažno svjetlo za ovako malen uređaj. Dobrodošao bonus je mogućnost okidanja poput bljeskalice, te daljinskog okidanja putem bežičnog okidača (dodatno se plaća) ili aplikacije za mobilne uređaje. Aplikaciju nisam isprobao jer doista ne vidim smisla u korištenju takve aplikacije (ne tvrdim da sam u pravu, naravno), a i recenzije u AppStore su očajno loše, pa me niti to nije ponukalo na promjenu mišljenja.

Kad govorimo o Godox LF308D kao kontinuiranom svjetlu, nema se mnogo toga za reći – relativno kompaktne dimenzije i solidna snaga isporučenog svjetla (oko 600 Lumena na udaljenosti od 1 m) čine ga zgodnim dodatkom u svakoj prilici. U paketu dolazi i maleni stalak (LF308D se još može priključiti direktno na kameru/fotoaparat ili na veliki stalak za rasvjetu), te strujni adapter. Osim na struju, koristi i Sonyjeve L-baterije (poput NP-F970), ali morate i zasebno kupiti. Klapne su vrlo korisne prilikom snimanja intervjua, portreta ili bilo kakvih drugih kadrova u kojima želite kontrolirano i strogo usmjereno svjetlo. Ako vam ne trebaju, jednostavno ih potpuno raširite. A kad ih sklopite, potpuno prekrivaju površinu LED panela i dodatno ga štite tijekom transporta.

Ipak, ovo je svjetlo zanimljivije kao LED-flash rasvjeta – kratkotrajni bljesak isporučuje nešto više svjetla nego pri kontinuiranom radu, ali to nikako nije glavni razlog za korištenje LED rasvjete kao bljeskalice. Kontinuirano svjetlo ima jednu vrlo nezgodnu osobinu, bar kad se radi o fotografiranju ljudi – kontinuirano svijetli istom snagom. To nije preveliki problem dok trebate samo malo svjetla na licu, ali ako trebate veću snagu svjetla postaje problem. Ljudima je teško držati otvorene oči i gledati u pravcu snažnog izvora svjetla (pokušajte gledati prema suncu bez sunčanih naočala – sigurno ćete žmiriti ili čak potpuno zatvoriti oči). Ukoliko nekim slučajem vaš model i uspije zadržati otvorene oči, bez žmirenja, dogodit će se druga neželjena posljedica – zjenice će se smanjiti, a to nije ono što želimo na portretima (uvijek postoje iznimke, ali na velikoj većini portreta modeli imaju solidno raširene zjenice, jer oči s velikim zjenicama privlače pažnju gledatelja i brže se stvara emocionalna povezanost između gledatelja i portreta). Dakle, LED rasvjeta s mogućnošću bljeskanja je ono što je većini fotografa bitno zanimljivije od obične LED rasvjete, i po tome ovaj Godox zaslužuje veliki plus.

Naravno, LED bljeskalice se po brzini bljeska ne mogu mjeriti sa studijskom rasvjetom, obično se trajanje bljeska kreće oko 1/200 s – to je dobro za portrete, mrtvu prirodu, stilizirane kadrove s nepomičnim objektima i subjektima i slično. S druge strane, potpuno je neupotrebljivo za snimanje brze akcije i zaustavljanje pokreta – ali to ne možemo smatrati minusom, jer konstrukcija LED panela zasad ne omogućava veće brzine bljeskanja.

Godox LF308D je vrlo solidno LED kontinuirano svjetlo / bljeskalica, očekivanih karakteristika i vrlo pristupačne cijene. Nekoliko zanimljivih dodataka (difuzori u boji, klapne, mogućnost rada na baterije) čine ga zanimljivim izborom širokom krugu fotografa i videografa.

Test i fotografije: Goran Vrakela


www.prizma-foto.hr > 988 kuna


SPECIFIKACIJE
Temperatura boje: 5.600 K +/-300 K (dnevno svjetlo)
Snaga svjetla: 688 Lumena na udaljenosti od 1 m
Prigušenje svjetla: Da, od 0 do 100%
Broj LED dioda: 308
Dodaci: klapne, difuzori (bijeli i u boji)
Napajanje: AC adapter (u paketu), 1x Sony L-baterija (NP-F970, kupuje se zasebno)
Kontrola okidanja: Godox bežični okidač (kupuje se zasebno), Bluetooth aplikacija
Dimenzije: 185 x 180 x 40 mm (bez baterije)
Težina: 500 grama


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress