Canon EOS R50

Share

Maleni Canon EOS R50 je jako zanimljiv fotoaparat, a na neki način predstavlja prelazak popularnog modela M50 na novi RF-S navoj. Pri tome Canon nije stao samo na novom navoju, u EOS R50 su uključena i neka značajna poboljšanja…

Već je neko vrijeme neizvjesno što će Canon napraviti sa svojom M serijom fotoaparata – premda Canon tvrdi da će se M50 i dalje prodavati i da će podržavati M-sustav, to dugoročno vjerojatno nije održivo. Zato ne čudi što je novi R50 na neki način prelazak M50 na novi RF-S navoj. Prilično je očito da je Canon EOS R50 zapravo zamjena na Canon EOS M50 Mark II (iz 2020. godine), a maleni R50 prethodnika nadmašuje doslovno u svakom pogledu.

Zahvaljujući kompaktnim dimenzijama, izvrsnim all-round sposobnostima i povoljnoj cijeni EOS R50 je izvrsni putni fotoaparat ili aparat za amatere koji žele jednostavno sučelje i mnoštvo funkcija. Prelazak na RF navoj kojeg koriste EOS R fotoaparati poput EOS R5 ili EOS RP (umjesto EF-M navoja koji ograničava M seriju fotoaparata) pruža novo R50 mogućnost korištenja širokog spektra novih i izvanrednih objektiva R serije. Ipak, morate biti svjesni ograničenja koje nameće ovako maleni fotoaparat kad se koristi s velikim objektivima dizajniranim za velika profesionalna tijela. Ali R50 je u prvom redu putni fotić ili početni fotić za ulazak u svijet Canonovih R fotoaparata, pa to i nije veliki problem.

Canon EOS R50 koristi 24.2 MP APS-C senzor kojeg dobro poznajemo iz modela R10. Može snimati do 15 fps uz elektronički zatvarača, što je još do prije par godina bilo nezamislivo za fotoaparat ovih dimenzija i cijene. R50 ima Canon RF navoj, pa je jasno da ne može koristiti objektive s M navojem za EOS M aparate – dakle, ukoliko želite nadogradnju sa M50 na R50, računajte i na kupnju novih objektiva.

Canonov APS-C senzor nudi faktor uvećanja (crop faktor) od 1.6x, za razliku od standardnih 1.5x kod ostalih proizvođača, što znači da i žarišnu duljinu prikazanu na objektivu treba pomnožiti s 1.6 kako biste dobili ‘stvarnu’ žarišnu duljinu koju vidite kroz tražilo R50.

Video snimke možete snimati u 4K 30p (6K oversampled) ili FullHD (1080p) razlučivosti do 120 fps. R50 koristi čitavu površinu senzora, pa nema dodatnog faktora uvećanja (crop), kao na M50 liniji fotoaparata. Također, R50 nema ugrađenu stabilizaciju slike u tijelo, ali Canonov sustav digitalne stabilizacije radi odlično, a možete koristiti i optičku stabilizaciju koju nude mnogi Canon RF objektivi.

Canon EOS R50 koristi Canonov nevjerojatno dobar sustav automatskog izoštravanja, Dual Pixel AF, premda malo ‘osakaćen’ u odnosu na najnovije Canon R aparate (poput R6 Mark II i R8) – nema najnoviju tehnologiju prepoznavanja i praćenja subjekta, ali i bez toga radi odlično (zapravo, bolje od većine konkurenata). Naravno, tu je prepoznavanje oka i lica subjekta, ali bez automatic eye funkcije koja automatski prebacuje fokus na oko koje je bliže fotoaparatu tijekom snimanja videa. Ako želite promijeniti oko na koje aparat izoštrava, morate mu ručno pomoći…

Na raspolaganju su uobičajeni priključci – micro HDMI, audio izlaz i USB priključak. Tu su i mogućnosti bežičnog spajanja: Wi-Fi, Bluetooth 4.2, UVC, image.canon i Multifunction Shoe. S obzirom da je namijenjen i mlađoj publici, ne čudi mnoštvo opcija namijenjenih content-creatorima – poput izbora načina snimanja za društvene mreže, u vertikalnom modu snimanja, pa se snimljeni video odmah može prebaciti na mobilne aplikacije poput TikToka.

Ukoliko tek ulazite u svijet fotografija i videa, svidjet će vam se kreativna opcija Scene Intellitent Auto. Creative bracketing je zanimljiva funkcija, pri čemu aparat snima nekoliko uzastopnih kadrova i na svaki primjenjuje drugi kreativni filter kako biste lako mogli odabrati željeni efekt. Tu je i panoramski način rada, koji automatski spaja nekoliko fotografija u jednu panoramsku fotografiju, baš kao što to rade mobiteli.

Ako ste mislili da Canon me može dodatno smanjiti R10, promislite ponovo. I pogledajte R50, koji je doista minijaturna verzija modela R10. Nekoliko tipke koji ima R10 su, logično, ispale iz igre i nema ih na R50, pa gledajući stražnju stranu R50 prilično podsjeća na M50 (bez joysticka, naravno). Na gornjoj strani je smješten samo jedan kontrolni kotačić, jedan kotačić za izbor načina rada, ISO tipka i tipka za snimanje videa. Potpuno okretni LCD ekran će značajno olakšati vlogging i snimanje iz neobičnih kutova.

Gledajući snimljene fotografije i video, teško je bilo što važno zamjeriti malenom Canonu EOS R50. Dodajte tome i iznimno dobro korisničko iskustvo (s R50 je iznimno lako snimiti što god vam padne na pamet, neovisno o vašoj razini znanja o fotografiji i videu), i jasno je da Canon ima snažnog asa u rukama. Naravno, osim automatskih i poluautomatskih postavki koje se sviđaju početnicima, možete odabrati i potpuno manualne postavke. Ali zbog minijaturnih dimenzija, R50 je teško koristiti u manualnom modu.

Sustav autofokusa je jednostavno impresivan za ovako maleni i jeftini fotoaparat, a korištenje Dual Pixel AF II sustava u svim fotoaparatima R serije je čisti zgoditak za Canon. Jasno je da R50 nije na razini s, recimo R8, ali je doslovno kilometrima ispred M50, koji uopće nema Dual Pixel AF (pahase-detect) i koristi samo sporiji (iako vrlo precizan) contrast-detection sustav autofokusa.

Što reći za kraj? R50 sigurno neće posebno oduševiti profesionalne fotografe i videografe, ali hoće publiku kojoj je namijenjen – mlađu publiku, početnike i content-creatore svih vrsta. Maleni fotoaparat je iznimno jednostavan za korištenje, doslovno ga možete nositi sa sobom u džepu, a rezultati (foto i video) su impresivni. Ako tražite maleni putni aparat ili želite povoljan ulazak u svijet Canon R fotoaparata, R50 je pravi izbor.


PREDNOSTI:

> najmanji i najlakši EOS R fotoaparat

> jednostavno korištenje uz Guided UI

> opcije prilagođene društvenim mrežama & vloggingu

NEDOSTACI:

> nema najnovije opcije praćenja subjekta

> samo jedan kontrolni kotačić

> premalen za većinu RF objektiva


CIJENA: 912 € (1.049 € za EOS R50 + RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM)
www.canon.hr


SPECIFIKACIJESenzor: 24.2MP APS-C (1.6x crop)
Procesor: Digic X
Navoj: Canon RF, RF-S
Autofokus: Dual Pixel CMOS Autofocus II s 4,503 AF pozicije (3,713 za video)
ISO raspon: 100-32,000 (exp to 51,200)
Video: 1080p do 120p, 4K do 30p (uncropped)
Tražilo: 0.39 OLED EVF, 2.36 MP
Memorija: 1x UHS-I SD
LCD: 2.95″ potpuno okretni LCD osjetljiv na dodir, 1.62 MP
Uzastopno okidanje: 15fps electronic shutter, 12fps mechanical
Priključci: WiFi, Bluetooth (4.2), UVC, canon.connect, Multifunction Shoe, micro HDMI, USB-C, mikrofon
Dimenzije: 116.3 x 85.5 x 68.8 mm
Težina: 328 grama (375 grama s karticom i baterijom)

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress