Nikon Z 40 mm f/2

Share

Novi Nikon Z 40 mm f/2 objektiv će mnogima biti zanimljiv – radi se o prilično jeftinom, ali odličnom prime objektivu za svakodnevnu upotrebu. Zahvaljujući malenim dimenzijama (gotovo pancake dimenzijama) bez problema ćete ga uvijek nositi sa sobom…

Jedna od većih zamjerki Nikonovoj Z seriji fotoaparata je nepotpuna paleta objektiva (premda je situacija sve bolja, a tu je i vrlo dobar FTZ adapter za Nikon F objektive), za prime objektive 35 i 50 mm to sigurno nije slučaj – na raspolaganju su 35 mm f/1.8, 50 mm f/1.8 i nevjerojatni 50 mm f/1.2, te makro objektiv 50 mm f/2.8. Kako se tu uklapa novi 40 mm f/2 objektiv? Zapravo vrlo dobro – žarišna duljina je između širokokutnog 35 mm i ‘normalnog’ 50 mm objektiva, gotovo je idealna za svakodnevno snimanje full-frame aparatom, uz istovremeno zadržavanje još uvijek prirodne perspektive sa 60 mm na DX fotoaparatima (Z50 i Z fc). Novi Z 40 mm f/2 je osvježavajuće kompaktan, lagan i cijenom pristupačan objektiv, jer teži samo 170 grama i dvostruko je jeftiniji od Z 50 mm f/1.8 S objektiva.

Nikon Z5 i Nikkor Z 40 mm f/2

Optički dizajn je prilično jednostavan, uz samo 6 optičkih elemenata raspoređenih u 4 grupe. To je, primjerice, upola manje optičkih elemenata od Z 50 mm f/1.8 S – Z 40 mm nema ED element niti Nano Crystal premaz, već se pouzdaje u Nikonov jednostavniji sustav Super Integrated Coating za smanjenje pojave ‘duhova’ i odbljesaka. Z 40 mm ne spada među ‘profesionalne’ objektive S-serije, pa zapravo niti ne čudi nešto jednostavnija konstrukcija i dizajn. Na samom objektivu nema nikakvih prekidača, a jedini pokretni dio je prsten za ručno izoštravanje, kojem po želji u izborniku aparata možete postaviti drugu funkciju (promjenu otvora blende ili kompenzaciju ekspozicije, na primjer). Autofoksu pokreće brz i praktično bešuman motor koji osigurava brzo i precizno izoštravanje, podjednako za fotografije i za video s glatkim prijelazima fokusa.

Kompaktne dimenzija i malena težina velike su prednosti ovog objektiva

S obzirom na povoljnu cijenu i jednostavnu konstrukciju objektiva, novi Z 40 mm f/2 zapravo ostavlja jako dobar dojam u ruci. Kvaliteta izrade je odlična i uključuje višestruko brtvljenje protiv vremenskih nepogoda, od pijeska i soli do snijega i leda. Prsten za izoštravanje se glatko okreće i pruža dovoljan otpor kako biste u svakom trenutku bili točno sigurni što radite. Nema ugrađene optičke stabilizacije, ali to neće biti problem na full-frame Z aparatima koji imaju stabilizaciju slike na senzoru. Kod DX aparata (Z50, Z fc) bi to mogao biti problem, posebno kod snimanja videa, jer oni nemaju stabilizaciju slike na senzoru.

Snimanje s ovim objektivom je neočekivano pozitivno iskustvo, a rezultat je zapravo impresivan. Već sam navikao na izvrsnu oštrinu kod svih Nikon Z objektiva (bez obzira jesu li S-serije ili ne), pa ne čudi što i Nikon Z 40 mm f/2 nastavlja tradiciju. Čak i pri široko otvorenoj blendi, slika je vrlo oštra i detaljna, a zahvaljujući dijafragmi s 9 listića bokeh je vrlo ugodan za gledanje i privlačan. Autofokus je očekivano brz i precizan, a zahvaljujući automatskim korekcijama u fotoaparatu niti distorzije niti vinjetiranje ne predstavljaju nikakav problem.

Izvrsna oštrina i bokeh, bez vidljivih distorzija i vinjetiranja, pri široko otvorenoj blendi, f/2

Nikon Z 40 mm f/2 je za mene pravo osvježenje među novim mirrorless objektivima, u prvom redu radi malenih dimenzija. Performanse su očekivano odlične, ali malene dimenzije ponovo u fokus stavljaju jednu od prvih prednosti mirrorless sustava – dimenzije i težinu. I premda nisam pobornik minijaturizacije pod svaku cijenu, jer sam siguran da mi premalen fotoaparat ergonomski nikako ne odgovara (Nikon full-frame aparati su u velikoj mjeri u skladu s mojim očekivanjima), apsolutno podržavam maksimalno smanjenje težine. Koliko god objektivi poput 50 mm f/1.2 bili privlačni, osobno uvijek biram manje i lakše verzije f/1.8, recimo. Zato mi se čini kako je Nikon Z 40 mm f/2 izvanredan kompromis koji će se svidjeti mnogim fotografima. Da, kvaliteta izrade nije na razini Nikonove S-serije objektiva, ali nikako nije loša, dapače – siguran sam da i ovaj mali objektiv može podnijeti ozbiljno ‘mučenje’ na putovanjima tijekom više godina. S jedne strane vrlo solidna izrada, vrlo kompaktne dimenzije i malena težina, a s druge strane izvrsna oštrina, veliki otvor blende i vrlo povoljna cijena. Ne znam za vas, ali ovaj će objektiv u kratkom roku pronaći mjesto u mojoj torbi – jako dobro će mi doći i na putovanjima i na plaćenim poslovima, podjednako za fotografiju i video…

Test: Goran Vrakela
Fotografije: Nikon Press, Goran Vrakela


2.090 kuna > www.yellowstore.hr


SPECIFIKACIJE
Mount: Nikon Z
Konstrukcija: 6 elemenata u 4 grupe
Kut gledanja: 57 stupnjeva
Broj listića dijafragme: 9
Maksimalni otvor blende: f/2
Minimalni otvor blende: f/16
Minimalna udaljenost izoštravanja: 0.29 m
Maksimalno uvećanje: 0.17x
Navoj filtra: 52mm
Dimenzije: 70×46 mm
Težina: 170 grama

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress