Nikon Z 28-75mm f/2.8

Share

Novi Nikonovi Z objektivi, pogotovo S-line objektivi, su već nadaleko poznati po svojim izvanrednim optičkim svojstvima, ali i relativno visokoj cijeni. Srećom, sve je više odličnih Z objektiva (ne S-line) pristupačne cijene – Nikon Z 28-75mm f/2.8 je upravo takav objektiv i jednostavno me oduševio…

Realno, radi se o izvanrednoj ponudi – premda službeno nije riječ o objektivu iz ‘svetog trojstva’ (14-24, 24-70 i 70-200 mm), ako vam ne smeta par milimetara razlike novi 28-75 f/2.8 je izvrsna zamjena za S-line objektiv 24-70 f/2.8, te pogotovo za 24-70 f4. Konstantni veliki otvor blende i kvalitetno brtvljenje koji sprječava ulazak vode i prašine u objektiv veliki su plus. Uz sve to, upravo je u tijeku Nikonova ljetna akcija, u kojoj ovaj objektiv možete dobiti za manje od 7 tisuća kuna!

Nikon Z 28-75mm f/2.8 sam testirao u paru s Nikonom Z7 II. Premda bi donekle logično bilo gledati na ovaj objektiv kao na budget verziju prekrasnog Z 24-70 mm f/2.8 objektiva, to zapravo nije u redu. Osim dvostruke razlike u cijeni, ključna karakteristika novog objektiva je pomalo neobičan raspon zuma od 28 do 75 mm. Konstantni otvor blende f/2.8 karakteristika je ‘profesionalnih’ objektiva, i znači da je 28-75 mm f/2.8 odlična opcija ukoliko često snimate pri slabijem svjetlu.

Nakon tjedan dana intenzivnog snimanja s ovim objektivom, jednostavno sam oduševljen. Radi se o prekrasnom objektivu koji (bar meni) nudi više prednosti pred većim i skupljim S-line objektivom. Lakši je i manjih dimenzija, pa je odlično balansiran i s manjim fotoaparatima poput Z5, Z6 II i Z7 II. Za DX (Z50, Zf c) fotoaparate nije dobar izbor, jer je osim crop faktora 1.5 problem i izostanak optičke stabilizacije slike. Premda je uglavnom plastičan, ostavlja odličan dojam u ruci i ulijeva povjerenje, a prsten za zumiranje se okreće savršeno glatko i precizno. Istovremeno, ukoliko ga nosite obješenog preko ramena neće se izvući cijev zuma (što je, recimo, glavna boljka mog FX 24-120 f4 objektiva za D750). Videografima će se svidjeti minimalan i dobro kontroliran focus-breathing, te praktično nečujan motor za izoštravanje – drugim riječima, ovo je objektiv koji je podjednako dobar za fotografije i video.

Premda nije riječ o S-line objektivu, optičke performanse su mu jako dobre. Tu posebno mislim na centralni dio kadra, odnosno zamišljeni krug oko centra koji pokriva cca 60% kadra. U tom dijelu kadra ne vidim bitne razlike između 28-75 i 24-70 S-Line objektiva – oštrina je savršena, distorzije minimalne i praktično neprimjetne, bez color-fringinga (pojave prelijevanja boja preko rubova objekta). Autofokus je iznimno brz i precizan, i bez problema prati subjekte u kadru, čak i kad je riječ o pticama i životinjama. Bokeh je također u skladu s očekivanjima – vrlo mekan i ugodan za gledanje, iako se ne može mjeriti s f/1.8 objektivima. Ipak, pogledamo li detaljno sliku po rubovima kadra, vidi se da ovo nije S-Line objektiv. S-Line 24-70 f/2.8 objektiv nudi savršenu oštrinu od ruba do ruba slike, bez vidljivih distorzija i bilo kakvih optičkih problema. 28-75 f/2.8 je po rubovima bitno lošiji – nedostaje oštrine i definicije, a pri 28 mm je primjetna i lagana bačvasta distorzija. Od 50 mm nadalje distorzije praktički nema, ali oštrina po rubovima je i dalje slabija. Želite li oštre rubove fotografije, morat ćete zatvoriti blendu na f/5.6 ili f/8, ovisno o žarišnoj duljini pri kojoj snimate. Osim toga, 28-75 mm f/2.8 nema pokazivač udaljenosti niti dodatne funkcijske tipke, za razliku od S-Line objektiva. Ipak, najveći nedostatak je to što nema optičku stabilizaciju slike. Srećom, svi full-frame Z aparati imaju stabilizaciju slike na senzoru, koja uglavnom uspješno rješava nedostatak optičke stabilizacije u objektivu.

Nikon Z 28-75mm f/2.8 je izvanredan objektiv, kojeg bih za svoje novce uvijek odabrao prije skupljeg (ali i boljeg!) Nikona Z 24-70 f/2.8 S. Ne tvrdim da je to za sve dobar izbor, S-Line objektivi su doista posebni i vrijede svake uložene kune, ali mene je Z 28-75 osvojio. U manjem i lakšem paketu dobivate izvanrednu oštrinu usporedivu s S-Line objektivom (bar u centralnom dijelu kadra), odlično brtvljenje, kvalitetnu izradu i preciznu kontrolu. Ukoliko vam ne smeta nešto uži širokokutnu kraj zuma (28 umjestno 24 mm), novi Z 28-75 mm f/2.8 je objektiv koji bi mogao biti odlično rješenje. O uštedi novca neću niti govoriti…

Goran Vrakela


Cijena: 7.999 kuna


SPECIFIKACIJE
Mount: Nikon Z
Full-frame: Da
Konstrukcija: 15 elemenata u 12 grupa
Kut snimanja: 75-32.2 stupnjeva
Listići dijafragme: 9 zaobljenih listića, elektromagnetska dijafragma
Autofokus: Da
Stabilizacija slike: Ne
Brtvljenje: Da
Minimalni otvor blende: f/22
Minimalna udaljenost izoštravanja: 0.19 m (pri 28 mm), 0.39m (pri 75 mm)
Maksimalno uvećanje: 0.34x
Navoj filtra: 67mm
Dimenzije: 75 x 120.5mm
Težina: 565 g

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress