Izolacija je vrijeme za napredak!

Imam nedvosmislenu poruku za sve – ako ste profesionalni fotograf/videograf, UOPĆE NEMATE IZBORA, jednostavno morate dobro iskoristiti ovo vrijeme!

Share

Svi smo se našli u nebranom grožđu – radi pandemije korona virusa gotovo čitav svijet je stao, svi smo doslovno ‘zaključani’ na jednom mjestu. Čovjek je društveno biće i zato mogu razumjeti (iako ih nikako ne podržavam!) ponašanje pojedinaca koji se ne pridržavaju pravila izolacije. Svima će nam iz dana u dan sve teže padati izolacija, i jedino se možemo nadati da neće potrajati predugo.

www.digitalfoto.com.hr - Fuji X-H1

Većina fotografa/videografa koje poznajem su ili vlasnici one-man bussines tvrtki ili slobodni umjetnici ili im je fotografija drugi (dodatni) posao. U sva tri slučaja, fotografski posao će radi ove izolacije pretrpjeti značajne gubitke. Ali to ne znači da trebamo leći na kauč i očajavati.

Iz osobnog iskustva – imam dovoljno godina i pamtim već nekoliko kriza, bio sam već nekoliko puta i na rubu bankrota – znam koliko se teško pokrenuti kad stvari ne idu kako treba i kako planiraš. Ali, jednako tako znam i da se čovjek može motivirati i pokrenuti. Ovo je prilika da svatko od nas postane bolji fotograf/videograf, a oni koji je propuste kasnije će sigurno trpjeti posljedice.

I inače sam veliki zagovornik cjeloživotnog učenja i napredovanja u poslu i bez obzira koliko bilo tko od nas bio dobar fotograf i vladao tehnikama fotografiranja, obradom fotografija i slično, prostora za napredak ima još mnogo. A sad, baš sad, je iznimno važno napredovati.

Prije i poslije!

Zašto? Zašto sam zapeo za to, zašto ne pustim ljude da leže i čekaju da sve ovo prođe? OK, nema problema, nikoga ni na što ne tjeram. Ali siguran sam da postoji još jedan dio fotografa i videografa koji razmišljaju kao ja i iskoristit će vrijeme u izolaciji za poboljšanje svojih tehnika, učenje nečeg novog ili preispitivanje i popravljanje radnog procesa (hrvatski – workflowa).

Ja ću, recimo, konačno sjesti i par dana montirati nekoliko kratkih (obiteljskih) videa u DaVinci Resolve. Instalirao sam ga, skinuo pdf priručnik i krećem. Možda odustanem od njega i vratim se Premieru, ali ne bez borbe i dok ne savladam bar osnove. Nakon toga ću poraditi na svojim tehnikama video-snimanja – jer svakodnevno vidim da imam sve više upita za snimanje i montiranje videa. Granica između fotografa i videografa nikad nije bila tanja, i praktički je nestala. Ti si profi fotograf? Super, baš trebam dobar video za svoju firmu… Zvuči poznato?

Naravno, neću zaboraviti niti fotografiju, jer mi je to ipak glavni posao. Iako sam tata-mata u Lightroomu, uvijek može bolje. U Photoshopu sam dobar, ali ni približno toliko, već dugo nekoliko novih stvari želim naučiti. Fotkanje? Upravo slažem mini-studio u kući (3 bljeskalice i mnoštvo sitnica), svašta ću isprobati što već dugo želim, ali jednostavno ne stižem.

Ne, radeći na svojim tehnikama i napredujući u kvaliteti snimanja i obrade nećete odmah zaraditi novce. Niti ćete izbjeći financijske poteškoće (nadam se da neće biti nepremostive) koje nas sve čekaju, u većoj ili manjoj mjeri. I nećete odmah, kad se stanje normalizira, kapitalizirati naučeno. Treba vremena. Ali vidjet ćemo za godinu ili dvije – ako sad krenete naprijed imat ćete sve više posla. Ako ostanete na mjestu prestići će vas likovi poput mene, ili neki sasvim novi klinci koji su ‘u doba korone’ tek počeli čačkati po fotićima, ali na sasvim drugačiji način od nas ‘staraca’. Ja to ne želim, planiram u ovom biznisu ostati do penzije (ako je ikad bude). I zato ću raditi svaki dan kao da se ništa ne događa, bez obzira na sve. A to i svima vama preporučujem.

Vidim na fejsu po foto-grupama hrpa kolegica i kolega nešto kao žele napraviti, ali baš im se i ne da, lakše je ležati i čekati da sve ovo prođe. Imam nedvosmislenu poruku za sve – ako ste profesionalni fotograf/videograf (dakle, bar dio prihoda svaki mjesec zaradite do fotografije i videa), UOPĆE NEMATE IZBORA, jednostavno morate dobro iskoristiti ovo vrijeme! Recept je jednostavan – prvo identificirajte svoje slabosti i slabosti svog foto i/ili video posla. Nakon toga odredite koliko vam koja slabost smeta, bilo osobno bilo vašem poslu, i napravite listu. Krenite rješavati redom, jedno po jedno, pa dokle stignete. Svega tu može biti – od tehnika snimanja, obrade fotki/videa, popravljanja radnog procesa, osvježavanja weba, fejsa i instagrama, izrade templejta za slanje potencijalnim klijentima i što god drugo vam padne na pamet. Ali, obavezno se morate prihvatiti posla – jer jednom kad ovo prođe, sve snage ćemo usmjeriti na dobivanje poslova, snimanje, obradu itd. Vremena i volje za napredak više neće biti. Ne zaboravite, fotografija i video su neprestani procesi učenja. I nema napretka preko noći – samo ponavljanje i konstantno učenje u malim koracima donosi trajni napredak i rezultat. Ne morate svaki dan od jutra do mraka raditi, možete uzeti slobodan dan ili vikend, ali 4-5 dana tjedno po nekoliko sati rada i napravit ćete čuda!

Amaterima je lakše – ništa ne morate. Ali, ovo je i za vas pravo vrijeme za učenje novih stvari, baš onih koje već neko vrijeme odgađate ili za koje ne možete nikako naći vremena. OK, ne možemo u prirodu, ali jako puno stvari se može napraviti i naučiti u vlastitom domu. A ukoliko planirate prijeći u profesionalne fotografe/videografe, evo besplatnog savjeta – inače uvijek podržavam svakog tko se želi okušati u novom biznisu, jer samo tako se napreduje, ali ovaj put vam savjetujem da pričekate i vidite kako će se situacija razvijati. Nitko od nas ne može pogoditi što će biti s našom industrijom, kako s proizvođačima, tako i s nama, ‘content creatorima’… Sretno svima!

Goran Vrakela

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress