Diversity

Share

Diversity – izložba portreta Deyana Barića u galeriji Vladimira Horvata  (Trg Žrtava fašizma 13, Zagreb – 25.6-2020. 19h)


Deyan Barić - DIVERSITY

Kulturna raznolikost odnosi se na ideje o poštivanju međusobnih razlika od strane različitih kultura.

Cilj ove izložbe nije pokazati kako smo svi isti. Jer nismo. Svatko u sebi nosi drugačije genetsko obilježje, naslijeđeno i mijenjano kroz generacije, vremenom, okolnostima i podnebljem. Sve nas to čini jedinstvenim i raznolikim individuama. Različitima po kulturnom zaleđu sredine iz koje dolazimo, ali jednakima u svojim željama i mogućnostima. Jednakima u svojem pripadanju globalnoj digitalnoj kulturi i civilizaciji koja se opire ksenofobiji.

Jednaki u zdravom i nužnom otporu k opresiji i zatiranju ljudskih prava, baš kao i u želji za izričajem i stvaranjem. Za usvajanjem i dijeljenjem ideja, znanja i spoznaja.
Jednakima u pripadanju svijetu koji zazire od granica i čini nas jedinstvenima i ravnopravnima.
Svijetu u kojem je skoro svatko svakome dostupan brzinom jednog klika mišem, u kojemu skoro više nitko fizički nije udaljen od nas više od jednog dana leta avionom.

Činjenica kako je nekada umjetnicima bilo komplicirano stvarati u kulturi koja nije njihova vlastita, danas je pomalo nerazumljiva internetskoj generaciji koja istovremeno konzumira i svojata fascinaciju, kako brazilskom Capoeirom, japanskom Mangom, finskim death metalom i američkim Gangsta rapom, brit ili k-popom. Podjednako, izmiješano i istovremeno, bilo kao konzumenti, oponašatelji ili nadahnuti stvaratelji.

Možda će upravo kroz medij modnih portreta mnoge ovo nagnati na razmišljanje. O kakvom mi to paralelnom svijetu govorimo i skrivamo li i dalje okrutnu stvarnost iza digitalno uljepšanih profila. Zamjenjujemo li tako surovu realnost idealiziranim prikazom sebe, poput profila na društvenim mrežama. Što nas zapravo čina nama samima?

Prtljaga predrasuda podneblja u kojemu smo odrasli ili upravo naš lokalni kulturološki doprinos toj globalnoj, digitalnoj zajednici. Postaje li svijet u kojemu živimo opasniji ili tek manji i pristupačniji? Pitanja su na koja će morati odgovoriti neki budući „mi“.
Ali ovi sadašnji „mi“ očekuju vas u Diversity svijetu na zidovima galerije. Reći da smo različiti po spolu, boji kose, očiju ili kože, jednako je suvišno kao i ponavljati kako smo u svojim pravima jednaki baš kao i u nastojanjima da kroz vlastitu kreativnost stvorimo, izgradimo i pronađemo neko bolje vlastito ja.  
Upravo je naša kreativnost i doprinos globalnom društvu ono što nas definira u digitalno doba, a ne boja kože, geografsko porijeklo ili vjerska pripadnost.
Stoga ne zaboravite kako se u Diversity svijetu kulturna raznolikost ne izražava samo na način da različite kulture poštuju međusobne razlike, već ih usvajaju, nadograđuju i objedinjuju s vlastitima.

Uostalom moj pogled je i tvoj pogled, dok zajedno gledamo na isti svijet koji raste oko nas.


Galerija fotografija:

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress