Završen Hrvatski kreativni i foto izazov

Share

“Hrvatski kreativni foto izazov”, najveće kreativno natjecanje u Hrvatskoj okupilo je ove godine više od 1000 sudionika koji su u razdoblju od travnja do lipnja u čak osam gradova imali priliku sudjelovati sa svojim radovima u širokom izboru kategorija. Natjecanje je održano u zajedničkoj organizaciji hrvatskog festivala fotografije “Rovinj Photodays”, Algebre, Visoke škole za primijenjeno računarstvo, HSM informatike i Adobea, te je uvršteno u aktivnosti inicijative Europske komisije eSkills Week 2012.

Svoju kreativnost i inovativnost sudionici su mogli pokazati u Splitu, Osijeku, Rijeci, Puli, Zadru, Varaždinu, Rovinju i Zagrebu, a u odnosu na prošlogodišnje fotografsko natjecanje izbor kategorija je dodatno proširen na 3D dizajn, WEB dizajn, multimedijsko izdavaštvo i video. Izborom atraktivnih lokacija po gradovima organizatori su nastojali potaknuti sudionike da predstave znamenitosti koje pojedini grad nudi čime se također oplemenjuje kulturna ponuda grada i podiže kulturološka vrijednost ovakvog tipa natjecanja. Ovom manifestacijom se nastoji podići svijest o sprezi tehnologije i umjetnosti na područjima multimedije i fotografije, te se organizatori nadaju da je inicijativa ohrabila mnoge za sudjelovanje, ali i daljnje usavršavanje. Najuspješnije fotografije bit će prikazane u sklopu grupne izložbe na sljedećem festivalu “Rovinj Photodays” čime će sudionici dobiti priliku za dodatnu promociju.

„Ovogodišnje fotografsko natjecanje okupilo je dosad najviše sudionika te se odluka o uključivanju drugih kategorija pokazala kao smjeli korak naprijed jer je potaknula mnoge se odluče sudjelovati na izazovu u više gradova.  Natjecanje je rezultiralo mnogim zanimljivim radovima i vjerujemo da su se mnogi ohrabrili za iduću godinu kada očekujemo još veći odaziv talentiranih kreativaca“, izjavio je Krešimir Pletikosa, Algebrin mentor za digitalnu fotografiju i voditelj projekta Hrvatski kreativni foto Izazov 2012.

Danijel Berković, Stanko Abadžić i Antonija Butković, poznati hrvatski stručnjaci iz područja fotografije bili se članovi ocjenjivačkog povjerenstva natjecanja te su prilikom odabira radova vrednovali kreativnost, izvornost, inovativnost te izvedbenu kvalitetu fotografije. U radu povjerenstva multimedije sudjelovali su i Algebrini voditelji obrazovanja za 3D dizajn, WEB dizajn, multimedijsko izdavaštvo i video – Predrag Šuka, Višnja Skorin, Marko Hrnjak i Krešimir Pletikosa.

U kategoriji fotografije dodijeljene su vrijedne nagrade za prijavljene radove u svih osam službenih tematskih cjelina koje su bile iste u svim gradovima, a obuhvaćale su retro, style portret, paparazzi, close up, reklamnu, turističku i panoramsku fotografiju te, za kraj, slobodnu temu. Najbolje plasirani natjecatelji su uz priznanje za uspješno sudjelovanje osvojili nagrade poput profesionalne opreme, putovanja i stručnih usavršavanja koje su osigurali pokrovitelji Maistra, Olympus, Canon, BUG, DigitalFoto, ReFoto, HSM informatika i Adobe te turističke zajednice gradova domaćina – Splita, Zadra, Rijeke, Pule, Osijeka, Varaždina, Zagreba i Rovinja. Pobjednici u fotografskim kategorijama su: Marino Raunić iz Pule (retro fotografija), Krume Ivanovski iz Zagreba (turistička), Marina Antonija Barać iz Zagreba (slobodna forma), Andrej Švoger iz Varaždina (street style), Mario Bradarić iz Rijeke (tematska fotografija – cjeloživotno obrazovanje), Ivan Čorić iz Zadra (paparazzi), Zdenko Vukelić iz Rovinja (panoramska) te Ana Šesto iz Zagreba (close-up). Profesionalne softverske pakete iz Adobe Creative Suite 6 palete, ukupne vrijednosti veće od 20.000 kn, dobili su Tomislav Safundžić za video uradak, Bojan Martinjak za multimedijalnu brošuru, Dean Kezan za 3D montažu te Branimir Cesar za promotivnu web stranicu.

Svi nagrađeni radovi objavljeni su na stranicama Hrvatskog kreativnog foto izazova koja je dostupna putem poveznice http://www.fotoizazov.com/vijesti/pobjednici-hrvatskog-fotokreativnog-izazova-2012/#more-526.

Vezane vijesti:

  1. Hrvatski kreativni foto izazov 2012
  2. Epson najavio prvi bežični A3+ foto pisač
  3. Olympusov novi TG-320
  4. Panasonic predstavio LUMIX S2

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress