Fotosofia 16

Share

Fotografski seminar Fotosofia 16, kojeg vodi naš poznati i priznati umjetnički fotograf Damir Hoyka, odvija se ovih dana u Zagrebu. 15 odabranih seminarista ima bazu u Hotelu Canopy by Hilton, u blizini Glavnog kolodvora – što im osigurava lak i jednostavan pristup mnogim zanimljivim lokacijama u gradu.

Fotosofia je zamišljena kao kombinacija predavanja i praktičnog rada tijekom šest dana, a polaznike je pažljivo odabrao Hoyka, na osnovu njihovih prijava i dosadašnjih fotografskih radova. Polaznici seminara imat će priliku unaprijediti svoja teoretska i praktična znanja o fotografiji, te iz prve ruke vidjeti kako izgleda profesionalni fotografski rad. Kroz uspješno obavljanje fotografskih zadaća tijekom seminara imat će priliku pokazati svoj napredak, te promovirati svoje ideje i fotografske vizije.

Ponedjeljak je bio prvi radni dan za seminariste, a počeo je u 9 sati u spojenim dvoranama Nikola Tesla i Penkala. Nakon pojedinačnog predstavljanja seminarista, prvo predavanje je održao Damir Hoyka. Premda 3 sata predavanja zvuči jako dugo (uz jednu kratku pauzu), vrijeme zapravo vrlo brzo proleti dok Hoyka prezentira svoje bogato fotografsko znanje i iskustvo. Predavanje je započeo lakšim temama poput ljudskog zapažanja, kompozicije fotografije i osnovnih tehnika, ali se pred kraj predavanja bavio teškim pitanjima psihologije fotografije i slojevitosti umjetničke fotografije i izričaja.

Nakon pauze za ručak, seminar je nastavljen pripremnim predavanjem o fotografiranju mode, kojeg je održala Matea Smolčić Senčar, te zajedničkim fotografiranjem polaznika na Trgu Kralja Tomislava. Dan je priveden kraju pripremama rasvjetne opreme i dogovorima za snimanja tijekom sljedećih dana. Pred seminaristima je intenzivan i zanimljiv tjedan u kojem će se okušati kao modni fotografi, reklamni fotografi i fotografi poznatih osoba – usprkos napornom radu, neće nedostajati humora i zabave.

Osim upoznavanja s načinom rada i tehnikama, Fotosofia je posebno važna i kao mjesto na kojem se u praksi uči važnost zajedničkog rada i pomaganja – seminaristi nisu konkurenti, nego kolegice i kolege koji pomažu jedni drugima, a pojedinačni uspjeh na seminaru je istovremeno uspjeh čitave grupe.

Međunarodni karakter seminara je i ove godine izražen, osim polaznika iz raznih dijelova Hrvatske na Fotosofiji 16 su i seminaristi iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije.

www.fotosofia.info

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress