Canon EOS R6 Mark II

Novi Canon EOS R6 Mark II nudi mnogo razloga za nadogradnju i prelazak na novi model!

Share

Canon je predstavio novi, jako zanimljivi fotoaparat R serije, Canon EOS R6 Mark II. Imali smo privilegiju prije predstavljanja sudjelovati na prezentacijia novog fotoaparata, 135 mm objektiva i bljeskalice, a dojmovi su vrlo pozitivni.

Prezentacija novih proizvoda je održana u Canonovom zagrebačkom uredu, a naš domaći je bio g. Tomislav Antolović. Osim Canon EOS R6 Mark II, prezentiran je i novi RF mount objektiv L serije (135 mm 1.8), te nova bljeskalica Speedlite EL-5 namijenjena novijim R fotoaparatima. Tehnički dio prezentacije je odradio g. Jure Jager, koji nam je osim suhoparnih tehničkih specifikacija ponudio i primjere iz fotografske prakse, te je bez problema odgovorio na sva naša dodatna pitanja. Prije objave novog fotoaparata nismo bili u mogućnosti testirati ga, ali dobili smo čvrsta jamstva da će ‘production’ primjerak biti dostupan za test u bliskoj budućnosti. Kao što je iz prezentacije bilo jasno, R6 Mark II ne nudi revolucionarne promjene, ali predstavlja velik evolucijski korak naprijed za sve korisnike profesionalnih i poluprofesionalnih Canon fotoaparata srednjeg ranga. Canon je već godinama tržišni lider u fotografskoj industriji i, sudeći prema novim proizvodima koji su upravo najavljeni, namjerava na toj poziciji ostati i u budućnosti.

Premda nema tehnički spektakularnih promjena, ukupni dojam je izrazito pozitivan – mnoštvo unaprjeđenja pretvara novi R6 Mark II u bitno bolji fotoaparat od prethodnog modela. Povećana je razlučivost aparata na 24 MP, uz zadržane iste ili bolje ISO performanse, dodatno unaprjeđena je ergonomija, brzina rada aparata (sad je prelazak iz foto u video način rada gotovo trenutan), izoštravanje (pri slabijem svjetlu čak do -6.5 EV) i stabilizacija slike na senzoru. Posebno su unaprjeđene video mogućnosti, a mnogima će jako zanimljiva biti mogućnost snimanja 6K RAW snimke na vanjski snimač, putem HDMI izlaza. Novi Canon EOS R6 Mark II bi trebao biti u prodaju od 29. studenog 2022.

https://www.canon.hr/cameras/eos-r6-mark-ii/


Ključne značajke modela EOS R6 Mark II:

 • Dual Pixel CMOS AF II
 • Elektronički zatvarač od 40 fps i mehanički zatvarač od 12 fps
 • Funkcija predsnimanja 30°fps u formatu RAW
 • 8-stupanjska stabilizacija slike u fotoaparatu
 • Senzor s 24,2 megapiksela

Sve detalje o novom Canon fotoaparatu (dok čekate naš detaljan test) možete pročitati u Canonovim priopćenju za javnost:

Zagreb, 2. studenog 2022. – Canon danas najavljuje EOS R6 Mark II, svoj dosad najbrži napredni fotoaparat punog kadra bez zrcala, koji proširuje pionirski sustav EOS R – nudi 40 fps, zapanjujuće automatsko izoštravanje pri slabom osvjetljenju i 6K RAW / 4K UHD videozapise, sve uz RF prihvat. Kao najnoviji model u asortimanu za hibridne kreatore, EOS R6 Mark II koristi snažne temelje priključka RF i redefinira standarde koje postavlja EOS R6. Za fotografije i videozapise podiže ljestvicu svojom jedinstvenom mješavinom vrhunskih performansi, brzine koja oduzima dah, stabilnosti i profesionalnih značajki snimanja videozapisa.

Nenadmašna oštrina

Koristeći istu tehnologiju procesora DIGIC X – koja je bila u središtu modela EOS R5, EOS R6 i žuđenoga modela EOS-1D X Mark III – uz novi CMOS senzor fotoaparata od 24,2 MP, model EOS R6 Mark II podržava renomirani Dual Pixel CMOS AF II nove generacije, podižući brzinu i pouzdanost na nenadmašnu razinu.

EOS R6 Mark II može pratiti objekte držeći ih oštrima dok se kreću kroz scenu. Koristeći poboljšanu umjetnu inteligenciju s dubokim učenjem prepoznaje ljude, vozila[i], koja sada uključuju i zrakoplove te vlakove, i životinje, što je nadograđeno za prepoznavanje konja/zebri[ii]. Vrsta objekta koji će se prepoznati može se odabrati u izborniku ili pomoću nove opcije Auto, ovisno o rasponu scenarija u kojima fotograf snima. Uz napredno praćenje očiju, korisnici mogu odrediti kojem oku (lijevom ili desnom) treba dati prioritet izoštravanja, a kad se oči ne mogu prepoznati, EOS R6 Mark II umjesto toga u kadru izoštrava lice. Čak i ako se osoba na trenutak okrene, glava se nastavlja pratiti, a ako glava nije vidljiva, fotoaparat će nastaviti pratiti tijelo.

EOS R6 Mark II može se pohvaliti najučinkovitijom stabilizacijom slike na svijetu, do 8 stupnjeva[iii]. Kombinirana stabilizacija slike, optička i ona unutar fotoaparata, može snimati s dugim ekspozicijama, iz ruke s iznimnom jasnoćom i oštrinom. Fotografi mogu snimiti i ambijent, bez obzira na uvjete, uz izoštravanje bez podrhtavanja pri razinama osvjetljenja do -6,5 EV[iv] i mogućnost snimanja do ISO 102 400.

Brzina sljedeće generacije za sustav EOS R

Postavljajući nove brzinske rekorde, EOS R6 Mark II je do sada najbrži EOS[v]. Može snimati kontinuirano brzinom do 40 fps[vi], s opcijama od 20 fps i 5 fps s elektroničkim zatvaračem, i mehanički do 12 fps, snimajući teško uhvatljive trenutke koji su jedva vidljivi ljudskom oku. U usporedbi s modelom EOS R6, novi senzor smanjuje kotrljajući zatvarač, omogućujući da se elektronički zatvarač fotoaparata koristi za zamrzavanje objekata koji se brzo kreću.

Osim toga, EOS R6 Mark II održava korak s potrebama fotografa, snimajući akciju prije početka snimanja, s ½-sekundnim predsnimanjem u načinu RAW Burst, što je velika prednost prilikom snimanja nepredvidivih objekata, od tenisača do djece. Način RAW Burst snima kontinuirano brzinom od 30 fps za do 191 kadar, snimajući svaku sliku u jednu CR3 datoteku, a sve popraćeno automatskim izoštravanjem. Pojedinačne snimke mogu se izdvojiti iz ove role s pomoću softvera Digital Photo Professional tvrtke Canon ili u fotoaparatu, i spremiti kao pojedinačne JPEG, HEIF ili RAW datoteke.

Ispunjavanje zahtjeva poboljšanim mogućnostima za videozapise

Koristeći punu širinu senzora, EOS R6 Mark II je jedini fotoaparat u svojoj klasi[vii] koji može snimati 4K 60p UHD uz istodobno Dual Pixel CMOS II automatsko izoštravanje. Sve 4K snimke stvaraju se preuzorkovanjem 6K izlaza senzora, što rezultira vrhunskom kvalitetom slike. Za neovisne filmaše koji žele još veće performanse, EOS R6 Mark II putem svog HDMI izlaza šalje 6K RAW, koji se može snimiti s pomoću snimača Atomos Ninja V+ u formatu ProRes RAW. To pruža više detalja, kao i mogućnost podešavanja parametara kao što je balans bjeline u postprodukciji.

Kreatori mogu aktivirati način predsnimanja videozapisa od 3 ili 5 sekundi. Kad je taj način uključen, fotoaparata kontinuirano snima videozapis u pripravnom stanju, što omogućuje snimanje akcije čak i prije pritiska tipke za snimanje. Idealno za jedinstvene trenutke ili nepredvidive scene.

EOS R6 Mark II ima poboljšano izveden elektronički sklop koji omogućuje duže vrijeme snimanja, više od 40 minuta snimanja naduzorkovanog 4K 60p ili do 6 sati pri 4K 30p[viii] – uz uklanjanje prethodnog ograničenja od maksimalnih 29,59 minuta snimanja – ovisno o temperaturi okoline, prostoru na memorijskoj kartici i trajanju baterije.

Inovativni EOS R6 Mark II omogućuje tvorcima sadržaja i filmašima da zadovolje rastuću potražnju za stvaranjem zapanjujuće fotografije i videozapisa, a može snimiti nevjerojatne usporene snimke uz podršku za automatsko izoštravanje uz Full HD do 179,82 sličice u sekundi. Tijekom snimanja videozapisa, značajka False colour / Lažna boja se može koristiti kao vodič za podešavanje ekspozicije, što je posebno korisno u uvjetima koji obično rezultiraju preeksponiranim dijelovima slike. Uz podršku za HDR putem PQ-a, kao i popularnog Canonovog logaritma 3, kreatori mogu snimiti zapanjujuće realistične videozapise i ostvariti veće izražajne mogućnosti, što će gledatelja uvući u sadržaj. Kad se koristi s podržanim objektivima[ix], EOS R6 Mark II također primjenjuje korekciju “disanja” fokusa kako bi kompenzirao učinke fluktuiranja fokusa, pružajući kinematografski efekt.

Inteligentna veza za isporučivanje sadržaja

Uz ažurirani Bluetooth v.5 i Wi-Fi (5GHz), EOS R6 Mark II možete jednostavno povezati s pametnim telefonom i mrežama te omogućiti brzo dijeljenje datoteka i prijenos FTP/FTPS/SFTP podataka – olakšavajući uređivanje i dijeljenje, čak i kad ste u pokretu. Fotoaparatom je također moguće upravljati daljinski s pomoću aplikacija Camera Connect i EOS Utility, povezati ga s PC ili Mac računalom ili pametnim telefonom putem Wi-Fi veze ili USB-C veze velike brzine. Za poluprofesionalne fotografe i kreatore sadržaja, isporuka sadržaja jednako je važna kao i snimanje fotografija i videozapisa – EOS R6 Mark II podržava automatski prijenos slikovnih datoteka s uređaja na platformu image.canon za jednostavno dijeljenje i ispisivanje fotografija.

EOS R6 Mark II možete upotrebljavati kao web-kameru na PC i Mac računalima koja koriste aplikacije za videopozive kao što su Skype, Zoom i Teams, bez instaliranja dodatnog softvera. Takav plug-and-play omogućuju upravljački programi industrijskog standarda USB Video Class (UVC) i USB Audio Class (UAC) koji su ugrađeni u operativne sustave Windows i MacOS. Fotoaparat pruža poboljšanu kvalitetu slike u usporedbi sa standardnim računalnim web-kamerama, savršenu za ostavljanje izvrsnog dojma tijekom online videopoziva.

Proširenje stvaralačke kreativnosti

Omogućavajući besprijekornu navigaciju s pouzdanom ergonomijom, postojeći korisnici serija EOS i EOS R bit će zadovoljni rukovanjem modelom EOS R6 Mark II. Uz novu generaciju višenamjenskog priključka za pribor, EOS R6 Mark II omogućuje upotrebu nove serije dodatne opreme, uključujući nedavno lansiranu bljeskalicu SPEEDLITE EL-5. Ti se dodaci mogu upotrebljavati bez potrebe za kabelima, a u nekim slučajevima i za baterijama.

Kućište pruža izdržljivost kakva se i očekuje od Canonih proizvoda, podnoseći nepovoljne vremenske uvjete. Elektroničko tražilo visoke razlučivosti od 3,69 milijuna točaka pruža kristalno jasan prikaz pri snimanju fotografija ili videozapisa jer osvježava sliku brzinom od 120 fps. Uz to, EOS R6 Mark II naslijedio je značajku pomoći pri prikazu iz optičkog tražila modela EOS R3, pružajući zaslon prirodnog izgleda koji zadržava detalje u sjenama i preosvijetljenim dijelovima, uz dobru vidljivost u tamnim područjima i gradaciju. EOS R6 Mark II kompatibilan je i s istim baterijama LP-E6 te hvatištem s baterijskim pretincem kao i EOS R6, s time da trajanje baterije povećava za oko 50 % pri uporabi LCD zaslona.

Aplikacija Canon Camera Connect

Uz EOS R6 Mark II, Canon najavljuje i ažuriranje aplikacije Camera Connect koja pruža svjež novi izgled i osjećaj, kao i poboljšanu povezivost i jednostavno korisničko iskustvo. Ažuriranje v.3 čini aplikaciju središnjim portalom koji korisnicima omogućuje jednostavan pristup drugim softverima i uslugama tvrtke Canon, kao što su aplikacija za ispis ili usluga image.canon u oblaku. Korisnici aplikacije Canon mogu povezati svoj fotoaparat s pametnim telefonom ili tabletom kako bi potonji djelovali kao daljinski upravljač ili za precizno podešavanje snimaka, njihovo preuzimanje ili dijeljenje u pokretu pa čak i za preuzimanje ažuriranja firmvera za fotoaparat[x]. Danas je lansiran i RF 135mm F1.8L IS USM, telefoto objektiv fiksne žarišne duljine idealan za snimanje portreta pri slabom osvjetljenju i SPEEDLITE EL-5, vrhunska Speedlite bljeskalica za snimanje vjenčanja i događaja.


[i] Među vozila spadaju automobili, motocikli, vlakovi i zrakoplovi.

[ii] Među životinje spadaju psi, mačke, ptice i konji.

[iii] Smjer kuta/nagiba, zasnovan na standardu CIPA, 8 stupnjeva sa RF 24-105mm F4 L IS USM pri udaljenosti izoštravanja od 105 mm.

[iv] S objektivom f/1.2, središnjom točkom AF-a i One-Shot AF-om, na 23 °C i uz ISO 100. To ne obuhvaća RF objektive s premazom Defocus Smoothing (DS).

[v] Točno od 2. studenog 2022.

[vi] Brzina kontinuiranog snimanja može biti manja ovisno o objektu / uvjetima snimanja ili postavkama fotoaparata ili korištenom objektivu itd. Za detalje pogledajte Napredne upute. Za informacije o objektivima koji podržavaju maksimalnu kontinuiranu brzinu snimanja sa servo AF-om pogledajte Dopunske informacije za EOS R6 Mark II na web-mjestu „cam.start.canon“. Ovisno o prirodi objekta ili uvjetima snimanja, može doći do izobličenja slike uz kotrljajući zatvarač.

[vii] Prema Canonovom istraživanju od 1. studenog 2022.

[viii] Ako to omogućuje baterija i memorijska kartica.

[ix] Trenutačno podržani objektivi, nakon ažuriranja firmvera, su:

 • RF 14-35mm F4 L IS USM
 • RF 15-35mm F2.8 L IS USM
 • RF 24-70mm F2.8 L IS USM
 • RF 24-105mm F4 L IS USM
 • RF 70-200mm F2.8 L IS USM
 • RF 70-200mm F4 L IS USM
 • RF24mm F1.8 Macro IS STM podržava ovu značajku od početka i ne zahtijeva ažuriranje firmvera.

[x] Ova značajka je moguća samo s izabranim fotoaparatima. Za više informacija posjetite stranicu aplikacije Camera Connect.


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress