Panasonic GX8

Share

panasonic-gx8-front-spashproof-600Kad sam čuo za novi Panasonic GX8, pomislio sam ‘još jedan’. Međutim, kad sam ga vidio uživo, promijenio sam mišljenje – izvrsne specifikacije i čvrsto, metalno kućište otporno na vremenske uvjete već na prvi pogled privlači pažnju svakog pravog fotografa. Panasonic GX8 je neočekivano zapravo velik i težak aparat, naravno u usporedbi s drugim mirrorless aparatima; i dalje je manji i lakši od bilo kojeg SLR aparata kojeg sam imao prilike vidjeti.

Ali, meni malo veće dimenzije i težina nisu nedostatak, nego prednost. Osim boljeg ležanja u ruci, nudi i više mjesta za izdvojene tipke i kontrolne kotačiće, kojih na ovom fotoaparatu ima stvarno dovoljno, sve su važne funkcije izdvojene i lako dostupne. Po dobrom Panasonicovom običaju, tu je i ekran osjetljiv na dodir kojim se lako i brzo dolazi do svih funkcija, ako iz bilo kojeg razloga ne želite koristiti izdvojene tipke. Osim toga, LCD ekran je sada moguće okretati u svim smjerovima (a ne samo gore-dolje), što smatram velikm plusom – premda to rijetko koristim, super je što je tu kad zatreba!

Jedno od većih ugodnih iznenađenja je elektroničko tražilo (EVF), koje je za MFT fotoaparat iznimno veliko. Nisam siguran, ali čini mi se da je ovo najveće tražilo na svim MFT aparatima, praktično iste veličine kao i tražilo kod Fujija X-T1 (koje mi je dosad najbolje tražilo na svim mirrorless aparatima). S obzirom da je Panasonic GX8 namijenjen naprednim fotografima, kako funkcijama tako i cijenom, ne čudi što nema ugrađene bljeskalice. OK, možda ne bi bilo loše imati malu bljeskalicu koja iskače, čisto kao upravljać vanjskim bljeskalicama, ali tu je standardni hot-shoe priključak za Panasonic/Olympus bljeskalice (koje rade u TTL modu), ali moguće je korištenje i bilo koje druge bljeskalice u manualnom načinu rada.

Ugrađena stabilizacija slike na senzoru je također izvrsno rješenje – osim što omogućava trajnu stabilizaciju sa svim objektivima (kako tijekom snimanja fotografija tako i tijekom snimanja videa), odlično radi i u kombinaciji s objektivom koji ima optičku stabilizaciju. Ne, stabilizacije se ne zbrajaju, ali definitivno se dobije jedan EV korak više nego samo s ugrađenom stabilizacijom na senzoru.

panasonic_dmc_gx8_b_lumix_dmc_gx8_mirrorless_micro_1162643Relativno maleni senzor nudi čak 20 MP razlučivosti, što je najviša razlučivost na Micro Four Thirds senzoru dosad. Razlika u oštrini i detaljnosti je odmah vidljiva u odnosu na dosadašnje 16 MP senzore. Ali još je važniji napredak u ISO osjetljivosti – ne samo da osjetljivost nije lošija, već su snimke pri visokim ISO nešto bolje i s manje šuma. I dalje to nije usporedivo s Fuji X-T1 ili Sony A7, ali pri ISO 800 ili 1600 fotografije su vrlo upotrebljive za sve namjene. Preko toga samo ukoliko baš morate.

Osim s prosječnim zum objektivom koji dolazi u kitu, Panasonic GX8 sam imao prilike isprobati s dva odlična Panasonicova fiksna objektiva – 30 mm f2.8 i 42.5 mm f1.7 Macro. Tek s ovakvim objektivima vidi se prava snaga novog senzora – razina detalja i oštrina su za MFT fotoaparat dosad neviđeni. Boje i balans bijele boje su očekivano precizni u većini situacija, a posebno me razveselio vrlo brz autofokus. Kod novih mirrorless fotoaparata autofokus više nije problem, a GX8 je i tu među boljima – izoštravanje je brzo i najćešće vrlo precizno.

A šećer sam ostavio za kraj – video! U jednom od prethodnih blogova sam naveo zašto volim 4K video. Ukratko, zato što mogu izvući fotografije iz videa ako mi zatrebaju (8 MP), zato što snižavanjem razlučivosti dobijem savršeno oštar i detaljan Full HD i HD video, a 4x veća površina snimanja mi omogućava simuliranje profesionalnog Full HD snimanje – panning i zumiranje, te prividnu promjenu kuta snimanja. Dakle, s jednim 4K aparatom mogu kreirati profi HD video koji izgleda kao da je sniman s dvije ili tri kamere. A kod Panasonica GX8 4K video izgleda izvrsno! Oštrina i detaljnost kakvu želim su tu, boje su vjerne i žive, a stabilizacija na senzoru mi omogućava i povremeno snimanje videa ‘iz ruke’. Bez pretjerivanja, izvrsno, baš kako želim!

Naravno, nije sve baš savršeno. Trajanje baterije je i dalje, u usporedbi s SLR fotoaparatima, prilično jadno – ali to je problem svih mirrorlessa, ne samo Panasonica.

DOJAM Panasonic GX8 je, uz GH4, najbolji Panasonicov fotoaparat koji sam dosad imao prilike isprobati. Fotografije su oštra i živih boja, a 4K video je ono što je danas neizbježno. Uostalom, iz dana u dan granica između fotografa i videografa polako nestaje, pa je 4K video na fotoaparatima logičan korak. Nakon testiranja ovog aparata, siguran sam da Panasonic ide u pravom smjeru.

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress