Pixellu SmartAlbums 2

Share

Capture Pixellu SmartAlbums 2 je trenutno možda i najbolje rješenja za izradu foto-knjiga svih vrsta. Odnedavno je dostupno i na Windows platformi, a odlikuje se iznimnom brzinom rada, jednostavnošću i fleksibilnošću, ali i mnoštvom naprednih mogućnosti i opcija. Ali, krenimo redom…

Svaki fotograf se prije ili kasnije naše prilici kreirati lijepu i zanimljivu foto-knjigu, koje su danas praktično istisnule albume i postale dominantan način ispisa fotografija. Fotografima vjenčanja izrada Wedding booka je neizostavan dio posla, ali praktično svaki profesionalni ili poluprofesionalni fotograf bar povremeno treba izrađivati foto-knjige. Ako snimate portrete, nema boljeg načina za prezentaciju kompletnog foto-sessiona od foto-knjige. Ako snimate rođendane ili krstitke, opet foto-knjige. Snimate kućne ljubimce, bebe ili obiteljske portrete? Super, napravite foto-knjigu. Vaša specijalnost su interijeri? Podignite vrijednost svog rada i prezentirajte snimljeni interijer u maloj foto-knjizi. Ili jednostavno napravite demo-book u kojem ćete prezentirati svoje najbolje fotografije, bez obzira čime se bavili – prilikom dogovora s potencijalnim klijentima, pokažite im svoj book!

Capture2Osim specijaliziranog softvera, foto-knjigu možete napraviti i u Photoshopu, InDesignu ili sličnom softveru. Naglasak je ipak na riječi – možete. Mi u DFM-u smo specijalisti za InDesign, u njemu radimo layout svih naših izdanja, ali svejedno smo oduševljeni funkcionalnošću SmartAlbums  2 softvera. Zapravo, to niti ne čudi – osnivač tvrtke je fotograf vjenčanja, koji je želio zamoran posao dizajniranja wedding booka učiniti laganim i kreativnim. I u tome je potpuno uspio.

Na početku, potrebno je odabrati postojeći projekt ili kreirati novi. Ukoliko kreirate novi, odabirete neki od postojećih predložaka (uglavnom većih američkih i europskih tiskara bookova), a možete napraviti i novi predložak prema potrebnim dimenzijama, jednostavno i uz samo par klikova. A nakon toga počinje zabava – i to doslovno!

Capture11Izbor predložaka rasporeda fotografija na stranici, razmaka među fotografijama, promjena fotografija na stranici ili rasporeda stranica – sve je brzo, jednostavno i intuitivno. Naravno, sve je moguće detaljno i precizno doraditi – od veličine i položaja svakom pojedinog okvira za fotografiju na stranici, uvećanja fotografije, položaja fotografije unutar okvira, nagiba fotografije, prozirnosti fotografije i drugih postavki. Jednom kad ste baš zadovoljni izgledom stranice (zapravo, dvije stranice), možete snimiti novi predložak. SmartAlbums 2 je iznimno ‘pametan’ softver, jer uči iz vašeg ponašanja – uči i pamti koje predloške stranica najčešće koristite, pa vam njih prve nudi.

Capture25Vjerovali ili ne, doista za samo dvadesetak minuta možete složiti vrlo lijepu foto-knjigu. Naravno, za stvarno fenomenalan rezultat morat ćete se ipak malo više potruditi, ali za 2-3 sata bez problema ćete složiti savršen album, kakvog biste u Photoshopu radili danima, a u InDesignu bar cijeli radni dan. A izmjene? To je tek prava snaga ovog softvera – izmjene su u Photoshopu teška muka, u InDesignu kompliciran posao (ali brži i lakši nego u PS-u), a SmartAlbums 2 sve izmjene rješava poluautomatski, višestruko brže i lakše nego u navedenim softverima.

Capture20Stvar je jednako dobra s doradom fotografija – složite cijeli album, i shvatite da vam par fotografija nisu obrađene baš kako treba. Ništa lakše – doradite ih u Photoshopu ili Lightroomu ili bilo kojem drugom softveru i snimite na isto mjesto, pod istim imenom. SmartAlbums će to odmah prepoznati i na mjesto ‘stare’ fotografije ubaciti novu, zadržavajući sve parametre (uvećanje, rotaciju, položaj u okviru, prozirnost…). Jednostavno i efikasno, točno kako treba.

I prilikom eksporta gotovih stranica imate na raspolaganju više mogućnost – JPEG je prvi izbor, a kvalitetu i razlučivost možete birati po želji. Osim toga, možete kreirati PSD fajlove za Photoshop, IDML editabilne fajlove za InDesign (sa zadržanim okvirima, linijama vodiljama, formatom stranica), PDF fajlove i PDF/X3 varijantu za tiskare.

Capture27Opcije dopisivanje teksta nisu posebno impresivne, ali su tu – možete pisati na svakoj stranici, gdje i kako želite, pismom i veličinom pisma kojom želite. Za napredne efekte, stranicu koju želite eksportirajte u PSD ili IDML i dodatno doradite.

SmartAlbums 2 nas je u kratkom vremenu potpuno osvojio – radi se o zgodnom i naprednom softveru za kreiranje svih vrsta foto-knjiga, kojeg bi svaki fotograf trebao imati. Niti cijena mu nije previsoka, a jedna licenca omogućava instaliranje i korištenje na dva računala; to je savršeno rješenje za fotografe, jer omogućava korištenje na stolnom i prijenosnom računalu, baš onako kako većini treba. Pogledajte naše screenshot snimke i isprobajte demo verziju – nakon toga, sigurno ćete ga kupiti!

Goran Vrakela

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress