Panasonic Lumix GH5

Share

Panasonic GH5 je predstavljen na Photokini, a početkom travnja se očekuje u prodaji. Zanimanje za novi GH5 je iznimno, a zahvaljujući Panasonicovom predstavništvu u Hrvatskoj imali smo ga priliku isprobati među prvima u Europi (i prvi u Hrvatskoj). Prethodni model, GH4, je izazvao veliku pozornost nevjerojatnim video funkcijama, a GH5 nastavlja istim stazama…

Najvažnije novosti u odnosu na prethodnika su 20 MP senzor, stabilizacija slike u tijelu aparata (u 5 osi), poboljšani LCD ekran osjetljiv na dodir i novo poboljšano elektroničko tražilo. I premda je riječ o kvalitetnom fotoaparatu, Panasonic je u prvom redu poznat proizvođač izvrsnih 4K video-strojeva – praktično svi aparati koje Panasonic nudi snimaju 4K video. Panasonic GH5 donosi unaprijeđene 4K funkcije u odnosu na model GH4, ali i novi 6K foto-mod u kojem snima 6K video pri 30fps iz kojeg možete ‘izvaditi’ 18 MP fotografije!

U fotografskom dijelu unaprijeđen je sustav automatskog izoštravanja, koji radi vidljivo brže i preciznije nego kod prethodnika, unaprijeđeno je praćenje pokretnih objekata (iako se i dalje ne može mjeriti s najboljim DSLR aparatima), te je povećan raspon ISO osjetljivosti. Novi senzor nema ugrađeni low-pass filtar, pa je oštrina i detaljnost na snimljenim fotografijama iznimna, a pomoć prilikom snimanja je i ‘Dual IS2’ sustav koji nudi istovremeno korištenje stabilizacije slike i na senzoru i u objektivu, te postiže prednost do 5 EV koraka.

Video funkcije su priča za sebe – ugrađena stabilizacija slike u 5 osi omogućava snimanje mirne slike iz ruke, u realnom vremenu. Naprednim amaterima i profesionalcima posebno će se svidjeti mogućnost snimanja 4K videa pri 60 fps, te 4K 4:2:2 10-bitnog videa pri 30 fps. 10-bitno snimanje videa je, pojednostavljeno, ekvivalent 12-bitnim RAW fotografijama i omogućava postizanje većeg dinamičkog raspona na snimkama, te intenzivnu obradu (intenzivan color-grading, primjerice) prilikom post-procesiranja videa. Full HD video snima do 180 fps.

Zanimljivo je da je Panasonic već najavio dvije softverske nadogradnje koje će biti dostupne u travnju i tijekom ljeta 2017. – a omogućit će snimanje 4K HDR videa, povećanje video streama s trenutnih 4K pri 150 mbps na 400 mbps, te korištenje Hybrig Log Gamma za 4K HDR video.

Svemu navedenom dodajmo odličnu kvalitetu izrade i robusnost, te Wi-Fi i Bluetooth konekciju – jasno je da Panasonic u modelu GH5 ima još jednog snažnog aduta. Bez dileme, GH5 je odličan fotoaparat, ali i trenutno jedna od ponajboljih (cijenom pristupačnih) 4K video-kamera na tržištu.

Detaljan test pročitajte u sljedećem tiskanom magazinu, DFM 87.

 

Panasonic Lumix GH5 > www.panasonic.hr > uskoro u prodaji

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress