Photokina 2016 – Canon

Share

img_3959Ovogodišnji sajam Photokina 2016, koji traje do nedjelje 25.09., ponovo je mjesto okupljanja svih proizvođača, trgovaca i fotografa iz cijelog svijeta. Uz sam južni ulaz, u paviljonu 3.2 smješten je veliki Canonov izložbeni prostor, na kojem su izloženi svi trenutno dostupni Canonovi noviteti. Canonova zvijezda sajma je, očekivano, EOS 5D Mark IV, ali ništa manje pozornosti posjetitelja ne privlači niti novi Canonov mirrorless M5.

Osim novih fotoaparata, Canon je veliku pažnju posvetio dijeljenju i spremanju uspomena – rezultat toga su potpuno prerađene i sad vrlo korisna platforma IRISTA (za spremanje u oblak, katalogizaciju i dijeljenje svih vrsta fotografija, uključujući i RAW fotografije), te Lifecake aplikacija za mobitele namijenjena roditeljima. Obnovljena IRISTA platforma je definitivno korak u pravom smjeru, a Lifecake omogućava sigurno i privatno dijeljenje uspomena od prvog dana života djeteta s rodbinom i prijateljima, a podržava foto i video zapise.

Velikim i lijepo uređenim Canonovim prostorom dominirale su fotografije iz serije ‘City surf’ koje je snimio slovenski fotograf Samo Vidic.

 

INTERVJU 

O najvažnijim novostima i Canonovim planovima razgovarali smo s Richardom Trestainom, Product marketing managerom.

img_3974O novom Canonu 5D Mark IV, iako je predstavljen tek prije par dana, već svi znaju sve. Ali mirrorless model M5 je nastao u tišini, gotovo potajno, a iznimno je zanimljiv. Kome je namijenjen i koje su mu ključne mogućnosti?

M5 je naš najbolji mirrorless fotoaparat dosad, a ozbiljne ambicije pokazuje već svojim izgledom – podsjeća na mali SLR fotoaparat, čim smo željeli jasno dati do znanja da je namijenjen naprednim fotografima. Naravno, i početnici će se lako snaći i snimati lijepe fotografije, ali ciljana publika su amaterski fotografi koji žele više i kojima početni SLR i mirrorless modeli nisu dosta. Više je novih funkcija koje donosi model M5, ali svakako bih želio istaknuti konstantnu povezanost s mobilnim telefonom preko Bluetooth veze koja troši jako malo energije.

Druga opcija koja će se svidjeti svim fotografima koji već imaju neki Canon objektiv je adapter za EF i EF-S objektive. Za početak ćemo u paketu s fotoaparatom poklanjati taj adapter, kako bismo fotografima osigurali što lakši prelazak na mirrorless aparat. Naravno, adapter radi besprijekorno i ne utječe na rad fotoaparata.

OK, to lijepo zvuči, ali što je s novim generacijama fotografa koje trebate privući? Old-school fotografi nisu problem, postojeći fotoaparati su za nas savršeni alat. Međutim nove generacije odrasle s mobitelima i tabletima od fotoaparata u prvom redu očekuju jednostavnost, intuitivnost i gotovo trenutno dijeljenje fotografija na društvenim mrežama. Kakvi su vam planovi po tom pitanju?

Mi smo u Canonu potpuno svjesni toga i već neko vrijeme radimo na tome. S jedne strane, fotografi i budući fotografi moraju znati da fotoaparat neće postati zamjena za mobitel ili tablet i neće postati uređaj na kojem ‘sve’ možete napraviti – barem mi tako mislimo. Fotoaparat je ipak specijalizirani uređaj namijenjen u prvom redu snimanju fotografija i videa koji kvalitetom daleko premašuju ono što omogućavaju mobiteli. S druge strane, dobro znamo koje su želje sadašnjih i budućih korisnika/fotografa i želimo ih u što je moguće većoj mjeri ispuniti.

Prijetimo se modela M10, koji je stvarno namijenjen početnicima i nudi vrlo jednostavan izbornik s ikonama i ekranom osjetljivim na dodir, te po korisničkom iskustvu podsjeća na mobitele. Logično, još nismo dostigli jednostavnost, intuitivnost i brzinu sličnu mobitelima, ali idemo u tom smjeru – želimo fotografima osigurati i brzinu i jednostavnost, ali i dostupnost svih naprednih i kreativnih opcija. Mislim da je M5 odličan fotoaparat koji ide upravo u tom smjeru.

img_3977Što se tiče povezivanja, jako puno ulažemo u razvoj Bluetooth povezivanja – već danas to u modelu M5 funkcionira odlično, cijelo vrijeme su mobitel ili tablet i telefon povezani. Našu aplikaciju možete koristiti za daljinsko upravljanje fotoaparatom ili brzo i jednostavno prebacivanje fotografija s aparata na mobitel. Povezivanje je potrebno napraviti samo jedno, vrlo je jednostavno, a nakon toga telefon i fotoaparat sami komuniciraju čim su uključeni u udaljeni do 50 metara, nikakva intervencija fotografa više nikad neće biti potrebna.

Osim povezivanja i jednostavnosti upotrebe, mislim da bi proizvođači fotoaparata trebali omogućiti developerima softvera kreiranje aplikacija za fotoaparate. MagicLantern je za video snimanje na Canon SLR-ovima je odličan primjer takve aplikacije…

Da, ali tu situacija nije sasvim jednostavna. Kod MagicLanterna je konkretan problem korištenje funkcija koje proizvođač nije planirao niti testirao – mi dizajniramo i proizvodimo aparate i znamo koje su ima mogućnosti. Ne možemo pristati na ‘hakiranje’ fotoaparata koje može u konačnici dovesti i do fizičkih kvarova i oštećenja. To nam za sad nije u fokusu – okrenuti smo korisničkom iskustvu, povezivosti i online platformama za dijeljenje fotografija i videa. Mislim da smo napravili velik iskorak s IRISTA platformom, a posebno s Lifecake aplikacijom za mobilne uređaje. Čekamo reakcije korisnika i spremni smo ih poslušati, te prilagoditi pojedine funkcije njihovim željama.

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress