Eizo ColorEdge CG2420

Share

DFM 89 - Eizo CG2420 www.digitalfoto.com.hr Prvo što se uočava prilikom raspakiranja novog Eizo ColorEdge 24-inčnog monitora iz neočekivano velike kutije je izvrstan dizajn. Uglađeno i tanko kućište od kvalitetne plastike ulijeva povjerenje, a dodatni bonus je i magnetski ‘hood’ kojeg je lako pričvrstiti oko ekrana i sprječava prelijevanje boja i odsjaja iz okoline. Umjesto tradicionalnih tipki, s donje prednje strane kućišta nalaze se maleni elektrostatički prekidači s LED svjetiljkama. Preko ovih tipki lako je pristupiti dobro organiziranom izborniku – ali, premda je izbornik vrlo pregledno organiziran, lako se izgubiti. Eizo CG2420 definitivno nije monitor kojeg je dovoljno samo uključiti u struju i računalo, te početi s radom. Naravno, možete i to napraviti, ali to je prava šteta! Uz pomoć pregledno napisanih korisničkih uputa postavljanje i podešavanje monitora je dječja igra, premda traje oko sat vremena. Srećom, to je dovoljno napraviti samo jednom, sve kasnije kalibracije traju tek par minuta (a ukoliko su vam boje važne za posao ili hobi, pametno je kalibrirati monitor bar jednom mjesečno).
DFM 89 - Eizo CG2420 www.digitalfoto.com.hrU paketu je uključen i Eizov ColorNavigator 6 softver, kojeg možete koristiti za fino podešavanje i kalibraciju boja. Ugrađeni hardverski kalibrator je dobro rješenje za brzu kalibraciju jednom tjedno ili mjesečno (što je moguće podesiti u izborniku – dnevnu, tjednu ili mjesečnu kalibraciju). Međutim, za prvu kalibraciju (i bar dvije ‘velike’ kalibracije godišnje) pametno je koristiti specijalizirane hardverske kalibratore poput Datacolor ili X-Rite, koji osiguravaju bitno preciznije mjerenje boja, tonova i svjetloće. U redakciji magazina DFM koristimo Datacolor Spyder kalibrator, kojeg smo isprobali i s ColorNavigator 6 softverom i s Datacolor softverom. Vizualno, rezultat je identičan, iako definitivno ima smisla koristiti ColorNavigator 6, jer nudi čitavu paletu finih podešavanja postavki monitora specifičnih za Eizo monitore (što, logično, Datacolor softver ne nudi).
Jedini manji ‘minus’ je razlučivost monitora – 1920 x 1200 piksela nikako nije malo, ali na tržištu je danas čitava gomila monitora UHD ili 4K razlučivosti za manju cijenu od Eizo monitora. S druge strane, upitno je koliko je kvalitetan 4K prikaz na 24-inčnom monitoru – uvjereni smo da 4K razlučivost svoj puni potencijal može pokazati tek na 27-inčnim ili većim monitorima.
DFM 89 - Eizo CG2420 www.digitalfoto.com.hrUgrađeni IPS panel (in-plane-switching) nudi ‘wide color gamut’ boje, te osigurava prikaz više od 99% Adobe RGB prostora boja. Profesionalnim fotografima (ali i naprednim amaterima) to je ključna karakteristika, daleko važnija od razlučivosti monitora. Osim toga, spajanjem preko Display Porta automatski dobivate 10-bitne boje renderirane preko 16-bitne LUT tablice – čime je osiguran glatki prikaz tonova, te fine gradacije čak i u tamnim sjenama. U redu, većina klijenata, prijatelja i rodbine nema pristup uređajima koji mogu prikazati tako vjernu sliku u Adobe RGB prostoru (Internet i mobiteli prikazuju 8-bitnu sliku sRGB prostora, čime se gubi do 30% finih tonskih prijelaza i nijansi), ali i to se malo po malo mijenja. Uostalom, još do prije par godina gotovo nije bilo moguće ispisati sliku s Adobe RGB profilom, a danas je to standard za svaki malo bolji foto-pisač. Fotografija je divan hobi i lijep posao, nema razloga zašto ne bismo uživali u najboljem mogućem prikazu vlastitih fotografija,
zar ne?
I po pitanju mogućnosti spajanja, Eizo ColorEdge CG2420 doslovno briljira – tu je sve što je potrebno: Display Port, HDMI i DVI priključci, USB 3.0 hub s 3 priključka, uključujući i jedan USB priključak za punjenje baterija. Ergonomski je također besprijekoran, i premda nudi savršeni IPS panel koji pod gotovo svim kutovima gledanja prikazuje jednaku sliku, moguće mu je podešavati visinu i nagib u svim smjerovima.

Cijena: 10.370 kuna, www.e-disti.com

 

PLUS Izvanredna oštrina. Savršen prikaz Adobe RGB boja. 10-bitni prikaz boja. Hardverski kalibrator. ColorNavigator 6 softver.
MINUS Za današnje pojmove umjerena razlučivost ekrana.
DOJAM Izvanredan monitor za sve kolor-profesionalce – kako fotografe, tako i za dizajnere i grafičare. Prikaz slike je praktično bez ijedne mane, a dojam kompletiraju izvrstan dizajn monitora, funckionalnost i mogućnosti prilagođavanja i podešavanja. Cijena mu nije niska, ali to od vrhunskog monitora poput Eizo CG2420 nitko niti ne očekuje. ColorEdge CG2420 bez dileme je najbolji monitor za ozbiljne fotografe kojeg smo dosad vidjeli!

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress