Canon EOS M50

Share

Novi Canon EOS M50 je najnoviji mirrorless fotoaparat iz Canona, a izgledom podsjeća na smanjenu verziju trenutnog top-modela M5. Po karakteristikama je negdje između početnog M100 i srednjeg modela M6, a u prvom redu je namijenjen fotografima koji prelaze s mobitela ili kompaktnog fotoaparata na aparat s izmjenjivim objektivima. Osim naslijeđenih karakteristika iz prethodnih modela, M50 nudi i nekoliko zanimljivih novosti…
U unutrašnjosti se krije 24 MP APS-C senzor ISO osjetljivosti 100-25.600, identičan senzoru ugrađenom u M5, M6 i M100. Ali, M50 je prvi Canonov fotoaparat koji ima najnoviji DIGIC 8 procesor slike. Novi procesor omogućava snimanje 4K videa, što je opcija koja nedostaje mnogim modernim Canonovim fotoaparatima. Osim toga, omogućava i snimanje 4K time-lapse videa, te izvlačenje 8 MP fotografija iz 4K videa.
To su bile dobre vijesti. Nažalost, 4K video ne koristi čitavu površinu senzora, nego samo veći dio, pa 4K video snima s faktorom izrezivanja 1.6x. To nam se čini značajnim ograničenjem za veliku skupinu korisnika kojima je M50 namijenjen – vloggere. Uz standardni 15-45 mm objektiv 4K snimke nude ekvivalentnu 38.4-115.2 mm žarišnu duljinu, što će mnogim vloggerima biti ‘preusko’. Čak i Canon 11-22 mm objektiv omogućava 4K snimke široke 28 mm. Naravno, Full HD snimke nemaju tog ograničenja.
S druge strane, Dual Pixel AF sustav je značajno unaprijeđen – povećana je pokrivenost kadra AF točkama (na raspolaganju su 143 AF točke), a tu je i Eye AF sustav koji omogućava kontinuirano praćenje fokusa na oku subjekta, što je posebno zgodno prilikom snimanja portreta. LCD ekran osjetljiv na dodir je pokretan u svim smjerovima, vrlo jasan i oštar. Još jedna značajna novost je novi Canonov CR3 14-bitni format RAW zapisa slike, koji omogućava korištenje kompresije RAW slike (C-RAW) i smanjuje veličinu datoteke za 30 do 40%.
Izgled kućišta, dimenzije i raspored izdvojenih tipki i kotačića su očito prilagođeni fotografima entuzijastima i početnicima. Snalaženje je lako i jednostavno, a do većine naprednih funkcija se dolazi preko ekrana osjetljivog na dodir i sustava izbornika. Usprkos malenim dimenzijama, kvaliteta izrade je na visokoj razini, a kompaktne dimenzije i mala težina će se svidjeti svima koji ga žele nositi posvuda sa sobom. Pomalo neočekivano, i M50 ima ugrađeno elektroničko tražilo, i to vrlo dobro.
24 MP senzor ugrađen u EOS M50 snima čiste i jasne fotografije, pa ne biste trebali imati problema s ispisom na veći format, poput A3. I snimke pri slabijem svjetlu su vrlo dobre, bez previše digitalnog šuma sve do ISO 6400. I kad govorimo o dinamičkom rasponu boja na fotografijama, nemamo bitnih zamjerki, jer snimanje u RAW-u omogućava spašavanje solidne količine detalja koji bi inače bili izgubljeni.
Pomalo nas je iznenadilo što su mnoge specifikacije modela M50 bolje od prošlogodišnjeg (top-modela) M5, uključujući AF sustav i 4K video. Ipak, malene dimenzije i nedostatak izdvojenih kontrola na kućištu obeshrabrit će ozbiljne fotografe koji žele potpunu kontrolu nad postavkama snimanja. Ali, ukoliko tek prelazite na fotoaparate s izmjenjivim objektivima, Canon M50 bi mogao biti odličan izbor – nudi odličnu kvalitetu slike i videa, zapakirane u zgodno maleno kućište i po razumnoj cijeni.

www.canon.hr > 4.350 kuna (samo tijelo aparata)

PLUS Unaprjeđeni Dual Pixel CMOS AF. Odličan ekran osjetljiv na dodir. Izvrsno EVF tražilo. Jednostavnost upotrebe. Odlična kvaliteta slike.
MINUS Kratko trajanje baterije. 4K video s crop-faktorom 1.6x. Ograničeni raspon objektiva.
DOJAM Ukoliko tražite pouzdani mirrorless fotoaparat koji nudi odličnu kvalitetu slike, jednostavnu upotrebu i dobar sustav autofokusa, Canon EOS M50 je odličan izbor. 4K video s crop-faktorom 1.6x i ograničen izbor objektiva neće se svidjeti naprednim fotografima i videografima.

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress