Nikon Z7

Share

Nikon Z7 je jedan od najdulje iščekivanih fotoaparata – očekivano, jer se radi o prvom Nikonovom full-frame mirrorless aparatu! Dva najveća proizvođača DSLR aparata i fotografske opreme uopće, Canon i Nikon, tek su prije ovogodišnje Photokine u Koelnu predstavili svoje prve full-frame mirrorless fotoaparate – i očekivano, radi se o odličnim fotoaparatima. Nakon predstavljanja Nikona Z6 i Z7 ostao sam neugodno iznenađen količinom ‘loših’ komentara na internetu, čak i od strane nekih relativno pouzdanih youtubera. Zato sam za zadovoljstvom iskoristio priliku i osobno isprobao novi Z7 u kitu s FTZ adapterom i novim 24-70 f4 objektivom.
Premda novi 24-70 objektiv nije ‘radni stroj’ poput F-mount Nikona 24-70 f/2.8, radi se o izvrsnom objektivu kojeg bih najlakše usporedio s mojim 24-120 f/4 – pouzdan objektiv za svakodnevne zadatke. Ali, radi malene udaljenosti od senzora i velikog z-Mount otvora, svi novi objektivi S-serije će biti gotovo makro objektivi – službeno ovo nije makro objektiv jer ne nudi uvećanje 1:1 ili veće, ali radi iznimno malene udaljenosti izoštravanja nudi ostale prednosti makro objektiva. Detaljnost snimljenih fotografija je iznimna, a uz zum od 70 mm i malenu udaljenost izoštravanja moguće je postići iznimno zamućenje pozadine, daleko veće od onoga što smo dosad mogli dobiti sličnim objektivima.
FTZ adapter radi savršeno, i osim što je fizički prisutan, tijekom upotrebe nikako ne utječe na snimanje i upotrebljivost fotoaparata i objektiva. Kompatibilnost je iznimno velika – uvijek će poneko biti nezadovoljan jer baš neki objektiv ne radi, ali preko 90 Nikonovih novijih objektiva je potpuno kompatibilno, te mnoštvo novijih Sigmi i Tokina. Trenutno postoje problemi s Tamron objektivima, ali za očekivati je da će to biti riješeno nadogradnjom firmvera objektiva. Uz ručno izoštravanje radi i većina starijih objektiva.
Nikon je istovremeno najavio Z6 (24 MP) i Z7 (46 MP) modele, koji bi na neki način trebali biti komplementarni modelima D750/D850. Fotografski, radi se o gotovo savršenim fotoaparatima. Ergonomija je u klasi s ostalim naprednim i profesionalnim Nikon fotoaparatima. Da, više neću spominjati mirrorless i DSLR, osim u jednoj rečenici svih budućih testova i prikaza fotoaparata, čisto da se zna kojem taboru koji fotoaparat pripada. Realno, razlike između ove dvije vrste fotoaparata su vrlo malene, a tehnologija rada je identična, uz malene različitosti u izvedbi. Donedavno su DSLR aparati bili daleko bolji u gotovo svim važnim aspektima, sad je situacija poprilično izjednačena i nema ih više potrebe testirati kao zasebne grupe proizvoda.
Elektroničko tražilo je najbolje od svih koje sam dosad vidio, bez kašnjenja, savršeno oštro i bez zacrnjivanja ekrana prilikom kontinuiranog okidanja. Novu EN-EL15b bateriju je moguće puniti i na punjaču, ali i u fotoaparatu (dok ne radi) preko USB priključka – što je dobrodošlo rješenje na putu. Najnovija memorijska CQD kartica je iznimno brza, ali mišljenja su podijeljena oko samo jednog utora za karticu. Premda bi dva utora sigurno mnogima bila draža (pa i meni osobno), ne doživljavam to kao tragediju. Sigurno će poneko radi toga odustati od kupnje, ali mislim da većina fotografa neće.
Izoštravanje je vrlo precizno, i u većini slučajeva vrlo brzo. Ne, ne može se mjeriti s najnaprednijim sustavima autofokusa ugrađenim u D850 ili D5, ali u odnosu na moj D750 nema primjetne razlike, bez obzira koji objektiv koristio. Pri slabom svjetlu počinju problemi, iako je i dalj u većini situacija moguće dobiti precizan fokus, ali nešto sporije i ponekad uz primjetan ‘lov’ AF točke. Premda nema Eye-AF praćenja oka modela, prepoznavanje lica radi odlično (Face detect AF) i predstavlja veliki napredak u odnosu na, recimo, D750. Detaljnost, oštrina i ISO performanse su u rangu s D850 – jednostavno se tome ništa bitno ne može prigovoriti.
Međutim, glavna stvar za novi Nikon Z7 je – video. Mnogi će reći kako Canon, Fuji i Sony imaju malu prednost kod snimanja videa i u odnosu na novi Z7. Iskreno, to je vjerojatno točno, ali razlika je toliko malena, a napredak za Nikon toliko velik da tu moraju sve priče prestati. Jednostavno, Nikon je u Z7 dobio sposobnu 4K video kameru s praćenjem lica i zavidnim performansama poput 100/120 fps u 4K razlučivosti! Dodajmo tome mogućnosti snimanja nekompresiranog 4K videa na vanjski Atomos snimač i N-Log – to smo željeli već na D850, a sad smo i dobili.
Nikon Z7 nije fotoaparat bez mane, niti najbolji na tržištu, ali je u svakom pogledu impresivan fotoaparat kojeg su Nikonaši čekali. Glavni cilj – spriječiti odljev fotografa prema drugim brendovima Z7 i Z6 (kad se pojavi) će sigurno ispuniti. Odličan senzor u kombinaciji s FTZ adapterom, stabilizacijom slike na senzoru (IBIS), vrhunskim EVF tražilom i sve to upakirano u dobro poznato Nikonovo kućište već je dovoljan razlog za kupnju mnogima. Konačno vrhunske video performanse svrstavaju ga u sam vrh trenutne ponude fotoaparata za foto i video entuzijaste i profesionalce. Konkurencija je iznimna, svi važni brendovi nude donekle slične aparate, ali Nikon je (baš kao i Canon, uostalom) u strašnoj prednosti – za uspjeh ne mora ‘loviti’ fotografe od drugih brendova, dovoljno je samo zadržati većinu ‘svojih’ nikonaša. I bez imalo sumnje, s ovim odličnim fotoaparatom će u tome sigurno uspjeti.
Goran Vrakela

 

PLUS: Izvanredno elektroničko tražilo. Izvrsna ergonomija. Odličan sustav stabilizacije slike na senzoru. Izvrsne performanse pri višoj ISO osjetljivosti. Odličan dinamički raspon. Izvrsne video mogućnosti.
MINUS: Prosječan međumemorijski spremnik. Skupe XQD kartice. UHD 4K (ne podržava DCI 4K razlučivost). Skup u odnosu na Z6, ali i konkurenciju.
DOJAM: Odličan fotoaparat koji nastavlja tradiciju izvrsnih i uspješnih Nikon fotoaparata, pogotovo kad se uzme u obzir da je riječ o prvoj generaciji mirrorless aparata. Video performanse su impresivne i predstavljaju veliki napredak za Nikon. Kvaliteta slike kod snimljenih fotografija je u rangu s D850, a AF performanse negdje između D750 i D850.

 

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress