Intervju: Yosuke Yamane, Panasonic

Share

Na ovogodišnjoj Photokini naš novinar Goran Katić intervjuirao je g. Yosuke Yamane, šefa Imaging divizije u Panasonicu. Najzanimljivije detalje iz opširnog razgovora pročitajte u nastavku…

 

Kako danas gledate na prošlih deset godina, od pojave prvog Panasonicovog fotoaparata G-serije?

Tada sam još bio inženjer u Panasonicu i direktno sam radio na razvoju G-serije fotoaparata. To su bila uzbudljiva vremena, jer sam radio na razvoju tada sasvim nove vrste aparata za Panasonic, i izazov je bio prenijeti postojeće znanje izrade video kamera i kompaktnih fotoaparata na fotoaparate s izmjenjivim objektivima.

Glavna zadaća je bila nagovoriti fotografe na mirrorless fotoaparate, jer po našem mišljenju nude najbolje od oba svijeta – malene dimenzije i prenosivost kompaktnih fotoaparata, te kreativne mogućnosti i kvalitetu slike DSLR aparata. Mirrorless aparati su očekivana evolucija s DSLR aparata, što se iz godine u godinu sve jasnije vidi. Početak proizvodnje mirrorless fotoaparata doveo je do unaprjeđenja ili izuma mnoštva novih rješenja, a mi u Panasonicu i ja osobno jako smo ponosni što smo dio te priče od samog početka.

 

Postojeći Panasonic aparati G-serije izvrsni su alati za videografe, ali fotografi ih ne doživljavaju kao ‘ozbiljan’ alat. Hoće li nova S-serija fotoaparata biti pravo rješenje i za fotografe?

Dobro smo upoznati s činjenicom da je danas sve više profesionalnih fotografa i videografa koji snimaju i fotografije i video. Naravno da su takvi ‘hybrid shooters’ u fokusu naše pažnje. Ali moram spomenuti još jednu stvar – Panasonic je vrlo ozbiljan ‘igrač’ kad se radi o profesionalnim video kamerama, pa i u tom segmentu predvodimo val promjena. Naša je vizija i strategija ujedinjavanje foto i video segmenta u jednom izvrsnom alatu – već danas jedan dio ‘filmaša’ bar povremeno koristi DSRL i mirrorless fotoaparate kao video kamere, a taj trend će biti sve jači. Na neki način sada smo na prekretnici – sigurni smo da će doći do sinergije našeg znanja i našeg dizajna prema jednoj seriji specijaliziranih fotoaparata/kamera i tu vidimo izvrsnu priliku za našu S-liniju mirrorless aparata.

 

S novom linijom neće biti većih problema s objektivima, radi kompatibilnosti s postojećim Leica objektivima. Međutim, što je s ostalim fotografskim dodacima – bljeskalicama, daljinskim okidačima i sličnim spravicama?

Razvoj svih tih fotografskih dodataka zahtijeva jako mnogo vremena. Zato ćemo tražiti pouzdane partnere koji će u kratkom roku, na osnovi svojih postojećih proizvoda i tehnologija, na tržište izbaciti fotografske dodatke za novu S-seriju Panasonic fotoaparata. Naravno, u tome će imati svu našu podršku, jer nova S-serija nije izvrsna poslovna prilika samo za Panasonic, Leicu i Sigmu, već za sve partnere koji nam se odluče priključiti na novoj platformi.

 

Dakle, zahvaljujući partnerstvu sa Sigmom možemo očekivati Sigmine bljeskalice za nove fotoaparate?

Doista je još prerano za odgovor na ovako detaljno specificirano pitanje. Ali svakako mogu potvrditi da već sada razgovaramo o svim rješenjima s mnogim našim partnerima, među kojima posebno mjesto zauzimaju Leica i Sigma.

 

Zašto ste se odlučili za strateško partnerstvo s Leicom i Sigmom, a ne s recimo Tamronom ili Tokinom?

Prvo, moram reći da već 17 godina surađujemo s Leicom. Prije dvadesetak godina nismo imali potrebna znanja za izradu kvalitetnih objektiva za DSLR i mirrorless fotoaparate. Od Leice smo jako puno naučili, a veliku korist je imala i Leica – osim relativno velike količine prodanih objektiva, znanje stečeno pri izradi objektiva za Panasonic Leica je uspješno primijenila na ostale svoje objektive. Kad se radi o navoju objektiva i aparata (mount tehnologiji), zajednički smo došli do novog navoja za budućnost baziranog na postojećem Leica navoju.

Kad se radi o Sigmi, impresionirala nas je želja Sigme za razvojem izvrsnih proizvoda, to je njihova strast. Zato smo rado pozvali Sigmu da nam se pridruži u ovom pothvatu iznimno važnom za budućnost fotografije. Mogu slobodno reći da je Panasonic inicirao nastanak ove inicijative, i jako smo ponosni na to.

 

Kad je Panasonic odlučio napraviti full-frame aparat i je li sad dobro vrijeme za ovu objavu, s obzirom na nove full-frame mirrorless fotoaparate iz Nikona i Canona?

Zapravo, prije čak osam godina smo počeli razmišljati o full-frame mirrorless fotoaparatima! Ali tada nije bilo vrijeme za komercijalnu proizvodnju full-frame fotoaparata, bilo je previše problema koje je trebalo riješiti u proizvodnji. Srećom, nedugo nakon toga Sony je krenuo sa svojom A7 serijom i na neki način uvjerio kupce u kvalitetu mirrorless full-frame fotoaparata. Tada smo odlučili krenuti u puni razvoj full-frame mirrorless fotoaparata. Nismo se obazirali na Nikon i Canon, jer smo znali da usprkos njihovom inzistiranju na DSLR aparatima i oni pripremaju full-frame mirrorless aparate i čekaju pogodan trenutak. Mislimo da Panasonic nudi značajne prednosti profesionalcima u odnosu na druge tvrtke i ne bojimo se za svoju poziciju na tržištu. Jako smo okrenuti prema profesionalni i poluprofesionalnim korisnicima, te nudimo rješenja koja će im se jako svidjeti.

Tekst i foto: Goran Katić

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress