Panasonic DC-GX880

Share

Maleni Panasonic DC-GX880 oduševio me već na prvi pogled, a dojam je tijekom tjedan dana korištenja fotića na putovanju bio sve bolji. Razloga je mnogo, ali jedan je doista ključan – poznajem jako mnogo ne-fotografa koji više nisu zadvoljni fotografijama i videom koje snimaju mobitelima, ali niti ne žele potrošiti mnogo vremena i novca kupujući profesionalnu opremu i učeći napredne tehnike. I tu maleni fotić poput ovog Panasonica ima savršenu priliku osvojiti kupce.

Cijena kompleta s 12-32 mm objektivom nije previsoka (cca. 3.800 kn), pogotovo ukoliko računate na to da ćete ovaj fotić nositi sa sobom više godina. Žarišna udaljenost ovog objektiva pokriva ono što nam je na putovanjima ili prilikom snimanja vloga najvažnije – od širokog kuta (12 mm, ekv. 24 mm na FF aparatima) do početka telefoto raspona (32 mm, ekv. 64 mm – savršeno za portrete), pa je za očekivati da velika većina kupaca neće niti pomisliti na drugi ili treći objektiv.

Premda se razlučivost od 16 MP ne čini posebno velikom, zapravo sam oduševljen ovom odlukom Panasonica – bolje imati odličnih 16 MP nego slabih 24 ili više MP. Plus, 16 MP možete (ukoliko želite i/ili trebate) obrađivati na bilo kojem računalu ili čak i mobitelu. Fotografije od 30, 40 i više MP ne možete. Većina fotografa koje poznajem a imaju fotoparate od 45 MP (poput Nikona D850), za većinu snimanja ga koriste na pola razlučivosti, tj. 24 MP. Jer su ogromne slike od 45 MP problem i najbržim računalima…

Fotografije i video koje snima Panasonic DC-GX880 su izvrsne – jasne, oštre, živih boja i vrlo prirodne. Logično, pri slabijem svjetlu se počinje pojavljivati digitalni šum, ali pri razumno dobrom svjetlu slika će biti izvrsna. I opcije podešavanja su kompletne – možete se pouzdati u automatske postavke (koje u većini situacija rade vrlo dobro), ili se možete pozbaviti poluautomatskim i manualnim postavkama. Naravno, ove su postavke teže dostupne i potrebno je malo šetanja kroz vrlo pregledan sustav izbornika, ali to je očekivano za ovako male fotoaparat. Veseli me što su ipak sve napredne foto i video funkcije tu.

Ali prava stvar nisu foto i video opcije, nego jednostavnost i brzina korištenja, te odlične opcije spajanja s drugim uređajima i objave fotografija i videa na društvenim mrežama. Plus, tu je izvrsna Selfie funkcija te Autoportret funkcija – obje rade intuitivno i jednostavno savršeno. Veliki pljesak za Panasonic!

Iskreno, navikao sam na moderne fotoaparate s mnoštvom funkcija, izvrsnom slikom i odličnim videom. I ovaj maleni Panasonic me nikako ne razočarava, dapače – mislim da nudi jako mnogo u privlačnom malenom kućištu. Na testu sam imao srebrno-narančasti model, i da ga sad kupujem – kupio bih upravo taj. Malene dimenzije omogućavaju nošenje fotića sa sobom u svakoj prilici, gotovo poput mobitela. Ne, ne stane u džep poput mobitela, ali ako ste navikli na nošenje bar najmanje muške ili ženske torbice, nosit ćete ga sa sobom svugdje! Jer stane u baš svaku torbicu i zauzima jako malo mjesta…

Iako osobno još ne koristim 4K video, mislim da je plus što ga je moguće koristiti i na ovom Panasonicu. Dostupno je snimanje 4K 30/25/24 fps videa, te Full HD videa do 60 fps. Sve to snima na microSD karticu – to je jedna od rijetkih zamjerki ovom fotoaparatu. Premda su microSD kartice jednako pouzdane kao i SD kartice, vrlo je nespretno rukovanje njima. Ipak, ukoliko pretpostavimo da ćete kupiti samo jednu microSD karticu od 64 ili 128 GB, nećete je morati vaditi praktično nikad – i fotke i video možete prebacivati pomoću Wi-Fi veze ili USB kabla (koji služi i za punjenje baterije!). Zapravo, sve tako dobro osmišljeno da vam na putovanju ništa neće nedostajati – za punjenje koristite punjač svog mobitela, ako napunite karticu preko wi-fi veze sve prebacite na laptop ili tablet ili mobitel, i spremni ste za novo snimanje…

Ukoliko želite dodatno obrađivati snimljene fotografije, osim u JPEG formatu možete ih snimati i u RAW formatu. Premda se snimljeni RAW ne može mjeriti s najboljim fotoaparatima na tržištu, ipak nudi vrlo dobar dinamički raspon, odličnu kontrolu šuma i mogućnosti dodatnog podešavanja i obrade fotografija kakva nije moguća s JPEG fotkama.

Za koga je Panasonic DC-GX880 pravi izbor? Pa, zapravo za svakoga. Svi amateri, blogeri, vlogeri, putopisci i slični napredni i manje napredni fotografi i videografi bit će oduševljeni rezultatima – izvrstan video i snimke praktično su zagaratirani. Malene dimenzije su veliki plus, a upotrebljivost i povezivost nenadmašna. Profesionalnim fotografima i videografima će se jako svidjeti kao moćna putna ‘igračka’ – nakon dugo vremena ovo je maleni i zgodni fotoaparata koji mi se od prvog trena svidio i tijekom testiranja samo me dodatno osvajao. Rado ga preporučujem, siguran sam da ni vas neće razočarati.

Goran Vrakela

opremu posudio: www.panasonic.hr

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress