Panasonic Lumix S1H

Jedina mirrorless kamera na tržištu koja se nalazi na Netflixovom popisu poželjne opreme za snimanje video produkcije. Ukratko, prava kamera za filmaše i hard-core video snimatelje…

Share

Jedina mirrorless kamera na tržištu koja se nalazi na Netflixovom popisu poželjne opreme za snimanje video produkcije. Ukratko, prava kamera za filmaše i hard-core video snimatelje…

www.digitalfoto.com.hr DFM Panasonic S1H
Panasonic S1H prava je kamera za profesionalnu i poluprofesionalnu filmsku i video produkciju

Panasonicovi fotoaparati Lumix serije S1 i S1R nisu izazvali lavinu oduševljenja među fotografima, premda se radi o odličnim fotoaparatima (ali nažalost zasad ograničenog izbora objektiva) – ali novi video-orijentirani fotoaparat (zato ćemo ga u daljnjem tekstu i zvati ‘kamera’) Panasonic S1H je sasvim druga priča.

Ono što se na prvi pogled vidi su dimenzije i težina ove kamere – ako ste dosad mislili da su S1 i S1R veliki fotoaparati (a jesu!), S1H je dodatno povećan sa stražnje strane i još malo teži. Fotografski gledano, S1H je zapravo identičan kao i S1 – kvaliteta fotografija je izvrsna, ali AF sustav malo kaska za drugim modernim mirrorless fotoaparatima. Razlog tome je contrast-detection sustav automatskog izoštravanja, koji nudi preciznije izoštravanje od phase-detection sustava, ali je vidljivo sporiji – pogotovo kad se radi o praćenju pokretnog subjekta snimanja. Ali, ukoliko namjeravate Panasonic S1H koristiti u prvom redu kao fotoaparat, razmislite još jednom – to nije fotoaparat, nego odlična video-kamera koja usput može snimati i odlične fotografije.

www.digitalfoto.com.hr DFM Panasonic S1H
Premda je ugrađena stabilizacija slike na senzoru povremeno korisna, tek pravi gimbal ili nosač za kameru osigurava potpuno mirnu sliku

Panasonic S1H je zasad jedina mirrorless kamera koja je zaslužila oznaku ‘approved by Netflix’, a ujedno je i uvjerljivo najmanja i najjeftinija kamera namijenjena profesionalnoj filmskoj i video produkciji s Netflixovog popisa. Očekivano, Panasonic S1H je kamera koja je otporna na kišu, snijeg, prašinu i sunce, a odlično izlazi na kraj s low-light scenama ili jarkim pozadinskim osvjetljenjem. A opcije prilagođavanja razlučivosti, broja snimljenih sličica u sekundi (frame-rate) i formata slike su impresivne; ukupno je na raspolaganju preko 30 različitih opcija za snimanje. Premda je cijena ove kamere za (polu)amaterske primjene prilično visoka, nije namijenjena isključivo profesionalcima – zahvaljujući potpuno okretnom ekranu odlično će poslužiti i vloggerima koji žele beskompromisnu kvalitetu slike (iako imaju na raspolaganje i mnoštvo kvalitetenih, a bitno jeftinijih opcija).

Od mnoštva raspoloživih načina snimanja (većina bez crop-faktora) moramo izdvojiti 6K video – premda se niti većina komercijalnih filmova ne snima u 6K razlučivosti, pa zapravo nema potrebe za isporučivanjem 6K sadržaja. Međutim, veća razlučivost omogućava dodatne opcije izrezivanja kadra u post-produkciji, a i renderiranje 4K videa iz 6K materijala rezultira slikom s hrpom nevjerojatnih detalja i oštrinom koju trenutno ne nudi niti jedan drugi mirrorless/DSRL fotoaparat ili kamera na tržištu.

www.digitalfoto.com.hr DFM Panasonic S1H
Ugrađeni ventilator je praktično nečujan, a povećana debljina fotoaparata/kamere omogućava smještanje velikog LCD ekrana s gornje strane aparata

Bez obzira za koju se razlučivost za pojedini projekt odlučite, uvijek vam je na raspolaganju 10-bitna boja, koja osigurava veliku fleksibilnost prilikom uređivanja snimke i color-gradinga. Gamut boja za 6K snimke je 4:2:0, a ukoliko se odlučite za 4K snimanje na raspolaganju će vam biti 10-bitne boje 4:2:2 gamuta, što je sjajno za color-grading i eventualno posvjetljivanje/potamnjivanje snimke u produkciji. Na raspolaganju su i različiti načini snimanja boja i codeci, koji uključuju Cinelike Gamma, V-Log/V-Gamut i HDR uz Hybrid Log Gamma (HLG), a profile boja možete dodatno prilagođavati u samoj kameri. A ukoliko snimate komercijalnu produkciju (recimo, za Netflix) koristit ćete ALL-I 400 Mbps bitrate, koji je dostupan samo za 4K i DCI 4K snimke do 30 fps.

I opcije monitoringa i praćenja rezultata snimanja su također na profesionalnoj razini, uključujući waveform monitor, vectorscope i zebra-uzorak uz mnoštvo opcija za podešavanje prikaza. Posebnost ove kamere je u Dual Native ISO sustav, koji je posebno koristan prilikom korištenja V-Log/V-Gamuta – osnovna ISO osjetljivost se tada mijenja na 640 i 4000, što osigurava iznimno oštre snimke pri vrlo slabom svjetlu, uz minimalan digitalni šum. Ugrađena stabilizacija slike po pet osi je zgodna osobina za snimanje kratkih kadrova ‘iz ruke’, ali nikako ne može biti zamjena za kvalitetan gimbal. Kvaliteta i glatkoća snimke ‘iz ruke’ jako ovisi o snimatelju, jer je riječ o teškoj kameri koju nije lako mirno držati u ruci, pa je iskustvo snimatelja od presudne važnosti. Za sve ostalo, tu je gimbal…

www.digitalfoto.com.hr DFM Panasonic S1H
Osim nešto većih dimenzija (debljine) i težine, novi Panasonic S1H je vizualno identičan fotoaparatima S1 i S1R

Za razliku od fotoaparata, Panasonic S1H nema vremenskog ograničenja snimanja (uobičajenih 30 minuta kod fotoaparata), jedan kadar možete snimati dok vam ne ponestane prostora na SD kartici ili ne potrošite bateriju. Jasno, uz veliku količinu podataka koju je potrebno procesirati za 6K ili 4K snimke, te nepostojanje vremenskog ograničenja snimanja, toplina koju razvijaju senzori i procesor mogla bi predstavljati problem. Zato je u S1H ugrađen maleni ventilator i dodatni hladnjaci na stražnjoj strani senzora, dok je sam prostor senzora hermetički zatvoren (osim prema objektivu), kako bi se spriječio ulazak prašine. Zato je S1H ‘deblji’ od S1 i S1R, te još malo teži. Srećom, sam ventilator je apsolutno nečujan i dizajniran na način da su mu vibracije svedene gotovo na nulu. Uz to, na raspolaganju su čak četiri načina rada ventilatora, koje možete ručno odabrati ili prepustiti procesoru da se brine o tome.

Zapravo, Panasonic S1H je znatno većih dimenzija od bilo kojeg drugog mirrorless fotoaparata na tržištu. Ukoliko niste navikli snimati video ‘iz ruke’ s ovako velikim fotoaparatom ili kamerom, gotovo sigurno nećete neko vrijeme moći izbjeći potresanje snimljene slike. Ali velike dimenzije nude i neke prednosti – recimo, gornji LCD ekran je najveći od svih na fotoaparatima i može prikazati mnoštvo informacija, oslobađajući prostor na stražnjem LCD ekranu za dodatne informacije. Stražnji LCD ekran je iznimno oštar i svijeta, te nudi LiveView Boost opciju za snimanje u gotovo potpunom mraku. A EVF je priča za sebe, kao da je s drugog svijeta – trenutno niti jedan drugi fotoaparat nema niti blizu takav EVF (s 5.76 MP OLED panelom i 120 fps osvježavanje slike).

www.digitalfoto.com.hr DFM Panasonic S1H
Dugotrajno snimanje olakšat će Atomos ekrani/snimači koji s ovim Panasonicom rade savršeno

Prilikom snimanja ovaj fotoaparat/kamera se pokazao izvanrednim. Dinamički raspon od čak 14 EV prilikom snimanja V-Log videa osigurava savršene boje na snimci uz mnoštvo detalja, pa S1H kvalitetom snimke jednostavno očarava. Niti snimanje po noći nije poseban izazov, zahvaljujući Dual Native ISO funkciji. Jedini manji problem može biti sustav autofokusa, koji pri slabijem svjetlu može imati manjih problema s izoštravanjem. Premda nisam profesionalni videograf pa se uglavnom oslanjam na AF sustav, većina profesionalnih snimatelja koje poznajem veći dio vremena tijekom snimanja koriste ručno izoštravanje.

Panasonic S1H je izvanredna video-kamera u tijelu mirorless fotoaparata. Netflix je to odmah prepoznao, i to priznanje će mnoge natjerati da ozbiljno razmisle o ovoj kameri. Za profesionalnu video-produkciju S1H je bez dileme odličan izbor. Prema karakteristikama i kvaliteti slike Panasonic S1H je u rangu s Canonom C300 Mark II, Blackmagic, Arri Alexa ili Sony FS7II kamerama, uz bitno nižu cijenu.

Goran Vrakela


PLUS: 6K video snimanje. V-LOG, LUT i cinema opcije. Nevjerojatna kvaliteta slike. 10-bit 4:2:2 4K. Dinamički raspon 14 EV.

MINUS: L-mount objektivi (zasad ograničeni izbor). Nema RAW video snimanja. Nepouzdan AF sustav.


Panasonic Lumix S1H preporučujem za:

  • Dokumentarne filmove i žurnalizam
  • Corporate i event videografiju
  • Marketing
  • Profesionalnu filmsku produkciju (kao pomoćna kamera)
  • Netflix produkcija


SPECIFIKACIJE:
Senzor: 24.2MP full frame CMOS
Procesor slike: Venus
Autofokus: 225-area DFD contrast AF
ISO raspon: Dual Native ISO, 100-51,200 (50-102,400 exp.)
Veličina slike: 6,000 x 4,000 piksela
Mjerenje svjetla: 1,728-zone, multi, center weighted, spot, highlight,
Video: 6K (5.9K) 3:2 24p, 5.9K 16:9 do 30p, C4K/4K UHD do 60p, bez vremenskog ograničenja snimanja
Tražilo: OLED EVF, 5.76m točaka, 100% pokrivenost kadra, 0.78x uvećanje
Memorijske kartice: 2x SD/SDHC/SDXC (UHS II)
Uzastopno snimanje: 9fps AFS/MF mode, 5-6 fps AFC/Live View
Spajanje: Wi-Fi, Bluetooth
Dimenzije: 151.0 x 114.2 x 110.4mm
Težina: 1,164 g (uključena baterija i kartice)


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress