Epson L7180

Share

Trebate kvalitetan foto-pisač? Epson oduvijek nudi odlična rješenja, a EcoTank L7180 osim izvrsnog ispisa fotografija nudi i kompletno uredsko rješenje potreba za skeniranjem i ispisom svih vrsta…

Kako ne bi bilo nikakve zabune, Epson L7180 je pravi foto-pisač A3 formata s pet odvojenih spremnika za tintu (CMYK + Photo Black), koji uz to nudi i vrlo solidne uredske mogućnosti poput skeniranja dokumenata ili brzog obostranog ispisa običnih dokumenata. Ali naglasak je, kao i kod svih pisača Epsonove L serije, na kvaliteti ispisa fotografija svih formata od 10×15 cm do A3.

www.digitalfoto.com.hr DFM Epson L7180
CIS sustav s 5 boja dodatno je unaprijeđen u odnosu na prethodne modele

Premda je riječ o pisaču većih dimenzija (ipak je riječ o A3 pisaču), zapravo je relativno kompaktan i gotovo malen za pisač takvih mogućnosti. Dizajn je vrlo pametno osmišljen, vidi se da su u Epsonu vodili računa o svakom detalju. Posebno su nas se dojmili pokretna prednja ploča s LCD ekranom i svim komandama, te odlično integriran sustav dobave boje (CIS – Continuous Ink Supply) kojeg Epson naziva EcoTank sustav. Za razliku od, recimo, modela L1800 kod kojeg je sustav spremnika fizički moguće odvojiti od pisača, kod L7180 su spremnici s tintom integrirani u kućište – što rješava mnoštvo potencijalnih problema, pogotovo ukoliko ga često prenosite s jednog mjesta na drugo (event fotografi i fotografi vjenčanja, na primjer).

www.digitalfoto.com.hr DFM Epson L7180
Dvije ladice za obični i foto-papir olakšavaju svakodnevno korištenje.

Sustav s 5 boja u teoriji ne može ponuditi toliko dobar otisak kao sustavi sa 6 ili čak 8 boja, ali u praksi je razliku nemoguće uočiti. Uspoređivali smo ispis s L1800 i L7180, i razlike je nemoguće primijetiti bez povećala i direktnog svjetla. A razlike koje smo uspjeli pronaći su iznimno malene i uglavnom se vide u jako tamnim područjima slike, u kojima L7180 ispisuje tek nešto manje detalja od modela L1800.

S druge strane, prednosti u odnosu na model L1800 su višestruke, bar po mom mišljenju. Ugrađeni čitač SD kartica, izravan ispis s USB memorije, Wireless PictBridge ispis, dvostrani ispis dokumenata na običnom papiru (ugrađeni duplex) i skeniranje/kopiranje funkcije su koje čine ovaj pisač iznimno poželjnim mnogim fotografima, grafičarima i fotografskim studijima. Pri tome treba opet naglasiti – da, ovo je rasni foto-pisač koji ispisuje fotografije komercijalne kvalitete koje bez imalo razmišljanja možete prodati svojim klijentima ili koristiti u bilo koje druge svrhe.

www.digitalfoto.com.hr DFM Epson L7180
Kvaliteta ispisa je izvanredna, a cijena pojedine fotografije nenadmašna. Prednji panel nudi jednostavan pristup svim funkcijama, a tu je i čitač SD kartica, te USB priključak za fotoaparat, mobitel ili tablet

Brzina rada je vrlo solidna, bar kad je riječ o standardnim ispisima. Prilikom ispisa fotografija naglasak ipak nije na brzini ispisa nego na kvaliteti, premda je i u tom segmentu L7180 ‘bolji’ (odnosno brži) od modela L1800, bez obzira o kojoj se dimenziji fotografija radi. Fotografije smo ispisivali iz Adobeovog softvera, Photoshopa i Lightrooma, uz prethodno obavljenu kalibraciju monitora (Spyder Pro kalibratorom) i uz korištenje profila za foto-papire tvrtke Fomei. Color-profili za Fomei papire su lako dostupni na stranicama proizvođača, a profili za originalne Epson papire se instaliraju zajedno sa softverom. Sam softver nudi mnoštvo opcija i radi pouzdano, premda će onima koji se prvi put susreću s Epsonovim softverom trebati malo vremena za učenje postavki. Softver za skeniranje nudi manje-više osnovne postavke (skeniranje c/b dokumenata, fotografija u boji ili mješovito), pa ukoliko želite naprede opcije morat ćete instalirati neki specijalizirani softver za skeniranje. Ipak, skeniranje je brzo i vrlo dobro, pa za uobičajeno skeniranje ‘starih’ fotografija ili uredskih dokumenata ne treba ništa bolje. Epson L7180 je vjerojatno posljednji Epsonov pisač koji nudi i mogućnost ispisa na optičke medije (CD/DVD/Blue-Ray) – premda više ne vidim smisao snimanja optičkih medija, od viška glava ne boli. A dodatak za ispis za optičke medije praktično ne zauzima nikakav dodatni prostor.

www.digitalfoto.com.hr DFM Epson L7180
Skeniranje je brzo i jednostavno, a na raspolaganju je i opcija kopiranja pritiskom na jednu tipku. Foto-papir većeg formata uvlači se sa stražnje strane pisača.

Fomei foto-papiri su se pokazali kao ugodno i cijenom vrlo zanimljivo iznenađenje – kvaliteta ispisa je identična onoj na Epson papirima, a konzistencija boja je osigurana zahvaljujući color-profilima proizvođača. Kombinacijom kvalitete i trajnosti ispisa, cijene boja te kvalitete i cijene papira vrlo brzo se isplati nešto viša početna cijena pisača – cijena ispisa pojedine fotografije je, bez obzira na dimenzije, iznimno povoljna.

Osim direktnog spajanja na jedno računalo putem USB sučelja, ovaj pisač je moguće koristiti i kao uredski (bolje rečeno, studijski) pisač. Zato je tu i standardno Ethernet mrežno sučelje, ali i Wi-Fi sučelje za brz i jednostavan ispis s laptopa, mobitela ili tableta.

www.digitalfoto.com.hr DFM Epson L7180
Za bežični ispis s mobitela ili tableta najbolje je korissiti Epsonovu aplikaciju, a spajanje na pisač preko Wi-Fi signala je brzo i jednostavno.

Epson EcoTank L7180 je gotovo savršen foto-pisač za fotografe, grafičare i foto-studije – osim izvrsne kvalitete ispisa, nudi nenadmašnu cijenu ispisa fotografije te mnoštvo uredskih opcija za kućen urede ili manje radne grupe, poput foto ili grafičkih studija.
Goran Vrakela


PLUS: Kvaliteta ispisa fotografija. Dvostrani ispis uredskih dokumenata. Uredske funkcije (skeniranje, kopiranje). Poboljšani sustav spremnika za boju. Kompaktne dimenzije. Nenadmašna cijena ispisa fotografija. Color-profili za originalne papire, ali i za kvalitetne (a cijenom povoljnije) Fomei foto-papire.

MINUS: Relativno visoka početna investicija (cijena pisača). Osnovne funkcije softvera za skeniranje.


Cijena: 5.150 kuna (PDV uključen u cijenu)

Subligo d.o.o.
Nova cesta 171
info@subligo.hr
www.subligo.hr ili www.epson.hr

Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress