Nikon Z50

Prvi Nikonov mirrorless fotoaparat sa senzorom APS-C formata bit će vrlo zanimljiv svim ‘nikonašima’, ali i onima koji tek prelaze s mobitela na ‘pravi’ fotoaparat…

Share

Nikon Z50, mirrorless fotoaparat sa senzorom APS-C formata, bit će vrlo zanimljiv svim ‘nikonašima’, ali i onima koji tek prelaze s mobitela na ‘pravi’ fotoaparat…

Ako pratite moj blog ili testove fotoaparata i opreme, već dobro znate – meni malene dimenzije fotoaparata nisu važne. Dapače, sklon sam većim DSLR aparatima i velikim mirrorless aparatima, jer volim izdvojene tipke i kontrole na fotoaparatu, a imam i poprilično velike šake. Uz to i redovito vježbam, pa se ne bojim fotoaparata teških kilu ili dvije 🙂

www.digitalfoto.com.hr DFM Nikon Z50 test
Malene dimenzije ne znače slabe mogućnosti, daoače – na raspolaganju su gotovo sve mogućnosti koje nalazimo na profesionalnim fotoaparatima

Ipak, priznajem da su malene dimenzije fotoaparata i objektiva ponekad poželjne – primjerice, maleni fotić je lakše i zgodnije nositi sa sobom kad negdje putujete. Ukoliko uz to takav fotić nudi sve napredne opcije za snimanje, odličnu ergonomiju i savršene fotografije, radi se o dobitnoj kombinaciji. Nešto poput Nikona Z50.

Novi maleni Nikon mi se svidio na prvi pogled, a iz dana u dan je svoj status samo dodatno potvrđivao. Sa Z50 nema dileme – to je pravi Nikon, vizualno manja verzija Z6 ili Z7. Senzor je manji (APS-C, 1.5x faktor uvećanja) i nema stabilizacije na senzoru. Sve ostalo je vrlo slično ili jednako kao i na ‘velikim’ Z modelima.

www.digitalfoto.com.hr DFM Nikon Z50 test
Pancake objektiv 16-50 VR ne nudi posebno veliki otvor blende, ali ima ugrađenu optičku stabilizaciju i nevjerojatno je prakličan. Savršen za Z50.

Ergonomski jednostavno oduševljava, za tako malen fotić. Grip je dubok i odlično stoji u ruci, pa je snimanje jednom rukom lako i ugodno. S gornje strane kućišta nedostaje kontrolni LCD ekran, ali tu su izdvojene tipke za podešavanje kompenzacije ekspozicije (+/-), te ISO osjetljivosti – a tu je i tipka s crvenom točkom, za pokretanje snimanja videa. Za razliku od osnovnih DLSR modela (serija 3000 i 5000), Z50 ima dva kontrolna kotačića, pa je odvojeno podešavanje otvora blende i brzine okidanja intuitivno, kao na Nikonovim profesionalnim modelima. Sa stražnje strane je set osnovnih tipki, plus kursor s tipkom OK u sredini. Iako stražnja strana ne nudi sve tipke i funkcionalnost poput Z6 ili Z7, ipak su sve najvažnije kontrole lako dostupne. Sve što nije moguće postaviti preko kontrolnih tipki, lako je dostupno kroz Nikonov standardni izbornik, preko odličnog ekrana osjetljivog na dodir. Veliki LCD ekran i EVF tražilo su vrlo slični kao i kod većih Z fotoaparata, te prikazuju vjernu sliku. Manji je nedostatak nemogućnost postavljanja automatske svjetloće LCD ekrana.

Senzor s 20.9 MP omogućava snimanje savršeno oštrih i živih fotografija, uz prepoznatljive Nikonove boje i tonove. Čak i početnicima će snimanje pravilno eksponiranih fotografija biti dječja igra, jer se vrlo vjeran prikaz slike prije snimanja može provjeriti u EVF tražilu. Osim JPEG fotografija, moguće je snimati i sirove NEF fotografije, premda za tim nema potrebe – bar ne često.

www.digitalfoto.com.hr DFM Nikon Z50 test
Najvažnije kontrole su dobro raspoređene na gornjoj strani aparata, a posebno me vesli što ima dva kontrolna kotačića, baš kao Z6 i Z7.

Premda nema stabilizacije slike na senzoru, Z50 nudi sve napredne video opcije koje bi video-entuzijastu mogle zatrebati. Moguće je priključiti vanjski mikrofon, ali nažalost nema priključka za slušalice (nema ni kod konkurencije, poput Sony A6400 ili Fuji X-T30). Srećom, Z50 omogućava snimanje videa do 4K kvalitete pri 30 fps. Iako ne nudi profesionalne opcije poput N-LOG, ProRes RAW ili 4:4:2 10-bitnih snimki, i dalje se radi o snimkama izvanredne oštrina i savršenih boja. Naravno, morate odmah dobiti prilično korektnu ekspoziciju (+/- pola blende nije problem), kako ne biste snimku uništili tijekom montaže i obrade. Zvuk snima solidno, ali vanjski mikrofon ili snimač uvijek su preporučljivi.

Ipak, ono što mu je najveća prednost istovremeno mu je i najveći nedostatak – Z-mount. Zahvaljujući FTZ adapteru imate pristup praktično svim Nikonovim FX i DX objektivima, i svi noviji modeli D, G i P objektiva rade savršeno. A ima ih stotinjak, za sve moguće namjene. I to je super. Ali, kvalitetni Nikon FX i DX objektivi za DSLR aparate su veliki i prilično teški, a tome treba dodati i FTZ adapter. Naravno, ako već imate Nikon objektive, izvrsno je što ćete ih bez problema moći koristiti s Nikonom Z50. S druge strane, samo su dva Z-mount objektiva za APS-C senzor, 16-50 VR i 50-250 VR. Iako se radi o vrlo dobrim kit-objektivima, svjetlosno su tek osrednji – ali zato nude optičku stabilizaciju slike, čime kompenziraju nedostatak stabilizacije slike na senzoru. Jasno, možete kupiti i bilo koji full-frame Z-mount objektiv serije S, koji su optički i svjetlosno jednostavno izvanredni. Ali svi su, sasvim opravdano, skupi. Kad će Nikon napraviti kvalitetne Z objektive za APS-C senzor, nitko ne zna. Niti koliko će ih biti – logično je da će Nikon napraviti neke kvalitetne APS-C objektive, ali koje i kad, ne zna se.

www.digitalfoto.com.hr DFM Nikon Z50 test
Poznati FTZ adapter radi besprijekorno i sa Z50 i omogućava korištenje praktično svih Nikonovih objektiva,.

Kad sve pažljivo pogledam i dobro razmislim, Nikon Z50 je gotovo savršeni maleni fotić. Maleno, ali ergonomski izvrsno kućište, gotovo sve funkcije koje nude full-frame modeli, odlična kvaliteta slike i izvrstan video, plus mogućnost korištenja svih Nikonovih objektiva preko FTZ adaptera – uz bitno nižu cijenu od Z6 i Z7. Ali, tko će kupiti Z50 i zašto? I u kojem paketu? Entuzijasti i amateri koji žele odličan fotić za fotografije i video kupit će Z50 + 16-50 mm – ta je kombinacija povoljnija od konkurencije, a meni se čini da nudi više. Ako ste amater, a imate već neki Nikon aparat i objektiv, toj kombinaciji dodajte i FTZ adapter. A ako vam je Z50 jedini fotoaparat, slobodno kupite kit Z50 + 16-50 mm + 50-250 mm, tako ćete imati sve što za amatersko fotkanje trebate. Profesionalci koji već imaju 1-2-3 Nikonova fotoaparata i desetak objektiva, kupit će ga kao putni fotić i maleni fotić za snimanje BTS (behind the scenes) kadrova, s 16-50 mm objektivom i FTZ adapterom.

www.digitalfoto.com.hr DFM Nikon Z50 test
Stražnjom stranom dominira izvrstann LCD osjetljiv na dodir. Izdvojenih tipki je bitno manje nego na Z6/Z7, ali sve najvažnije kontrole su tu.

Iako je 16-50 VR ‘samo’ vrlo dobar kit objektiv relativno skromne svjetlosne snage (maksimalni otvor blende 3.5-6.3), svatko tko se odluči kupiti Z50 ‘mora’ ga kupiti u kitu s ovim objektivom – malene dimenzije i praktičnost ovog kompleta su trenutno, po mom mišljenu, nenadmašni. I sve to za razumne novce – u Nikonovoj trgovini YellowStore u Zagrebu Nikon Z50 + 16-50VR danas košta 8.500 kn (pogledajte www.yellowstore.hr za cijenu u trenutku kupovine).

Goran Vrakela


PLUS: Kompaktne dimenzije i izvrsna ergonomija. 4K video. Oštrina i kvaliteta slike (i fotografije i video). 11 fps kontinuirano okidanje. Super tanki ‘pancake’ kit objektiv 16-50 VR. Izvrstan LCD ekran i EVF tražilo.

MINUS: Jedna SD kartica. Prosječno trajanje baterije (oko 300 fotografija).


SPECIFIKACIJE:
Navoj objektiva: Nikon Z
Senzor: APS-C, 20.9 MP
Razlučivost: 5568 x 3712
Veličina senzora: 23.5 x 15.7 mm
Foto-format: JPEG, RAW
Dubina boja: 14-bita
Stabilizacija slike: digitalna (samo za video)
ISO osjetljivost: Auto, 100 do 51,200 (Extended: 100 do 204,800)
Kontinuirano okidanje: do 11fps
Video: UHD 4K (3840 x 2160) pri 23.976p/25p/29.97p, Full HD (1920 x 1080) pri 23.976p/25p/29.97p/50p/59.94p/100p/119.88p
AF točke: 209 phase-detection točaka
Memorija: Jedna SD/SDHC/SDXC (UHS-I) kartica
Dimenzije: 126.5 x 93.5 x 60 mm
Težina: 395 g (samo fotoaparat) 


Share

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress